Μουζάλας: «Πολύ δύσκολη η μίνι σύνοδος για το προσφυγικό»

«Περίπου 450.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εισέλθει φέτος στη χώρα»

Μουζάλας: «Πολύ δύσκολη η μίνι σύνοδος για το προσφυγικό»

​Τουλάχιστον 450.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εισέλθει στην Ελλάδα από τις αρχές του έτους, όπως αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας στην πρωινή εκπομπή του Mega.

Όπως είπε ο κ. Μουζάλας, «όλοι έρχονται για να φύγουν και η τεράστια πλειοψηφία τους το καταφέρνει», ενώ πρόσθεσε ότι σε επίπεδο μόνιμου πληθυσμού η επιβάρυνση είναι μικρή.

«Σε μη κρίσιμες καταστάσεις, σαν αυτή που ζούμε τώρα, ανά 24ωρο δεν είναι πάνω από 50.000 οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που διέρχονται τη χώρα», είπε.

Αναφερόμενος στη μίνι Σύνοδο Κορυφής που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής την χαρακτήρισε «πολύ δύσκολη» και όπως είπε «απεδείχθη ότι το δημοσίευμα του Spiegel ήταν αληθές» και όντως ζητήθηκε από την Ελλάδα να αυξήσει κατά 50.000 τις θέσεις προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων σε έναν ενιαίο χώρο.

«Όταν μαζέψεις 50.000 - 60.000 σε έναν ενιαίο χώρο με προσωρινές κατασκευές, φτιάχνεις μια πόλη προσφύγων... το βρήκαμε μπροστά μας στη σύνοδο, το παλέψαμε, το προσπαθήσαμε και τελικά αυτό που περάσαμε από τη σύνοδο είναι να παραμείνει το πρόγραμμα που είχαμε και που είχαμε ανακοινώσει πολύ καιρό πριν πάμε στη σύνοδο ότι εμείς θα έχουμε την υποχρέωση να φτιάξουμε τα hot spot, δηλαδή τα σημεία ταυτοποίησης, που η παραμονή των ανθρώπων εκεί είναι 48 με 72 ώρες και να φτιάξουμε στην ενδοχώρα, στη βόρειο Ελλάδα και στη νότια Ελλάδα, μάλλον στην Αττική, δύο χώρους προσωρινής φιλοξενίας των 10.000 ανθρώπων που πιθανόν να μπορέσουμε να τα σπάσουμε και σε μικρότερα», είπε ο κ. Μουζάλας.

Σημείωσε ακόμα, πως η ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε να υπάρχουν 20.000 επιδοτούμενες θέσεις ενοικίου, που θα πληρώνονται από τον ΟΗΕ και την Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι η φιλοξενία αυτή θα είναι προσωρινή για 1,5 με δύο μήνες και εντάσσεται στη διαδικασία της μετεγκατάστασης.

«Αυτοί που έχουν τα διαμερίσματα έρχονται στον Οργανισμό που έχει αναλάβει αυτή την ιστορία, δηλώνουν ενδιαφέρον και τα Ηνωμένα Έθνη ��α πηγαίνουν εκεί τους ανθρώπους», εξήγησε ο κ. Μουζάλας και πρόσθεσε: «είναι ένα καλό μέτρο και για την οικονομία και για τους πρόσφυγες, δεδομένου ότι είναι δεκάδες χιλιάδες τα ανοίκιαστα σπίτια».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top