Τσίπρας: «Εκλογές αν δεν έχουμε κοινοβουλευτική πλειοψηφία»

Καρφιά για Κωνσταντοπούλου: «Δεν μπορούμε να ψηφίζουμε στις 6 το πρωί.Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι», είπε ο πρωθυπουργός και προανήγγειλε συνέδριο τον Σεπτέμβριο- Πρώτη ανάρτηση: 12:54

​Με πολλά καρφιά για όσους… γκρινιάζουν όλους αυτούς τους έξι μήνες της διαπραγμάτευσης, ο πρωθυπουργός αποκάλυψε όλο το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων και τους λόγους που οδηγήθηκε στο δημοψήφισμα στη συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

«Πριν από τις εκλογές, εγώ δεν είπα ότι θα σκιστούν τα μνημόνια με έναν νόμο και κανένας δεν το είπε. Δεν υποσχεθήκαμε στον ελληνικό λαό "περίπατο στο δάσος", ότι θα είναι όλα εύκολα. Μην αναφερόμαστε σε μία ομιλία του 2012 αποσπασματικά. Τα δεδομένα ήταν διαφορετικά πριν τις εκλογές. Να αφήσουμε το πλαίσιο μίας λαϊκιστικής προσέγγισης. Είχαμε προγραμματικό πλαίσιο και μέσα σε αυτό είπαμε ότι θα διαπραγματευθούμε σκληρά, που το κάναμε», είπε ο κ. Τσίπρας.

2342478.jpg
Κάνοντας μάλιστα τον απολογισμό των έξι μηνών διακυβέρνησής του, είπε:

«Μέσα σε αντίξοες συνθήκες αναδείξαμε το δίκαιο ενός λαού. Πρέπει να κάνουμε νηφάλια αποτίμηση, χωρίς να μαστιγώνουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς. Πρέπει να είμαστε περήφανοι για τη μάχη που δώσαμε».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι παρά το ασφυκτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο βρισκόταν η χώρα, η κυβέρνηση κατάφερε να ψηφίσει τον νόμο για την ανθρωπιστική κρίση, να αποκαταστήσει μεγάλες κοινωνικές αδικίες, να ψηφίσει τον νόμο για τις 100 δόσεις "κόντρα στους θεσμούς".

«Είχαμε τη δυνατότητα να ψηφίσουμε προοδευτικούς νόμους πέρα από το δημοσιονομικό πλαίσιο. Πήραμε πρωτοβουλίες σε ασφυκτικό περιβάλλον, την ώρα που διαπραγματευόμαστε. Ας μην μηδενίζουμε το έργο της κυβέρνησης», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

2342474.jpg

«Οι συσχετισμοί ωστόσο ήταν τόσο ετεροβαρείς που διαμόρφωσαν το αποτέλεσμα. Αυτό που μένει ωστόσο είναι ότι η Ευρώπ�� μετά τη διαπραγμάτευση της Ελλάδας δεν είναι η ίδια».

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε επίσης ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του δέχτηκαν σφοδρή κριτική από την Γερμανία και τις βόρειες χώρες, οι οποίες όπως είπε είχαν εγκλωβιστεί σε λαϊκίστικες ρητορικές, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να δώσουν ούτε ένα ευρώ στους τεμπέληδες Έλληνες.

Τόνισε πάντως ότι η συμφωνία που έφερε από τις Βρυξέλλες έχει και θετικά στοιχεία και αυτό είναι η δέσμευση για το χρέος.

«Ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι είτε η απομείωση, είτε η διαγραφή του χρέους ώστε η χώρα να έχει δημοσιονομικό περιθώριο», είπε.

2342475.jpg

"Το δημοψήφισμα ήταν η μοναδική μου επιλογή"

Όσον αφορά στο δημοψήφισμα, ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι δεν είχε άλλη επιλογή.

«Ήταν μια επιλογή υψηλού ρίσκου. Ήταν όλοι απέναντί μας. Οι πιθανότητες να χάσουμε το δημοψήφισμα ήταν εξαιρετικά μεγάλες, δεδομένου ότι οι εταίροι οδήγησαν τα πράγματα στα άκρα και αποφάσισαν το κλείσιμο των τραπεζών. Ήταν μονόδρομος γιατί μας έδιναν μια συμφωνία με δύσκολα -και κατά τη γνώμη μου- αχρείαστα μέτρα και δεν έδιναν καμία διέξοδο επιβίωσης. Ήθελαν να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα, για το οποίο τώρα έχουμε τρία χρόνια, μέσα σε πέντε μήνες. Η ισχυρή στάση του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα κατάφερε να απογυμνώσει το σκληρό πρόσωπο των εταίρων και δανειστών», υπογράμμισε κ��ι πρόσθεσε ότι η πορεία της ευρωζώνης από εδώ και πέρα δεν θα είναι ίδια.

Αποκαλύπτοντας μάλιστα όλο το παρασκήνιο της 25ης Ιουνίου, ο πρωθυπουργός είπε:

«Το δημοψήφισμα αποφασίστηκε την ημέρα του τελεσιγράφου, 25 Ιουνίου, σε σύσκεψη στις Βρυξέλλες έχοντας μπροστά μας να αποφασίσουμε μια ταπείνωση χωρίς διέξοδο, μια πολιτική καταδίκη της κυβέρνησης και ίσως αυτός να ήταν ο στόχος. Θυμάστε το "the game is over" που είπε ο κ. Τουσκ. Το απόγευμα που επέστρεψα συγκάλεσα το υπουργικό συμβούλιο, όπου αποφασίστηκε και το δημοψήφισμα και διέκοψα το υπουργικό για να ενημερώσω την κα Μέρκελ και τον κ. Ολάντ. Τους είπα την απόφασή μου, τους ενημέρωσα ότι θα προτείνω στο λαό το "όχι", όχι ως επιλογή ρήξης, και τους ζήτησα να πάμε ήρεμα στη διαδικασία. Και ��ι δύο μου είπαν ότι θα κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να γίνει αυτό και μόνο η κα Μέρκελ με ενημέρωσε ότι θα έλεγε πως το κρυφό ερώτημα είναι ευρώ ή δραχή. Δεν τήρησαν αυτή την υπόσχεση. Το Eurogroup πήρε την απόφαση που οδήγησε στην απόφαση της ΕΚΤ να μην αυξήσει τον ELA που οδήγησε στο capital controls».

2342480.jpg

Παραδέχθηκε ακόμα ότι το "όχι" παραμένει ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια της κυβέρνησης και ξεκαθάρισε ότι αυτή την τεράστια νίκη δεν πρόκειται να τη χαρίσουμε σε κανέναν.

«Το δημοψήφισμα έκανε την Ελλάδα το κέντρο του πλανήτη, κόντρα σε θεούς και δαίμονες», είπε.

«Πύρρειος νίκη η συμφωνία, αλλά δεν μετανιώνω για όσα έγιναν τους τελευταίους έξι μήνες»

«Αν έκανα αυτό που έλεγε η καρδιά μου στην 17ωρη διαπραγμάτευση, να σηκωθώ δηλαδή και να φύγω, την ίδια ημέρα θα έπεφταν τα καταστήματα των τραπεζών στο εξωτερικό, θα τελείωνε και αυτή η ρευστότητα των 60 ευρώ και σε 48 ώρες θα αποφασιζόταν το κούρεμα των collaterals, που θα οδηγούσε στην κατάρρευση στην αρχή της Eurobank, μετά της ΕΤΕ και μετά ίσως όλων των τραπεζών. Αρα το θέμα δεν ήταν το κούρεμα, αλλά το ότι δεν θα υπήρχαν καταθέσεις», είπε ο κ. Τσίπρας και παραδέχθηκε ότι κλήθηκε να λάβει δύσκολες αποφάσεις.

«Δύσκολες αποφάσεις, αλλά σε τελική ανάλυση θεωρώ ότι το να επικρατήσει το αίσθημα προστασίας των λαϊκών στρωμμάτων ήταν ορθ�� επιλογή, επιλογή ευθύνης. Η συμφωνία ήταν πύρρειος νίκη. Δεν μετανιώνω ούτε στιγμή για ό,τι έγινε στους πέντε μήνες. Είναι αναστρέψιμα τα προβλήματα στην οικονομία. Αξιζε στην Ελλάδα να γίνει πρωτοσέλιδο, να διαδηλώνουν οι λαοί υπέρ μας. Η συμφωνία θεωρείται ήττα για κάποιους μικρόμυαλους που θεωρούν ότι η επανάσταση θα νικήσει σε μια στιγμή, με την έφοδο στα θερινά ανάκτορα», πρόσθεσε.

2342481.jpg

Αιχμές προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Α. Τσίπρας είπε επίσης ότι η διαπραγμάτευση δεν ήταν αποκλειστικά θέμα του πρωθυπουργού, αλλά «το κόμμα είχε απόλυτη σύνδεση με τα κυβερνητικά όργανα».

«Και το κόμμα, αλλά και την κυβέρνηση, η κοινωνία, ο ελληνικός λαός τα ξεπέρασε», είπε και αφήνοντας αιχμές προς τους διαφωνούντες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «η εικόνα που δίνεται στην κοινωνία είναι ότι υπήρχε προσπάθεια διαπραγμάτευσης που κάποιοι παρακολουθούσαν γκρινιάζοντας ενώ η κοινωνία ήθελε να ενισχύσει την κυβέρνηση».

Ο πρωθυπουργός, απαντώντας στους διαφωνούντες μέσα στο κόμμα του υπογράμμισε ότι ο συνεχής αγώνας είναι η λύση για να φύγουμε από τη δύσκολη κατάσταση που ζούμε.

«Ο λαός μοιάζει με κάποιον που δίνει μάχη να δραπετεύσει, αλλά στο τέλος τον συλλαμβάνουν και τον βάζουν σε πιο ασφυκτικό κελί. Ο τρόπος για να φύγουμε από τη φυλακή είναι η αλληλεγγύη σε διεθνές επίπεδο και να συν��χίσουμε να αγωνιζόμαστε», είπε και παραδέχθηκε ότι τόσο η πλειοψηφία του λαού, όσο και η Αριστερά υπέστησαν ένα ισχυρό σοκ.

«Αλλά τι μου λένε;», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός, υπονοώντας σαφώς την εσωκομματική αντιπολίτευση. «Να πούμε στο λαό, διαψευστήκαμε, ας πάρει την κατάσταση στα χέρια του το σύστημα που σε έβαλε σε αυτό το μνημόνιο και που δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ; Ας αποφασίσουμε εμείς οι... σοφοί της Αριστέρας ότι είμαστε καλύτεροι στην αντιπολίτευση! Υπάρχει περίπτωση ο λαός να σε εμπιστευτεί ως αντιπολίτευση; Ουσιαστικά μιλάμε για το φόβο απέναντι στην ευθύνη», συνέχισε.

Δεν δίστασε μάλιστα να πετάξει τα καρφιά του για την Αριστερά, υποστηρίζοντας ότι «η Αριστερά έχει μάθει στη... λαθολογία! Είμαστε όλοι πικραμένοι».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε ποτέ ενιαίο κόμμα»

Σχολιάζοντας τα εσωκομματικά θέματα που έχουν προκύψει στον ΣΥΡΙΖΑ και κάνοντας την αυτοκριτική του ο Α. Τσίπρας είπε;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κυβερνητικό κόμμα, που παίζει σημαντικό ρόλο στα πράγματα της χώρας. Υπάρχει εμφανής αναντιστοιχία στο γεγονός ότι από 4% έγινε κόμμα πάνω στο οποίο στηρίζουν τις ελπίδες τους πάνω από τρία εκατ. πολίτες. Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις».

Παραδέχθηκε ακόμα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε ενιαίο κόμμα», σημειώνοντας πάντως ότι «η προσπάθεια ήταν τίμια αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιδιωκόμενο. Πρώ��ος εγώ έχω την ευθύνη».

Αναφερόμενος στην Πολιτική Γραμματεία τόνισε ότι δεν είναι το μοναδικό κέντρο αποφάσεων και υπογράμμισε ότι «όταν ένα κόμμα ασκεί κυβερνητική εξουσία, το πολυσυλλεκτικό μοντέλο που λειτουργεί στο εσωτερικό δεν μπορεί να λειτουργήσει όταν μεταφέρεται στην κυβέρνηση. Δεν λειτουργεί α λα καρτ».

«Είναι θέμα αποτελεσματικότητας, θα πρέπει οι συλλογικές αποφάσεις να τηρούνται από όλους τους βουλευτές, αλλιώς οι βουλευτές που διαφωνούν θα πρέπει να παραδίδουν τις έδρες τους, όπως ορίζει το καταστατικό», είπε.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε και την προσωπική του έκπληξη για την στάση ορισμένων συντρόφων του.

«Σέβομαι τη διαφορά της άποψης. Δεν μπορώ, όμως, να μην πω ότι έχω εκπλαγεί από τη στάση ορισμένων συντρόφων. Μαζί καθόμασταν λίγες μέρες πριν, στο ίδιο τραπέζι με την ίδια αγωνία. Οι ίδιοι άνθρωποι θεώρησαν σκόπιμο την άλλη μέρα να πουν, ότι εφόσον δεν καταστρεφόμαστε, εμείς θα θρέφουμε την... αριστερή καθαρότητα. Εγώ θα περίμενα τη στοιχειώδη στήριξη της κυβέρνησης. Δεν την καταλαβαίνω αυτή τη στάση», είπε ο κ. Τσίπρας και έκανε λόγο για… προειλημμένη απόφαση.

«Πιστεύω πως η στάση τους, είναι στο πλαίσιο κάποιων αποφάσεων που είχαν ληφθεί εδώ και καιρό με στόχο τη διάσπαση. Εγώ θα προσπαθήσω να κρατήσω την ενότητα, αλλά εκβιασμένη ενότητα δεν θα δεχτώ», τόνισε.

Απευθυνόμενος μάλιστα προς τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, ο πρωθυπουργός είπε με νόημα:

«Λένε να συζητήσουμε το νόμισμα. Βεβαίως να το συζητήσουμε, αλλά με κάποιους όρους, όχι να μιλάμε για ένα θεωρητικό σχέδιο. Έξω από το χορό, πολλά τραγούδια λένε. Το να λέμε πως το μεγάλο "όχι" ήταν "ναι" στη δραχμή, τότε αυτό είναι καθαρή λαθροχειρία».

«Στις αρχές Σεπτεμβρίου το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ»

«Θα ήμουν ο τελευταίος που θα ήθελε εκλογές, αν είχαμε εξασφαλισμένη κοινουβουλευτική πλειοψηφία για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Αν δεν έχω κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα αναγκαστώ να πάω σε εκλογές. Αλλά θα κριθεί και από τις αποφάσεις στο κόμμα. Τα μέλη πρέπει συντεταγμένα να δώσουν απαντήσεις, χωρίς προσπάθεια να τις εκμαιεύσουμε. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με διαδικασίες άρπα-κόλλα, πρέπει να πάμε σε έκτακτο συνέδριο, σύντομα, κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές Σεπτέμβρη», είπε ο πρωθυπουργός δίνοντας ένα χρονοδιάγραμμα για τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα καρφιά του Τσίπρα στη… Ζωή

Σε ερώτηση για τη σχέση που έχει με την Πρόεδρο της Βουλής, Ζ. Κωνσταντοπούλου, ο πρωθυπουργός δεν μάσησε τα λόγια του και δεν έκρυψε τον προβληματισμό του.

«Έχω εκφράσει τον προβληματισμό μου και στην ίδια, αλλά οι επιλογές του καθενός παράγουν αποτέλεσμα, άρα είναι σουρεαλισμός όταν κάποιος σου λέει “σε καταγγέλλω για να σε προστατεύσω”. Θα κριθεί από το επόμενο διάστημα η κ. Κωνσταντοπούλου, αν είναι να ψηφίζουμε κοιμώμενοι στις έξι το πρωί, θα το δούμε. Αν είναι να καθόμαστε μέχρι τα ξημερώματα στη Βουλή, για να στείλουμε ένα... μήνυμα στην τρόικα, αυτά είναι παιδικά πράγματα», είπε.

«Δεν είναι το χειρότερο Μνημόνιο, είναι το πιο επώδυνο»

Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε επίσης όσα του προσάπτουν ότι έφερε το χειρότερο Μνημόνιο από τα τρία, αν και παραδέχθηκε ότι θα είναι το πιο επώδυνο.

«Αν η Αριστερά πάψει να παλεύει, πιστεύει κανείς πως οι 4 στους 10 φτωχούς θα γίνουν 2; Μόνο με σχέδιο της Αριστεράς θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε. Ακούω κάποιους να λένε ότι είναι το χειρότερο μνημόνιο. Είναι το πιο επώδυνο, γίνεται με πιο επώδυνους όρους συμβιβασμού. Η δημοσιονομική προσαρμογή που έχουμε συμφωνήσει, έχει μεγάλη διαφορά με τα προηγούμενα», είπε.

«Πρέπει να συγκρουστούμε με την ολι��αρχία της χώρας»

«Πρέπει να συγκρουστούμε με την ολιγαρχία της χώρας. Πρέπει να εξορθολογήσουμε τη δημόσια διοίκηση του τόπου. Να αποκτήσει ο Έλληνας καταναλωτική και φορολογική συνείδηση. Η Αριστερά θα κριθεί από το αν καταφέρει να καταπολεμήσει τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή. Χρειάζεται χρόνο και μεθοδικότητα για να το καταφέρουμε. Η πολιτική δεν αρχίζει και τελειώνει στην διαπραγμάτευση με τους έξω. Πρέπει να συγκρουστούμε με την ολιγαρχία. Κάποιοι θα πουν, και σε αυτό θα έχετε αντίπαλο την τρόικα, αλλά εκεί θα αναλάβει δημόσια ο καθένας την ευθύνη του», είπε ο πρωθυπουργός.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top