Αυστηρό μήνυμα Ντάισελμπλουμ: Μην δοκιμάσετε πολιτικά παιχνίδια, θα το πληρώσετε!

«Να εφαρμόσετε όσα συμφωνήσαμε» - Για το 2018 και… βλέπουμε η συζήτηση για χρέος και πλεονάσματα

Αυστηρό μήνυμα Ντάισελμπλουμ: Μην δοκιμάσετε πολιτικά παιχνίδια, θα το πληρώσετε!

«Εφαρμόστε όσα συμφωνήσαμε» είναι το αυστηρό μήνυμα που έστειλε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στην ελληνική κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του Eurogroup υπογράμμισε πως είναι ανάγκη να υπάρξει πολιτική και οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα και πρόσθεσε με αιχμές: «Η πολιτική αστάθεια της περασμένης χρονιάς έκανε μεγάλη ζημιά στην Ελλάδα και αν δεν υπάρξει εφαρμογή του προγράμματος θα υπάρξει και νέα ζημιά. Αν γίνει πολιτικό παιχνίδι θα υπάρξει οικονομικό κόστος».

Ο ίδιος, σχολιάζοντας τα περί μείωσης του πλεονάσματος στο 2%, μια θέση που διατύπωσε και ο πρόεδρος της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, είπε: «Καλό είναι να μην ξανανοίγουμε τέτοια θέματα, καθώς έχουν συμφωνηθεί την επόμενη δεκαετία πλεονάσματα άνω του 3%. Ωστόσο, αν το πρόγραμμα τηρηθεί ως το 2018 και η εμπιστοσύνη επιστρέψει, θα δούμε το θέμα σε άλλο πλαίσιο και μπορούμε να έχουμε νέες διαπραγματεύσεις για το χρέος και τα πλεονάσματα. Θα ξαναδούμε τη βιωσιμότητα του χρέους στο τέλος του 2018».

Ο πρόεδρος του Eurogroup είπε με νόημα πως συμφωνεί απόλυτα με τον Αλέξη Τσίπρα στο ότι δεν πρέπει να υπάρξου�� καθυστερήσεις για την επόμενη αξιολόγηση. Όσον αφορά τα εργασιακά, τόνισε ότι «η κυβέρνηση έχει και τους εμπειρογνώμονες και την εμπειρία των διαπραγματεύσεων και ξέρει πώς θα το χειριστεί».

Υπερασπιζόμενος, εξάλλου, τις σοσιαλδημοκρατικές του πεποιθήσεις (όπως ο ίδιος είπε), ο Ντάισελμπλουμ τάχθηκε υπέρ της συλλογής πολλών φόρων από όλους και είπε μάλιστα πως αν η Ελλάδα το καταφέρει, πατάσσοντας τη φοροδιαφυγή, θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα προς την Ευρώπη.

Αναφορικά με το Brexit, o Ντάισελμπλουμ τόνισε πως η αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας προκαλεί αβεβαιότητα αλλά υπογράμμισε πως η Ελλάδα θα έχει τις μίνιμουμ επιπτώσεις καθώς είναι «θωρακισμένη» από τα χρήματα και το πρόγραμμα της Ευρώπης.

Στη συνέχειας, επιτέθηκε στον Άγγλο αντιευρωπαίο πολιτικό και υπέρμαχο του Brexit Νάιτζελ Φάραντζ λέγοντας πως «οι πολιτικοί που είπαν ”ψηφίστε exit και θα σταματήσετε να πληρώνετε” δεν είναι έντιμοι και δεν είπαν την αλήθεια. Είναι πολύ λυπηρό το αποτέλεσμα».

O πρόεδρος του Eurogroup αναφέρθηκε και στον Γιάννη Βαρουφάκη. Αν και διαχώρισε τις προσωπικές από τις θεσμικές σχέσεις, τονίζοντας πάντως ότι η συνεργασία τότε ήταν πολύ κακή. «Από τότε έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα» είπε και μίλησε για «έντιμη και εποικοδομητική συνεργασία» με την ελληνική κυβέρνηση.

Τέλος για την τραπεζική ένωση, είπε ότι ακολουθεί μεν έναν «οδικό χάρτη» που έχει αποφασιστεί, και εκφράζοντας την προσωπική του εκτίμηση είπε: «Εγώ θα ήθελα να πάει πιο γρήγορα, αλλά είναι πολιτικά δύσκολο».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top