Ποτάμι: Τα ψέματα που είπε ο Τσίπρας στις προγραμματικές δηλώσεις

Τι λέει για τα 10 δισ. του ΤΧΣ, τα ισοδύναμα, το ασφαλιστικό και τις σχέσεις με εκδότες

​Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπολύει το Ποτάμι, κάνοντας λόγο για ψέματα που είπε κατά τη χθεσινή του ομιλία στη Βουλή για τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση, ασχολείται με «κάποια από τα ωμά ψέματα της χθεσινής εσοδείας» διότι αν ασχοληθεί με τις μισές αλήθειες «τότε ο κατάλογος θα ήταν πολύ μακρύς».

Χαρακτηριστικά, το Ποτάμιο παραθέτει πέντε τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και εξηγεί μετά από κάθε μία γιατί είναι ψέματα.

Ειδικότερα:

- Είπε ο κ. Τσίπρας: Δίναμε τη μάχη στη διαπραγμάτευση για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά των αγροτών, των συνταξιούχων, των μικρομεσαίων και καταθέταμε δεκάδες προτάσεις με ισοδύναμα που απορρίπτονταν από τους δανειστές.

Θα μπορούσε να μας πει ποια είναι αυτά τα δεκάδες ισοδύναμα που πρότεινε; Γιατί δεν τα έχει παρουσιάσει στον ελληνικό λαό; Γιατί δεν περιλαμβάνονται σε κανένα από τα προγράμματα που έχει παρουσιάσει; Μπορεί να μας τα πει έστω και τώρα; Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Τσίπρας σπατάλησε τον χρόνο δίχως να διαπραγματευθεί με αποτέλεσμα να φθάσουμε την τελευταία στιγμή σε αυτό το επώδυνο μνημόνιο.
- Είπε ο κ. Τσίπρας: 10 δισεκατομμύρια στο ΤΧΣ, στην αρχή της διαπραγμάτευσης τον Φλεβάρη πήγαν στον EFSF.
Πώς πήγαν; Έφυγαν από μόνα τους; Μήπως έφυγαν από την Ελλάδα και πήγαν στο ΤΧΣ λόγω της ανικανότητας που έδειξε η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση; Θυμάται ο κ. Τσίπρας ότι υποσχόταν ότι με αυτά τα χρήματα θα γινόταν και η αναδιάρθρωση των κόκκινων δανείων; Η αλήθεια είναι ότι μας τα πήραν από την Ελλάδα και πήγαν στο ΤΧΣ λόγω της ανικανότητας που έδειξε η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση.
- Είπε ο κ. Τσίπρας: Να συμφωνήσουμε ότι έχουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα το οποίο για λόγους που έχουν να κάνουν με το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, με την υπογεννητικότητα, με τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας, της μαύρης εργασίας -αυτά δεν έγιναν τους επτά μήνες που κυβερνήσαμε- είναι ένα σύστημα που έχει πρόβλημα βιωσιμότητας.
Μόνο σε αυτ�� οφείλονται τα προβλήματα βιωσιμότητας του ασφαλιστικού; Για ειδικά προνόμια και ευνοημένες ομάδες σε βάρος άλλων ασφαλισμένων, δεν έχει ακούσει τίποτα ο Πρωθυπουργός ή αποφεύγει ξανά να συγκρουστεί μαζί τους; Η αλήθεια είναι ότι το ασφαλιστικό που αρνιόταν να συζητήσει ο Πρωθυπουργός μιλώντας για «κόκκινες γραμμές» ήταν γνωστό ότι δεν είναι βιώσιμο.
- Είπε ο κ. Τσίπρας: Η δική μας κυβέρνηση που μέσα σε ένα τρομακτικά δυσμενές περιβάλλον κατάφερε με σκληρή διαπραγμάτευση να μειώσει τους υπερβολικούς στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Μα, τα πρωτογενή πλεονάσματα βασίζονταν σε προβλέψεις για ανάπτυξη 3,1% για το 2016 και 4,2% για το 2017. Η αλήθεια είναι πως όταν ανατράπηκαν πλήρως αυτές οι προβλέψεις, ανατράπηκαν και οι ��τόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα. Η ύφεση δεν είναι επιτυχία, αλλά τραγωδία για τους πολίτες.
- Είπε ο κ. Τσίπρας: Στις τέσσερις αυτές κρίσιμες αναμετρήσεις (ευρωεκλογές, εκλογές Ιανουαρίου 2015, δημοψήφισμα, εκλογές Σεπτεμβρίου) ούτε μία φορά δεν σήκωσα το τηλέφωνο να παραπονεθώ, δεν σήκωσα το τηλέφωνο να μιλήσω με κάποιον εκδότη, κάποιον ιδιοκτήτη μέσων ενημέρωσης, μεγαλοπαράγοντα της πολιτικής ζωής ή με κάποιον απ’ αυτούς που κάνουν κουμάντο στις τράπεζες.
Δεν γνωρίζουμε αν το έκανε ο ίδιος. Το έκαναν όμως οι στενοί συνεργάτες και βεβαίως οι υπουργοί της «παρέας του Μαξίμου». Πολλοί δημοσιογράφοι έχουν να διηγηθούν ιστορίες «παρεμβάσεων», νουθεσίες ποιους αντιπάλους να προβάλλουν και ποιους αντιπάλους να μην προβάλλουν. Και βεβαίως υπάρχει η σκανδαλώδης προβολή ορισμένων υπουργών του Μαξίμου σε ορισμένα ΜΜΕ. Όλα αυτά δεν προέκυψαν δια της επιφοιτήσεως αλλά μετά από παρεμβάσεις και πιέσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top