Ξεφυλλίζοντας την «Διακήρυξη των Αθηνών»!Τι περιλαμβάνει το κείμενο που θα γραφτεί στην ΙΣΤΟΡΙΑ

Η συμφωνία των επτά ηγετών του Ευρωπαϊκού Νότου για την επόμενη μέρα της ΕΕ μετά το Brexit- Πρώτη ανάρτηση 9/9/16 23:25

​Η σαφής δέσμευση των επτά ηγετών του ευρωπαϊκού νότου στην ευρωπαϊκή ενότητα αποτυπώνεται στη Διακήρυξη των Αθηνών, που υπέγραψαν οι κ.κ Φρανσουά Ολάντ, Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Αναστασιάδης, Ματέο Ρέντζι, Τζόζεφ Μουσκάτ, Αντόνιο Κόστα και Φερνάντο Εγκιδάθου κατά τη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ. Το κείμενο αυτό θα αποτελέσει τη βάση των παρεμβάσεων τους στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Μπρατισλάβα.

Στην διακήρυξη των Αθηνών επισημαίνεται η ανάγκη αντιμετώπισης με συλλογικότητα και συνυπευθυνότητα του μεταναστευτικού, προβάλλεται η ανάγκη αναπτυξιακών πολι��ικών και δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της ασφάλειας.

Όπως μεταδώσαμε νωρίτερα στο star.gr, τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όσο και οι άλλοι ηγέτες που έλαβαν μέρος στην Σύνοδο, τόνισαν επανειλημμένα ότι αυτή δεν έχει στόχο να διχάσει, αλλά να ενώσει.

Σημαντικό σημείο της Διακήρυξης, είναι η αναφορά ότι το ευρωπαϊκό εγχείρημα πρέπει να οικοδομηθεί με την προοπτική της Μεσογείου -νοούμενης συνολικά- ως μιας περιοχής ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, θετικό σημείο της Διακήρυξης αποτελεί η αναφορά στην επανεκκίνηση της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Άμυνας της ΕΕ, καθώς και η αναφορά στην αναγκαιότητα των δεσμών με τις χώρες της Αφρικής, που θεωρούνται απαραίτητοι για την κοινή ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή.

Στη Διακήρυξη τονίζεται επίσης ότι η Ευρώπη πρέπει να τηρήσει την δέσμευσή της για ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη, με προστασία του κοινωνικού της μοντέλου, ενώ ταυτόχρονα, οι ηγέτες των Μεσογειακών χωρών εκφράζουν την αποφασιστικότητά τους να διατηρήσουν το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο και να προωθήσουν την κοινωνική συνοχή και σύγκλιση.

Στο πλαίσιο αυτό, προτείνουν τον διπλασιασμό των κονδυλίων του «Πακέτου Γιούνκερ», καθώς επίσης και την προώθηση επενδυτικών προγραμμάτων σε κράτη – μέλη με υψηλά ποσοστά ανεργίας, αλλά και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Στην Διακήρυξη γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα -με πρώτο εκείνο της ανεργίας- που αφορούν τη νεολαία στην Ευρώπη.

Σε ότι αφορά στα ζητήματα μετανάστευσης, στην Διακήρυξη γίνεται αναφορά στο συγκεκριμένο μείζον θέμα που αφορά στο μέλλον της Ευρώπης και υπογραμμίζεται ότι η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ πρέπει, να βασίζεται στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, ενώ τονίζεται ότι ο ρατσισμός και η ξενοφοβία δεν μπορούν να γίνονται ανεκτά.

Στη Διακήρυξη των Αθηνών υπάρχει, τέλος, πρόταση για ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική που πρέπει να ασκήσει η ΕΕ, ενώ γίνεται αναφορά στην ανάγκη αλλαγής του Δουβλίνου.

Στη Διακήρυξη των Αθηνών, τονίζεται, επίσης ότι οι ηγέτες υποστηρίζουν τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό στην κατεύθυνση εξεύρεσης μιας δίκαιης, βιώσιμης και ολοκληρωμένης λύσης, χωρίς εγγυήσεις, βασισμένης στις αποφάσεις του ΟΗΕ και στην ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους-μέλους της ΕΕ.

Το κείμενο ολοκληρώνεται με την απόφαση ότι η 2η Σύνοδος των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ θα διεξαχθεί στην Πορτογαλία.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ1, ΑΜΠΕ

ΒΙΝΤΕΟ STAR

Δείτε το πλήρες κείμενο της Διακήρυξης των Αθηνών στα Αγγλικά και.. τα ελληνικά!

Διακήρυξη των Αθηνών.docxΔιακήρυξη των Αθηνών.docx

2016-09-09  Διακήρυξη των Αθηνών της Συνόδου.docx2016-09-09 Διακήρυξη των Αθηνών της Συνόδου.docx

Δείτε επίσης:

Η Σύνοδος σε φωτογραφίες: Οι αγκαλιές, τα φιλιά, η σέξι αστυνόμος και μία… χελώνα!

Αγκαλιές, υπογραφές και… σπανακόπιτα! Το μενού της Συνόδου του Νότου

Τσίπρας: Με ευχές δεν πάμε μπροστά αλλά με έργα-Και εμείς υπογράψαμε την Διακήρυξη των Αθηνών!

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top