Ιστορική Στιγμή: Συναντήθηκαν μετά από 15 χρόνια οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας-Σκοπίων

Για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και το προσφυγικό μίλησαν οι Κοτζιάς-Ποπόσκι

Ιστορική Στιγμή: Συναντήθηκαν μετά από 15 χρόνια οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας-Σκοπίων

​Με… bold θα γραφτεί στην ιστορία η σημερινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Σκοπιανό ομόλογο του Νίκολα Ποπόσκι, καθώς ήταν η πρώτη διμερή συνάντηση των υπουργείων Εξωτερικών των δυο χωρών μετά από 15 χρόνια.

Στο επίκεντρο της κουβέντας τους ήταν το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και η διαχείριση των προσφυγικών ροών στα ελληνοσκοπιανά σύνορα.

Ο κ.Κοτζιάς τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένας έντιμος συμβιβασμός στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Όπως είπε ο Έλληνας υπουργός οι δύο πλευρές θέλουν να αξιοποιήσουν τις συζητήσεις που γίνονται στον ΟΗΕ για την ονομασία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη "απομόνωσης των ακραίων και αλυτρωτικών φωνών".

Σύμφωνα με τον κ.Κοτζιά, στην συνάντηση συζητήθηκε η ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ, αλλά και ενεργειακά ζητήματα.

Ο Νίκολα Ποπόσκι από την πλευρά του, είπε ότι οι διαφορές στο θέμα της ονομασίας είναι «τεράστιες», ωστόσο, υπάρχει ανάγκη βελτίωσης των διμερών σχέσεων.

«Δεν θέλουμε μια οποιαδήποτε λύση στο θέμα του ονόματος» ξεκαθάρισε, τονίζοντας ότι «πρέπει να περάσουμε ένα βουνό» για να λύσουμε το συγκεκριμένο θέμα.

Ο Σκοπιανός υπουργός επισήμανε ότι ο λόγος που υψώθηκε φράχτης στα σύνορα είναι ότι δεν επιθυμεί η χώρα του να υπάρχει παράνομη διέλευση, προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρχει πλήρες σύστημα ορθής καταγραφής.

Ο κ.Ποπόσκι μίλησε για ανάγκη να γίνει ο,τι είναι δυνατό για να προσφερθούν ανθρώπινες συνθήκες στους ανθρώπους, που περνούν από τη χώρα του.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top