Θέλουν κι άλλα μέτρα οι ξένοι- Τι θα συμβεί τον Οκτώβριο και μας προετοιμάζουν;

Του… προαπαιτούμενου γίνεται στις διαπραγματεύσεις!

Θέλουν κι άλλα μέτρα οι ξένοι- Τι θα συμβεί τον Οκτώβριο και μας προετοιμάζουν;

​Στη «γκιλοτίνα» μπαίνουν μισθοί και συντάξεις για να κλείσει ο «κόφτης» δαπανών και να εκταμιευθεί η δόση που θα φτάσει στα 10,7 δις, σύμφωνα με κορυφαίο αξιωματούχο της Κομισιόν. Προϋπόθεση αποτελεί η κυβέρνηση να καταθέσει στη Βουλή, μέσα στις επόμενες 10 ημέρες, όσα από τα 18 προαπαιτούμενα δεν έχουν ψηφιστεί ακόμα.

Η ψήφιση του καινούργιου πολυνομοσχεδίου θα περιλαμβάνει:

-την αύξηση των έμμεσων φόρων
-«μαχαίρι» στα ειδικά μισθολόγια
-απελευθέρωση της αγοράς «κόκκινων» δανείων
- το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας και νέες παρεμβάσεις στο καθεστώς των φαρμακείων.
Αναμένεται έτσι να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της υπερδόσης μέχρι τον Οκτώβριο, που θα φτάνει τα 11 δις.

Από τα βασικά προαπαιτούμενα είναι και το νέο Ταμείο για τις ιδιωτικοποιήσεις. Προίκα του νέου Ταμείου, θα είναι πέρα από τα ακίνητα, η ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ, τα ΕΛΤΑ, τράπεζες και 6-7 δισ. ευρώ που έχει στην κατοχή του το ΤΑΙΠΕΔ.

Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα του αυτόματου «κόφτη». Το μόνο σίγουρο είναι πως οι περικοπές θα προέλθουν από... μισθούς και συντάξεις. Εξαιρούνται μόνο κωδικοί που σχετίζονται με θέματα υγείας και ασφάλειας της χώρας. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει τη ρύθμιση για το χρέος, ώστε να οριστικοποιήσει τη συμμετοχή του.

Από τα 11 δις της δόσης τα 4 δις θα πάνε για ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου και τα υπόλοιπα 7 δις για εξυπηρέτηση του χρέους. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η επόμενη αξιολόγηση που θα αρχίσει τον ...Οκτώβριο θα είναι ακόμα πιο δύσκολη, αφού θα χρειαστεί ο δεκαπλάσιος όγκος δουλειάς. Σε αυτή θα υπάρχουν θέματα με μεγάλο πολιτικό κόστος, όπως οι ομαδικές απολύσεις και οι αποκρατικοποιήσεις. Συνολικά πρόκειται για... 43 προαπαιτούμενα που δεν είναι ακόμα γνωστά.

ΒΙΝΤΕΟ STAR

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top