Ολάντ: Ξύπνησε το τέρας μέσα του (για καλό δικό μας)-Απόψε θα τρίξει τα δόντια στην Μέρκελ!

Τα αντικρουόμενα συμφέροντα Γαλλίας –Γερμανίας ίσως δράσουν θετικά για την Ελλάδα

Ολάντ: Ξύπνησε το τέρας μέσα του (για καλό δικό μας)-Απόψε θα τρίξει τα δόντια στην Μέρκελ!

​Μπροστά στις κάμερες τους βλέπουμε να χαμογελούν, να αγκαλιάζονται και να συμφωνούν…. Τι γίνεται όμως όταν η σκληρή Καγκελάριος της Γερμανίας μπαίνει στο ίδιο δωμάτιο με τον Γάλλο πρόεδρό Φρανσουά Ολάντ; Όταν οι πόρτες και τα φώτα κλείνουν ο κύριος Ολάντ, παρά την μεγάλη αδυναμία του στο γυναικείο φύλο, φαίνεται πως θυμάται κάποιες φορές ποιος είναι ο άντρας της υπόθεσης, επιβάλλοντας με σθένος τις απόψεις του υπέρ της Ελλάδας. Κάτι τέτοιο αναμένεται να γίνει και απόψε στην Σύνοδο Κορυφής!

Αυτό συμπεραίνει κανείς, διαβάζοντας το δημοσίευμα της Die Zeit, με τίτλο «Ένας μεσολαβητής είναι απαραίτητος και αυτός μπορεί να είναι μόνο η Γαλλία, με την υποστήριξη της Ιταλίας». Σύμφωνα με την εφημερίδα, στην αποψινή Σύνοδο ο Ολάντ θα αναλάβει ηγετικό ρόλο. Δεν θα αφήσει τη Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να δώσουν τον τόνο στη σύνοδο.

Μέχρι τώρα γινόταν κυρίως ότι ήθελε η Γερμανία, με τον Γάλλο πρόεδρο να δίνει λευκή επιταγή στην κυρία Μέρκελ... Τι άλλαξε;

Όπως εξηγεί η γαλλική La Tribune, ο Φρανσουά Ολάντ είχε αφήσει τη Γερμανίδα καγκελάριο να έχει τον πρώτο ρόλο στις διαπραγματεύσεις, απλώς... επειδή ποτέ δεν είχε πιστέψει ότι ένα Grexit είναι πιθανό.

«Ξύπνησε μόλις πριν μερικές εβδομάδες. Είναι λίγο αργά. Στο Eurogroup τα περισσότερα κράτη είναι εναντίον της Ελλάδας, εκτός από τη Γαλλία και την Ιταλία», αναφέρει το δημοσίευμα.

Το γεγονός ότι πλέον ο Ολάντ αλλάζει στάση και έχει την υποστήριξη του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μισέλ Σαπέν κ��ι του υπουργού Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν, οφείλεται και στο γεγονός ότι η Γαλλία έχει δανείσει 68 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.

Όμως, σύμφωνα με τον Ερίκ Ντορ, διευθυντή οικονομικών ερευνών του IESEG στο Παρίσι, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ότι έπειτα από ένα Grexit, η Γαλλία και ίσως η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία ή και το Βέλγιο να αναγκαστούν να πληρώνουν υψηλότερα επιτόκια για τα κρατικά τους ομόλογα.

«Στις αγορές θα αναρωτηθούν ποια χώρα θα είναι η επόμενη. Για να προστατευθούν οι επενδυτές θα ζητούν ασφάλιστρα κινδύνου για τον κίνδυνο μιας εξόδου από το ευρώ. Αυτό σίγουρα θα επιδεινώσει την κατάσταση των δημοσιονομικών της Γαλλίας», εκτιμά ο Ντορ.

Παράλληλα, επισημαίνει η Zeit, πρέπει να υπολογιστούν και οι πολιτικές συνέπειες στο εσωτερικό της Γαλλίας. Η άκρα αριστερά, όπως και κάποιοι βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που ζητούν να πάψει το Παρίσι να ακολουθεί μια αυστηρή πολιτική λιτότητας, θεωρούν το ελληνικό «ΟΧΙ» νίκη τους.

Ο Ολάντ χρειάζεται τις ψήφους της αριστεράς αν θέλει να διατηρήσει ζωντανές τις ελπίδες του να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία της Γαλλίας το 2017. Σε αντίθεση με τη Μέρκελ, την οποία δεν θα έβλαπτε πολιτικά μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, για τον Ολάντ θα ήταν μια πολιτική αποτυχία, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Όμως, ακόμη και στο Βερολίνο γνωρίζουν ότι υπάρχει ο κίνδυνος στο μέλλον οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. να ακολουθούν δύσκολα τη γαλλογερμανική ηγεσία στην περίπτωση που αυτή τη φορά δεν καταφέρει να ξεπεράσει την κρίση.

Από το ελληνικό «ΟΧΙ» θα προσπαθήσει να κερδίσει και η ευρωσκεπτικιστική δεξιά της Γαλλίας. «Πιστεύω ότι πρέπει να παραδεχθούμε πως το ευρώ απέτυχε. Πρέπει λοιπόν να συμφωνήσουμε να επιστρέψουμε στο εθνικό μας νόμισμα», είπε η Μαρίν Λεπέν τη Δευτέρα το πρωί.

Γι’ αυτούς τους λόγους Ολάντ και Μέρκελ πρέπει να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία με την οποία καμία από τις δύο πλευρές δεν θα νιώσει ότι ταπεινώνεται.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top