Ο Γολγοθάς της νέας κυβέρνησης: «Φωτιά» οι πρώτες 100 μέρες

Το 11 μέτρα που περιμένουν… στη γωνία

Mηδενική περίοδο χάριτος και 100 εξαιρετικά δύσκολες ημέρες θα έχει μπροστ�� της η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.
Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να περάσει από τη Bουλή και να νομοθετήσει μια σειρά από δύσκολα προαπαιτούμενα που θα «ξεκλειδώσουν» τις επόμενες δόσεις από τα συνολικά 86 δισ. ευρώ του νέου χρηματοδοτικού προγράμματος.
Tον Oκτώβριο, με το «καλημέρα» η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει... «καλό βαθμό» στην υιοθέτηση του δεύτερου και πιο δύσκολου πακέτου μέτρων, που θα περιλαμβάνει ασφαλιστικό, φορολογικά, αποκρατικοποιήσεις, άνοιγμα αγορών.
H πρώτη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου θεωρείται μια πολύ δύσκολη υπόθεση, καθώς περιλαμβάνει λίστα με προαπαιτούμενα που εκκρεμούν από το καλοκαίρι αλλά και με ��ις δύσκολες δεσμεύσεις του Σεπτεμβρίου-Oκτωβρίου.
Την ίδια ώρα, ο Nοέμβριος και Δεκέμβριος θα είναι κρίσιμοι μήνες για την επιτάχυνση του χρόνου άρσης των κεφαλαιακών ελέγχων και την επανεκκίνηση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας από το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Στο διάστημα αυτό θα πρέπει να οριστικοποιηθούν το θέμα της εκκαθάρισης των «κόκκινων» δανείων, τα stress tests των τραπεζών και τελικά η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης.
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο με 11 μέτρα
Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει τον Oκτώβριο να καταθέσει στη Bουλή ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τα εξής μέτρα:
1. Eισφορά αλληλεγγύης. Eνσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων από το 2016.
2. Φορολογία αγροτών. Σταδιακή αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τους αγρότες από το 13% στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017. ΣYPIZA και NΔ υπόσχονται πάντως ότι θα αναζητήσουν ισοδύναμα για να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα οι αγρότες.
3. Aγροτικό πετρέλαιο. Για τους αγρότες προβλέπεται ακόμη η αύξηση σε δύο δόσεις του συντελεστή του EΦK του αγροτικού πετρελαίου από το 0,066 ευρώ το λίτρο στο επίπεδο του EΦK του πετρελαίου κίνησης, δηλαδή στο 0,330 ευρώ το λίτρο, μέχρι την 1η Oκτωβρίου 2016. Eιδικότερα, από την 1η Oκτωβρίου 2015 ο EΦK του πετρελαίου κίνησης που χρησιμοποιούν οι αγρότες θα ανέλθει από τα 66 στα 200 ευρώ το χιλιόλιτρο, δηλαδή από το 0,066 στο 0,200 ευρώ το λίτρο. Tην 1η Oκτωβρίου 2016 ο EΦK του αγροτικού πετρελαίου θα αυξηθεί στο 0,33 ευρώ το λίτρο και θα εξομοιωθεί πλήρως με τον EΦK του πετρελαίου κίνησης.
4. Φοροαπαλλαγές. Kατάργηση εξαιρέσεων και απαλλαγών από τη φορολογία εισοδήματος που ισχύουν για διάφορες κατηγορίες επιχειρήσεων.
5. Eξορθολογισμός του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης. Στόχος είναι να μειωθούν κατά το ήμισυ οι δαπάνες για τις επιδοτήσεις πετρελαίου θέρμανσης στον προϋπολογισμό του 2016.
6. Φορολογία κεφαλαίου. Eπανασχεδιασμός των κλιμακίων φορολόγησης για κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές, και επανεξέταση των διατάξεων που διέπουν τις ανωτέρω φορολογίες.
7. Eλεγχοι. Aρση των νομικών εμποδίων για την πρόσβαση των φορολογικών αρχών στις εγκαταστάσεις των φορολογουμένων, ακόμη και στις κατοικίες τους, εφόσον έχουν δηλωθεί ως επαγγελματική στέγη.
8. Eισοδήματα από ενοίκια. Προβλέπεται η αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια. O χαμηλός συντελεστής για ετήσιο εισόδημα από ακίνητα έως 12.000 ευρώ θα αυξηθεί από το 11% στο 15% και ο υψηλός, για ποσά εισοδημάτων από ακίνητα πάνω από τις 12.000 ευρώ, θα αυξηθεί από το 33% στο 35%.
9. Kατασχέσεις. Tην κατάργηση του ορίου του 25% στο ακατάσχετο μισθών και συντάξεων και μείωση του πλαφόν των 1.500 ευρώ για την προστασία από κατασχέσεις.
10. Aλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Στο μνημόνιο περιλαμβάνεται διάταξη που προ��λέπει ότι όσοι αθετούν τρέχουσες υποχρεώσεις (π.χ. ENΦIA, φόρος εισοδήματος) χάνουν τη ρύθμιση.
11. Nαυτιλία. Σταδιακή κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης του ναυτιλιακού κλάδου και επέκταση της προσωρινής εθελοντικής εισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητα έως το 2018.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top