Το ΔΝΤ έδωσε το πράσινο φως για το ελληνικό πρόγραμμα

Όλα όσα ειπώθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Ταμείου

​Η Ελλάδα αποτέλεσε για μια ακόμα φορά κύριο θέμα στην ατζέντα της συνεδρίασης του ΔΣ του ΔΝΤ που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το βράδυ, ώρα Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες o Πολ Τόμσεν παρουσίασε στη συνεδρίαση ένα 20σελιδο κείμενο, το οποίο ασκούσε σκληρή κριτική για τα όσα έχουν συμβεί τον τελευταίο χρόνο στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι υπήρχε έλλειμμα εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση μέχρι τον Ιούνιο.

Ο Π. Τόμσεν στο κείμενό του έθεσε επίσης και τέσσερις προϋποθέσεις για να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Οι προϋποθέσει αυτές είναι:

1. το ισοζύγιο πληρωμών
2. η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές
3. το χρέος που πρέπει να καταστεί βιώσιμο
4. να υπάρξει ανάπτυξη

«Θέλουμε να δούμε τα νούμερα, στη συνέχεια θα δούμε για τα περαιτέρω» φέρεται να είπε ο κ. Τόμσεν, ενώ παρέμβαση έκανε και η Διευθύντρια του Ταμείου, Κ. Λαγκάρντ, αποκαλύπτοντας το παρασκήνιο των τελευταίων διαπραγματεύσεων με την ελληνική πλευρά.

Η κα Λαγκάρντ αναφέρθηκε σε μια τρίωρη συνομιλία που είχε με τον Α. Τσίπρα στις 12 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια της οποίας προσπάθησε να πείσει τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, τονίζοντάς του ότι το Ταμείο είναι το αντίβαρο στους Ευρωπαίους και ο μεγαλύτερος σύμμαχος της Ελλάδας στη μάχη για το χρέος.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνεδρίαση ήταν απαραίτητη, ώστε να τοποθετηθεί το ΔΣ στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για το νέο δανειοδοτικό πρόγραμμα, αλλ�� και για την άφιξη της Ντ. Βελκουλέσκου στην Αθήνα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η εκτίμηση του Ταμείου είναι πως τα στοιχεία θα υπολείπονται των στόχων του προγράμματος, όμως σύμφωνα με πληροφορίες η κα Λαγκάρντ υπογράμμισε πως το ΔΝΤ θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα και δεν μπαίνει στις διαπραγματεύσεις με αρνητική προδιάθεση.

Τόσο εκείνη, όσο και ο Πολ Τόμσεν σημείωσαν την αποτυχία των ελληνικών αρχών να εφαρμόσουν πολλές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και οι δύο παραδέχθηκαν την εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας σε συνθήκες ύφεσης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top