Τροπολογίες για αναλογικό μπόνους στις έδρες και ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από το Ποτάμι

Τι προτείνει για τις κυβερνητικές συνεργασίες

Τροπολογίες κατέθεσε σήμερα το Ποτάμι σχετικά με τον εκλογικό νόμο οι οποίες αφορούν το μπόνους των εδρών και την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.
Σχετικά με την κατάργηση του bonus των 50 εδρών και την αντικατάσταση με αναλογικότερο σύστημα, το Ποτάμι προτείνει, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωσή του:
«Τι είδους μπόνους προτείνουμε; Μια έδρα μπόνους για κάθε 2% π.χ. 18 έδρες για 36% των ψήφων. Αν υπάρχει υπόλοιπο, για να κατακυρωθεί επιπλέον έδρα υπέρ του πρώτου κόμματος, πρέπει το υπόλοιπο αυτό να υπερβαίνει τη μονάδα (π.χ. με 37,01% οι έδρες γίνονται 19, με 36,99% οι έδρες του bonus μένουν 18). Το ότι το bonus δεν είναι σταθερό, λαμβάνει υπόψιν τις διαθέσεις του εκλογικού σώματος, ώστε να μην παρατηρείται το εξωφρενικό – κόμμα με 19% να παίρνει bonus περισσότερες έδρες από αυτές της κατανομής.
To bonus της μισής έδρας για κάθε εκλογική μονάδα ισχύει και για συνασπισμούς κομμάτων, που έχουν λάβει τις περισσότερες ψήφους κι όχι μόνο για κόμματα, όπως ισχύει σήμερα».
Το Ποτάμι υποστηρίζει ότι με αυτό τον τρόπο, «το σύστημα γίνεται πιο αναλογικό, αντιπροσωπευτικό και ταυτόχρονα ενισχύεται το πρώτο κόμμα, ώστε να δίνεται μεγαλύτερη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Παρέχεται η δυνατότητα στον ψηφοφόρο να κάνει τις επιλογές του με μεγαλύτερη ελευθερία, χωρίς να υποκύπτει μονίμως σε εκβιαστικά διλήμματα ή να επιλέγει την έκφραση διαμαρτυρίας μέσω της αποχής. Καμία ψήφος δεν πάει χαμένη».
Για το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού, επισημαίνει ότι «το άρθρο 51 παρ. 4 του Συντάγματος προβλέπει, μεταξύ άλλων, πως «νόμος που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τ��ίτων του όλου αριθμού των βουλευτών, μπορεί να ορίζει τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια» και ότι η Ελλάδα αποτελεί μία από τις ελ��χιστες εξαιρέσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που στερεί από τους πολίτες εκτός συνόρων το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι.
Όπως αναφέρει, «το δικαίωμα αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία σήμερα, που εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας - κυρίως νέοι – έχουν μεταναστεύσει κατά τη διάρκεια της κρίσης και ουσιαστικά στερούνται του δικαιώματος να έχουν λόγο για τις εξελίξεις στη χώρα, θα μπορούν να ψηφίζουν».
Με την πρόταση του Ποταμιού, όσοι κάτοικοι εξωτερικού είναι ήδη εγγεγραμμένοι σε εκλογικούς καταλόγους και σε δημοτολόγια, θα μπορούν, εφόσον το επιθυμούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους σε κατά τόπους προξενικές ή πρεσβευτικές αρχές και για πρώτη φορά θα υπάρχει δυνατότητα επιστολικής ή ηλεκτρονικής ψήφου. Αυτονόητο θεωρεί ότι θα μπορούν να ψηφίσουν και στη χώρα μας, αν έχουν την πολυτέλεια και επιλέξουν να ταξιδέψουν.
Το Ποτάμι υπενθυμίζει ότι «σε ουδέτερο πολιτικό χρόνο παρουσίασε ολοκληρωμένη πρόταση αλλαγής εκλογικού συστήματος που περιλαμβάνει διατάξεις μιας άλλης αντίληψης για το πολιτικό σύστημα εν γένει. Οι προτεινόμενες τροπολογίες έχουν χαρακτήρα βελτιωτικών προτάσεων στο ισχύον εκλογικό σύστημα το οποίο δεν αλλάζει με την πρόταση νόμου της κυβέρνησης».
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top