Μοσκοβισί: Δεν τράβηξα το αυτί του Τσακαλώτου- Όμως ΒΙΑΣΤΕΙΤΕ για να κλείσει η β’ αξιολόγηση

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου - Πρώτη ανάρτηση 16.47

«Δεν υπάρχει τρόπος να έχουμε τη συμφωνία ορισμένων κρατών μελών χωρίς το ΔΝΤ». Με αυτή τη φράση, αλλά και με τη διαρκή παραίνεση πως «η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν» ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί έθεσε τη διαπραγμάτευση στην πραγματική της βάση, μιλώντας στον Τύπο, από κοινού με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, μετά το πέρας της διμερούς τους συνάντησης στις Βρυξέλλες. Ο Επίτροπος επεσήμανε ότι «η παρουσία του ΔΝΤ είναι εξαιρετικής σημασίας για ορισμένα κράτη μέλη, χωρίς τα οποία δεν υπάρχει συναίνεση για το ελληνικό πρόγραμμα»

Ο Πιερ Μοσκοβισί προέτρεψε δημόσια την ελληνική και τις υπόλοιπες εμπλεκόμενες πλευρές να βιαστούν για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, εξηγώντας ότι παραμένουν ανοιχτά ζητήματα όπως το δημοσιονομικό κενό (του 2018), οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας.

«Η Κομισιόν δρα πάντα στο πλαίσιο των θεσμών», επεσήμανε ο Επίτροπος, σημειώνοντας ότι μέσα στους θεσμούς βρίσκεται και το ΔΝΤ. «Όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος» τόνισε ο Επίτροπος και ενημέρωσε πως συζήτησε με τον συνομιλητή του σε καλό κλίμα, «δεν του τράβηξε το αυτί ή το χέρι», όπως είπε χαρακτηριστικά και συζήτησε με τον Έλληνα Υπουργό πως θα αναβιώσει η συμφωνία της 5ης Δεκεμβρίου για το χρέος και πως θα κλείσουν τα ανοιχτά ζητήματα για τη συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού, που όπως είπε, πρέπει να έρθει πριν από το Εurogroup.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πιερ Μοσκοβισί εξήγησε ότι η Κομισιόν παραμένει στο πλευρό της χώρας μας, από την οποία επιθυμεί να δει «μια ισχυρή Ελλάδα σε μια ισχυρή Ευρωζώνη».

«Και οι δύο συμμεριζόμαστε την άποψη ότι η Ελλάδα βρίσκεται εν τέλει στην οδό της ανάκαμψης. Επιστρέψαμε σε ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς είχαμε τρία συνεχή τρίμηνα όπου καταγράφηκε θετική ανάπτυξη. Κανείς μας δεν θέλει να δει την ανάπτυξη αυτή να μπαίνει σε ρίσκο από τυχόν αύξηση της αβεβαιότητας. Για τον λόγο αυτό συμφωνήσαμε να εργαστούμε στενά μαζί και με τα υπόλοιπα κράτη μέλη και τους θεσμούς ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία επί όλων των πτυχών της δεύτερης αξιολόγησης: Δηλαδή όχι μόνο για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί και πολλές εκ των οποίων έχουν ήδη νομοθετηθεί, αλλά και για την περίοδο μετά το 2018 και για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος» δήλωσε επίσης ο Ευρωπαίος Επίτροπος. 

Από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξήγησε ότι τα ζητήματα της αξιολόγησης, η δημοσιονομική πορεία μετά το πρόγραμμα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους πρέπει να συζητηθούν από κοινού και ταυτόχρονα και να σταματήσει η διαφωνία για την αλληλουχία των συζητήσεων.

Επιπλέον επέρριψε ευθύνες στο ΔΝΤ, για το οποίο είπε ότι πρέπει να αποφασίσει για τη συμμετοχή του «η οποία δεν είναι δυαδική, υπάρχουν περισσότερες επιλογές».

Ο υπουργός Οικονομικών όμως αναφέρθηκε και στο ζήτημα των εκλογών σε άλλες χώρες που επηρεάζει την διαπραγμάτευση.  Σε ερώτηση συγκεκριμένα για το κατά πόσο η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει χωρίς το ΔΝΤ, δεδομένου ότι είναι χρονιά εκλογών σε χώρες της Ευρώπης, ο χρόνος εξαντλείται και στην Ελλάδα θα υπάρξει πρόβλημα χρημάτων, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε:

«Το ΔΝΤ πρέπει να λάβει τις αποφάσεις του. Πρέπει να ζυγίσει τις απόψεις του για το πρόγραμμα και το επίπεδο συμμετοχής του, αφού γνωρίζετε ότι για το ΔΝΤ τα πράγματα δεν είναι πάντα άσπρο ή μαύρο. Έχω ακούσει πολλές φορές – τον ενάμισι χρόνο που βρίσκομαι στη θέση αυτή, αλλά και πιο πριν που συμμετείχα στις διαπραγματεύσεις – ότι εξαντλείται ο χρόνος. Δε νομίζω, όμως, - όσο κι αν καταλαβαίνω τη σημασία του χρόνου και για τους Έλληνες πολίτες που επιθυμούν διακαώς μια λύση και για τους επενδυτές που θέλουν ένα ξεκάθαρο διάδρομο – ότι είναι μια δίκαιη περιγραφή [το ότι εξαντλείται ο χρόνος], τόσο από την οπτική γωνία των επενδυτών όσο και των πολιτικών. Νομίζω ότι ο χρόνος είναι σημαντικός, ο κόσμος χρειάζεται να δει ότι υπάρχει μία δυναμική – αυτό είναι πολύ σημαντικό - αλλά πιστεύω ότι, αν διατηρήσουμε αυτή τη δυναμική, αυτό θα είναι καθησυχαστικό τόσο για τους επενδυτές, εντός και εκτός της χώρας, όσο και για τον ίδιο τον ελληνικό λαό, ο οποίος αξίζει να έχει μπροστά του μία ξεκάθαρη προοπτική, ώστε να μπορέσει να νιώσει ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει πορεία».

 

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top