ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ STAR:Η απάντηση του Βαρουφάκη για το Plan B με την κλοπή των ΑΦΜ και τη δραχμή

Επίθεση από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση - Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ

​Λίγες ώρες μετά τον σάλο που προκάλεσε το δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή" πως ο Γιάνης Βαρουφάκης με εντολή του Τσίπρα θα χάκαρε μυστικά τα ΑΦΜ όλων των Ελλήνων και θα οδηγούσε την χώρα στη νέα δραχμή, δημιουργώντας παράλληλο τραπεζικό σύστημα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών έσπασε την σιωπή του, δίνοντας την δική του απάντηση ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο Star και τ��ν δημοσιογράφο Νίκο Τσιλιπουνιδάκη .

«Δεν θα ασχοληθώ άλλο με ευφάνταστα δημοσιεύματα που έφτασαν στο αποκορύφωμά τους να λένε ότι ο υπουργός Οικονομικών σκόπευε να υποκλέψει τα ΑΦΜ των πολιτών , τα οποία έχει στη διάθεσή του έτσι κι αλλιώς. Το μόνο που έχω να πω στην τρόικα εσωτερικού είναι: επιλέξτε όποιο φόρουμ, όποιο δικαστήριο, όποια αρένα θέλετε. Θα είμαι εκεί να υπερασπιστώ 5 μήνες αγώνων. Εσείς;» είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης στο Star για το δημοσίευμα που ανέλυε το φερόμενο Plan B του πρώην υπουργού .

Όπως γράψαμε αναλυτικά χθες στο star.gr, η εφημερίδα δημοσίευσε αποσπάσματα από τις αποκαλύψεις που φέρεται να έκανε ο Γιά��ης Βαρουφάκης σε εμπιστευτικό conference call με επενδυτές και στελέχη ξένων hedge funds στις 16 Ιούλιου, περίπου μια βδομάδα μετά την παραίτηση του.

«Αυτό που σχεδιάζαμε να κάνουμε είναι το εξής: Υπάρχει η ιστοσελίδα της φορολογικής υπηρεσίας, όπως στη Βρετανία και αλλού, όπου οι πολίτες φορολογούμενοι μπαίνουν στο site, χρησιμοποιούν τον κλειδάριθμο τους και μεταφέρουν μέσω web banking χρήματα από τους λογαριασμούς τους στο ΑΦΜ τους ώστε να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος, τον ΦΠΑ κτλ. Σχεδιάζαμε να δημιουργήσουμε μυστικούς λογαριασμούς, συνδεδεμένους με κάθε ΑΦΜ, χωρίς να το πούμε σε κανένα , ώστε να έχουμε αυτό το σύστημα σε λειτουργία υπό άκρα μυστικότητα. Με το πάτημα ενός κουμπιού θα μας επιτρέπονταν να διανείμουμε pin σε κάθε κάτοχο ΑΦΜ , δηλαδή σε κάθε φορολογούμενο. Ας πάρουμε για παράδειγμα την περίπτωση κατά την οποία το κράτος χρωστά 1.000.000 ευρώ σε φαρμακευτική επιχείρηση για την αγορά φαρμάκων για λογαριασμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Θα μπορούσαμε αμέσως να δημιουργήσουμε μια ψηφιακή μεταφορά σε αυτόν τον λογαριασμό του ΑΦΜ της επιχείρησης και να τους παράσχουμε ένα pin ώστε να μπορέσουν να το χρησιμοποιήσουν ως έναν παράλληλο μηχανισμό πληρωμής σε οποιονδήποτε άλλο, ενώ παράλληλα να γίνονται και φορολογικές πληρωμές προς το κράτος.Αυτό θα δημιουργούσε παράλληλο τραπεζικό σύστημα , δίνοντας μας λίγο αέρα να αναπνεύσουμε, ενώ οι τράπεζες θα ήταν κλειστές, λόγω της επιθετικής πολιτικής της ΕΚΤ» είπε σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ.Βαρουφάκης, εκτιμώντας ότι γρήγορα αυτό το σχέδιο θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια νέα δραχμή.

Λίγο αργότερα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο πρώην υπουργός αφηγείται «μια συναρπαστική ιστορία, τι είδους δυσκολίες αντιμετώπισα. Ο γενικός γραμματέας δημοσίων εσόδων στο υπουργείο μου ελέγχεται πλήρως και απευθείας από την τρόικα…. Είναι σαν τα δημόσια έσοδα στο Ηνωμένο Βασίλειο να ελέχγονται από τις Βρυξέλλες-είμαι σίγουρος ότι όπως το ακούτε σας σηκώνεται η τρίχα . ΟΚ, λοιπόν το υπ’αριθμόν ένα πρόβλημα ήταν πως ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων από την άλλη ελεγχόταν από εμένα ,ως αρμόδιο υπουργό.Και διόρισα έναν καλό μου φίλο, παιδικό μου φίλο, που έγινε καθηγητής Τεχνολογικής Πληροφόρησης στο Κολούμπια στις ΗΠΑ. Τον επιστράτευσα επειδή του είχα εμπιστοσύνη να προχωρήσει στην ανάπτυξη αυτού του συστήματος .Κάποια στιγμή, μια εβδομάδα ή λίγο αργότερα αφότου μετακομίσαμε στο υπουργείο με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι έχει τον έλεγχο των μηχανημάτων του hardware όχι όμως του λογισμικού (software) Το software ανήκει στην τρόικα, που ελέγχει την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων… Είχαμε λοιπόν μια συνάντηση, μόνο οι δυο μας, κανείς άλλος δεν γνώριζε και εκείνος μου είπε “άκου αν ζητήσω την άδεια τους για να αρχίζω να εφαρμόζω αυτό το σχέδιο, τότε η τρόικα θα μάθει αμέσως ότι σχεδιάζουμε ένα παράλληλο σύστημα". Αλλά εγώ του είπα, ότι αυτό δεν μας κάνει γιατί δεν θέλουμε να αποκαλύψουμε τα σχέδια μας σε αυτή τη φάση. ‘Ετσι τον εξουσιοδότησα και αυτό δεν πρέπει να το πείτε σε κανέναν, πρέπει να μείνει μεταξύ μας… Αποφασίσαμε λοιπόν να χακάρουμε το λογισμικό πρόγραμμα του υπουργείου, ώστε να μπορέσουμε να αντιγράψουμε τους κωδικούς της ιστοσελίδας σε ένα μεγάλο υπολογιστή στο γραφείο του φίλου μου, ώστε να μπορέσει να σχεδιάσει και να εφαρμόσει το παράλληλο σύστημα πληρωμών… Ήμασταν έτοιμοι να πάρουμε το "πράσινο φως" από τον πρωθυπουργό, όταν θα έκλειναν οι τράπεζες, ώστε να μεταβούμε στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων που δεν ελέγχεται από εμάς, αλλά από τις Βρυξέλλες και να συνδέσουμε αυτό τον φορητό υπολογιστή, προκειμένου να ενεργοποιήσουμε το σύστημα, Προσπαθώ να σας μεταφέρω το είδος των θεσμικών προβλημάτων που αντιμετωπίσαμε, των θεσμικών εμποδίων που είχαμε στην προσπάθεια μας να χαράξουμε μια ανεξάρτητη πολιτική για να απαλύνουμε τις συνέπειες από το κλείσιμο των τραπεζών από την ΕΚΤ».

Επίθεση από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση

Νωρίτερα σήμερα, η Νέα Δημοκρατία κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει πειστικές απαντήσεις στον ελληνικό λαό για το ποιο ήταν το αρχικό σχέδιο και ποια η εναλλακτική λύση με αφορμή την αποκάλυψη της Καθημερινής για το φερόμενο σχέδιο του Βαρουφάκη .

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΝΔ

«Οι αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δημιουργούν μείζον πολιτικό, οικονομικό και ηθικό ζήτημα για την κυβέρνηση το οποίο θα πρέπει να ερευνηθεί σε βάθος για τη διακρίβωση των όποιων ευθυνών. Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει πειστικά στον ελληνικό λαό. Τι ακριβώς έγινε τους πρώτους 6 μήνες της διακυβέρνησης; Ποιο ήταν το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης; Τι ετοίμαζαν ως εναλλακτική λύση, ποιος την είχε χρεωθεί και ποιος την παρακολουθούσε; Πότε κατάλαβαν ότι δεν υπήρχε στην ουσία εναλλακτική και ότι ένα grexit θα είχε ολέθριες συνέπειες για τη χώρα; Πρέπει επίσης η κυβέρνηση να μας διευκρινίσει. Αληθεύει ότι συγκεκριμένη ομάδα του υπουργείου Οικονομικών είχε αναλάβει να εκπονήσει το εφεδρικό σχέδιο;Αληθεύει ότι σχεδίαζαν να εφορμήσουν στο εθνικό Νομισματοκοπείο και ότι πράγματι ετοίμαζαν παράλληλο νόμισμα με υποκλοπή των ΑΦΜ όλων των φορολογουμένων;» .

Για εφιαλτικό σχεδιασμό Βαρουφάκη, αδίστακτες μεθοδεύσεις και ποινικά κολάσιμες πράξεις έκανε λόγο το ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας το δημοσίευμα σχετικά με το "Plan B" του πρώην υπουργού.

«Μπροστά τους ...τα σχέδια Λαφαζάνη για εισβολή στο Νομισματοκοπείο ωχριούν» σχολίασε το ΠΑΣΟΚ, καλώντας την κυβέρνηση να τοποθετηθεί επίσημα και την δικαιοσύνη να παρέμβει για να διερευνήσει την υπόθεση.

«Ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί πια να σιωπά, ούτε να κρύβεται πίσω από πράξεις ή παραλείψεις Υπουργών και συνεργατών του, τους οποίους λίγους μήνες πριν τους χαρακτήριζε "σημαντικό κεφάλαιο" της διαπραγμάτευσης. Ο κ.Τσίπρας πρέπει να απαντήσει ευθέως και με ειλικρίνεια και να ενημερώσει τη Βουλή και το λαό, για το ποιοι ήταν οι σχεδιασμοί αυτοί, αν υπ��ρξαν πράγματι προπαρασκευαστικές πράξεις, αν είχε αρχίσει να εκτελείται αυτό το σχέδιο και τελικά με ποιανού εντολή αυτό εκπονήθηκε» τόνισαν στην ίδια ανακοίνωση.

ΒΙΝΤΕΟ STAR
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top