Δημιουργήθηκε το «Κίνημα Φίλων Ανδρέα Παπανδρέου» με σκοπό να παρέμβει στις πολιτικές εξελίξεις

Ανοιχτή εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο πραγματοποιεί στις 23 Ιουνίου

​Με συμμετοχή ως ιδρυτικά μέλη, 22 πρώην βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που πρωτοεξελέγησαν ζώντος του ιδρυτή του κόμματος, δημιουργήθηκε το “Κίνημα Φίλων Ανδρέα Παπανδρέου”, με σκοπό να παρέμβει στις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά.

Μάλιστα ανήμερα της επετείου του θανάτου του πρώην πρωθυπουργού, θα οργανώσει την πρώτη δημόσια εκδήλωσή του στις 23 Ιουνίου.

Νωρίτερα την ίδια μέρα θα γίνει και το μνημόσυνο που ως τώρα τελούσε σχεδόν μόνη η Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου, σε πολύ στενό κύκλο φίλων.

Όπως προκύπτει από τον κατάλογο των 22 ιδρυτικών μελών, επιχειρείται συσπείρωση του «όλου ΠΑΣΟΚ», καθώς εκπροσωπούνται όλες οι μετέπειτα τάσεις του κόμματος, όπως καταγράφηκαν τη μετά Ανδρέα εποχή. Άλλωστε καθένας από τους «22», ακολούθησε τη δική του πολιτική πορεία, ακόμη κι εκτός ΠΑΣΟΚ.

Αν και δεν υπογράφει τη διακήρυξη για ευνόητους λόγους, ουσιαστικό ρόλο στο Κίνημα διαδραματίζει η Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου, η οποία –εκ των πραγμάτων- αποτελεί τη δημόσια βιτρίνα του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκδηλώνεται ήδη συσπείρωση και είναι πιθανό τις επόμενες μέρες να δημοσιοποιηθεί και νέο κύμα υπογραφών από τουλάχιστον 15 ακόμη πρώην βουλευτές. Πάντως, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, θα έχει -όπως λένε οι συμμετέχοντες- το χαρακτήρα κίνησης-παρέμβασης, και όχι πολιτικού κόμματος.

Η ιδρυτική διακ��ρυξη του «Κινήματος Φίλων Ανδρέα Παπανδρέου», είναι η εξής:

«Είκοσι χρόνια μετά τον Ανδρέα Παπανδρέου, η πολιτική του παρακαταθήκη είναι επίκαιρη όσο ποτέ. Οι θέσεις του για τα μεγάλα εθνικά θέματα (την Κύπρο Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, Ελληνοτουρκικές σχέσεις, το όνομα της FYROM, την Θράκη, το Αιγαίο, τις διεθνείς συμμαχίες και για την οικονομική και κοινωνική πολιτική, την διαχείριση του δημοσίου χρέους κλπ), απαιτούν ένα μεγάλο ανοικτό δημόσιο διάλογο βασισμένο στις αρχές και τις αξίες που διατύπωσε και οριοθέτησε απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό και τον οικονομικό και πολιτισμικό ιμπεριαλισμό.

Με αίσθημα χρέους απέναντι του πραγματοποιούμε στις 23 Ιούνη (ημέρα που έφυγε από κοντά μας) στις 5.30 μμ στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας μια ανοικτή εκδήλωση- ημερίδα. Πρόκειται για μια πρώτη προσπάθεια με μοναδικό σκοπό, να συμβάλλουμε στην αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας σε ότι αφορά τον Ανδρέα Παπανδρέου και για να γνωρίσουν οι νεώτεροι το μέγεθος του πολιτικού άνδρα.

Επίσης την ίδια μέρα στις 12 το πρωί, θα συμμετέχουμε στο τρισάγιο μνημόσυνο στον τάφο του στο Α' νεκροταφείο Αθηνών.
Η εκδήλωση στο πολεμικό Μουσείο περιλαμβάνει ολοκληρωμένες εισηγήσεις και βίντεο, που καλύπτουν όλα τα θεματικά αντικείμενα.

Η πρωτοβουλία ανήκει σε πρώην βουλευτές και είναι ανοικτή, σε οιονδήποτε επιθυμεί να συμμετέχει, δίχως κανένα απολύτως αποκλεισμό. Ο περιορισμένος χρόνος δεν μας επέτρεψε να επικοινωνήσουμε με πάρα πολλούς που θα το θέλαμε, γι’ αυτό η επίσημη ανακοίνωση της πρόσ��λησης θα γίνει στις 13 Ιούνη και θα ολοκληρωθεί όταν μαζευτεί ηλεκτρονικά το σύνολο των υπογραφών από πρώην βουλευτές και στελέχη τα οποία καλούμε να στείλουν μήνυμα συμμετοχής με τα πλήρη στοιχεία τους και την πολιτική ή κομματική τους ιδιότητα στην ηλεκτρονική διεύθυνση andreaspapandreou1996@gmail.com.
Το κάλεσμα για συμμετοχή απευθύνεται επίσης στο σύνολο του ελληνικού λαού.»

Αρχικός προσωρινός κατάλογος προσκαλούντων:

1. Αρσένη Μαρία
2. Ασλάνης Κώστας
3. Βουνάτσος Δημήτρης
4. Δαμιανίδης Αλέξανδρος
5. Δημητρακόπουλος Θανάσης
6. Δημοσθενόπουλος Δημοσθένης
7. Ζιάγκας Ιωάννης
8. Κατσικόπουλος Δημήτρης
9. Κωνσταντινίδης Λευτέρης
10. Κωνσταντίνου Φλώρος
11. Μπαντουβάς Κώστας
12. Μωραίτης Γιώργος
13. Παπαδημητρίου Δήμος
14. Παπαηλίας Ηλίας
15. Παπαστεφανάκης Μανώλης
16. Παπαστρατής Ορέστης
17. Πρασσιανάκης Γιώργος
18. Σκαμνάκης Δημήτρης
19. Χατζηνάκης Μανώλης
20. Χριστοφορίδου Λίλα
21. Χρυσανθακόπουλος Αλέξανδρος
22. Χωρέμης Τάσος

Ρεπορτάζ: Γιάννης Ευσταθίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top