Τσακαλώτος: Κατανοώ τους φτωχούς-Το χρέος θα έχει τον δικό του κόφτη και θα έρθουν επενδύσεις

Χουλιαράκης: Δεν θα χρειαστεί να πάρουμε άλλα δημοσιονομικά μέτρα-Πρώτη ανάρτηση:26/05/2016 18:36

​Για πρώτη φορά υπάρχει επίσημη αναγνώριση από το Eurogroup και τους Θεσμούς ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε κοινή συνέντευξη με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ.Χουλιαράκη, στο υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την συμφωνί�� που επικυρώθηκε για την Ελλάδα στο Eurogroup.

Σύμφωνα με τον κ.Τσακαλώτο, η μη βιωσιμότητα έχει καταγραφεί επισήμως και αναγνωριστεί στο κείμενο αλλά και στη συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη της συνεδρίασης. «Αυτό βάζει τις βάσεις για την αντιμετώπιση αυτού του γεγονότος υπό την έννοια του επιτακτικού, καθώς δεν θα έγκειται στη διακριτική ευχέρεια των υπουργών Οικονομικών η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», εξήγησε.

«Η αξιολόγηση τελείωσε, έμειναν οι ουρές» είπε ο κ.Τσακαλώτος και τόνισε πως το ελληνικό χρέος έχει τον δικό του «κόφτη», καθώς ανάλογα με τις δημοσιονομικές συνθήκες στη χώρα, θα αναπροσαρμόζεται και το πρόγραμμα αποπληρωμής του από το ελληνικό κράτος, και δεν θα το αποφασίζουν οι ξένοι υπουργοί Οικονομικών!

Η απόφαση περιέχει συμβιβασμούς, παραδέχθηκε, τονίζοντας ωστόσο ότι ανοίγει τον δρόμο για τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις στην Ελλάδα χωρίς τον φαύλο κύκλο «μέτρα – ύφεση- επιπλέον μέτρα».

Ο κ.Τσακαλώτος είπε ότι με το Eurogroup της 24ης Μαΐου κάναμε ένα «πολύ σημαντικό βήμα μπροστά».

«Κατανοώ τους φτωχούς πολίτες…. Η επιτυχία θα φανεί σε βάθος χρόνου» τόνισε, αφήνοντας αιχμές για δημοσιογράφους και καλώντας τον λαό «να ενημερώνεται καλά και σωστά για να μπορεί να αποφασίσει αν τώρα μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα».

Χουλιαράκης: Δεν θα χρειαστεί να πάρουμε άλλα δημοσιονομικά μέτρα

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης επισήμανε πως «κλείνει ένας κρίσιμος κύκλος στην πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, αλλά θα ακολουθήσουν και άλλες αξιολογήσεις». Για τον κ.Χουλιαράκη, κρίσιμη απόφαση είναι η δέσμευση της Ευρωζώνης ότι μεσομακροπρόθεσμα οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας θα παραμείνουν κάτω από όριο του 15% του ΑΕΠ.

«Με την συμφωνία αυτή δεν θα χρειαστεί να πάρουμε άλλα δημοσιονομικά μέτρα έως και το 2018» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Σε ό,τι αφορά στις εκκρεμότητες για την εκταμίευση της δόσης, ο κ.Χουλιαράκης σημείωσε ότι αυτές αφορούν κυρίως νομοτεχνικές βε��τιώσεις στο πολυνομοσχέδιο της Κυριακής. Διευκρίνισε ότι πρόκειται για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού, τα «κόκκινα» δάνεια με εγγυήσεις του Δημοσίου, καθώς και μερικές νομικές διατυπώσεις στο θέμα του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων και επενδύσεων σε θέματα νομικής κάλυψης του δ.σ.

Σημείωσε ακόμη ότι προτεραιότητα για την κυβέρνηση, όσο ανακάμπτει η οικονομία, είναι η ανάπτυξη και η εισοδηματική στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων ανεξάρτητα από το αν αυτά τα στρώματα είναι κάτοικοι των νησιών ή της ηπειρωτικής χώρας.

ΒΙΝΤΕΟ ΕΡΤ1

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top