Στη Βουλή σήμερα η συμφωνία για το νέο μνημόνιο

Ετοιμάζεται για τη μεγάλη εσωκομματική μάχη του ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση

Στη Βουλή σήμερα η συμφωνία για το νέο μνημόνιο

​Μπορεί η συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο να επετεύχθη, όμως οι πονοκέφαλοι για την κυβέρνηση δεν τελείωσαν, αφού μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να κατατεθεί η συμφωνία στη Βουλή και εκεί να ξεκινήσει μία νέα, πιο σκληρή μάχη με όσους διαφωνούν με την πολιτική της κυβέρνησης μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να ψηφιστεί μέχρι την Πέμπτη η συμφωνία και το τρίτο πακέτο προαπαιτούμενων, ώστε την Παρασκευή στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup να πάρει το πράσινο φως για την εκταμίευση της πρώτης δόσης με την οποία θα μπορέσει να πληρώσει και τα ομόλογα της ΕΚΤ που λήγουν στις 20 Αυγούστου.

Όμως το σίγουρο είναι ότι αυτό θα γίνει με τον ΣΥΡΙΖΑ να μετρά και πάλι μεγάλες απώλειες στην ψηφοφορία, με τη διάσπαση και τις εκλογές να δείχνουν πιο κοντά από ποτέ.

Η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή η Αριστερή Πλατφόρμα, έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσουν μνημόνιο, με την κυβέρνηση για μια ακόμα φορά να επιζητά τη στήριξη στην αντιπολίτευση.

Ήδη σήμερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Λαπαβίτσας, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει μια συμφωνία που δεν έχει διαβάσει, σημειώνοντας ότι όσοι μέχρι στιγμής έχουν καταψηφίσει όσα έχει φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση, μάλλον θα κάνουν το ίδιο και σ΄ αυτή την περίπτωση.

Ο Π. Λαφαζάνης έχει ανεβάσει τις τελευταίες μέρες τους τόνους, κατηγορώντας την κυβέρνηση για λάθος χειρισμούς και τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει μνημόνιο, ενώ τη Δευτέρα, ο κ. Λεουτσάκος στο Mega υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να μεταλλαχθεί βιαίως σε μνημονιακό μόρφωμα.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο Α. Τσίπρας έχει να αντιμετωπίσει και… «εχθρούς» εκτός των πυλών του ΣΥΡΙΖΑ, μιας και στις 29 Αυγούστου ο Αλέκος Αλαβάνος, που έδωσε άλλωστε στον πρωθυπουργό και το δαχτυλίδι της διαδοχής στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τον Κ. Λαπαβίτσα θα είναι οι κεντρικοί ομιλητές σε ανοιχτή πολιτική συζήτηση με τίτλο «Η απαγορευμένη συζήτηση για το εθνικό νόμισμα».

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία ψηφοφορία για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, είχαν υπερψηφίσει 123 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι 13 βουλευτές των ΑΝΕΛ.

Αν λοιπόν, όπως όλα δείχνουν, η εικόνα αυτή επαναληφθεί και την Πέμπτη, μπορεί η δεδηλωμένη τυπικά να μην έχει χαθεί, αλλά η κυβέρνηση πολύ δύσκολα θα μπορέσει να συνεχίσει, στηριζόμενη στις ψήφους της αντιπολίτευσης.

Έτσι το σενάριο των πρόωρων εκλογών παραμένει στο τραπέζι, παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο της κυβερνητικής εκπροσώπου, Ο. Γεροβασίλη, με τα σενάρια να κάνουν λόγο για πρόωρες κάλπες μέσα στο Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top