Απογοητευμένη και εκνευρι��μένη με τον Τσίπρα η Μέρκελ

Δείτε τι μεταδίδουν τα γερμανικά μέσα

Απογοητευμένη και εκνευρισμένη με τον Τσίπρα η Μέρκελ

​Απογοητευμένη με τον Έλληνα πρωθυπουργό εμφανίζεται η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Το περιοδικό Spiegel αποκαλύπτει σε σημερινό του άρθρο το παρασκήνιο της συζήτησης που είχε η καγκελάριος στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας με τα στελέχη του προεδρείου του κόμματός της στο Βερολίνο, για το δημοψήφισμα που την εξέπληξε.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η κα Μέρκελ επέλεξε συμφιλιωτικούς τόνους αναφέροντας ότι για τον ελληνικό λαό η πόρτα παραμένει ανοιχτή. Αλλά για τον Τσίπρα και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν ισχύει πλέον. Σύμφωνα με το περιοδικό, η καγκελάριος δεν έκρυψε πόσο εκνευρισμένη και απογοητευμένη είναι προσωπικά με τον έλληνα πρωθυπουργό.

«Με την κυβέρνηση αυτή η Ελλάδα δεν θέλει να τηρήσει βασικές αρχές της Ευρώπης, παραβιάζει θεμελιώδεις αρχές της συνεργασίας», φέρεται να είπε η κα Μέρκελ κατά το περιοδικό. Στη συνέχεια μάλιστα, σύμφωνα πάντα με το Spiegel, εξέφρασε την οργή της για τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι η πολιτική του είναι σκληρή και ιδεολογική και πως ο έλληνας πρωθυπουργός παρακολουθεί «αμέτοχος τη χώρα του να οδηγείται στα βράχια». Το γερμανικό περιοδικό σημειώνει μάλιστα ότι πολλοί συμμετέχοντες στη συνεδρίαση αυτή επιβεβαίωσαν τα λεγόμενα της καγκελαρίου.

Το Spiegel εκτιμά ότι μία ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα έχει αντίκτυπο όχι μόνο στη ζώνη του ευρώ, αλλά και στη θητεία της Μέρκελ στην καγκελαρία. Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι η καγκελάριος δεν μπορεί να διανοηθεί πως ένας πρωθυπουργός παίζει μια ολόκληρη χώρα στη ρουλέτα, ίσως γι αυτό να αιφνιδιάστηκε τόσο πολύ με αυτό το Last-minute δημοψήφισμα. Εκείνο που την ενδιαφέρει τώρα είναι κυρίως κλίμα ηρεμίας ανάμεσα στους Γερμανούς και όχι δηλώσεις για το πόσο μπορεί να κοστίσει για το γερμανό φορολογούμενο ένα Grexit.

Σε αυτήν την εκτίμηση προχώρησε ο επικεφαλής της Bundesbank Γενς Βάιντμαν μέσα από τις στήλες της αυριανής έκδοσης της Handelsblatt σημειώνοντας ότι θα υπάρξουν μεγάλες τρύπες στον σχεδιασμό του υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε για το προϋπολογισμό, προειδοποίησε μάλιστα σχετικά το υπουργικό συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους. Το άρθρο αναφέρει ότι τα επόμενα χρόνια η γερμανική κεντρική τράπεζα δεν θα είναι σε θέση να εμβάσει κέρδη στον Σόιμπλε, όπως το κάνει συνήθως. Μέχρι τώρα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε υπολογίσει το ύψος του ποσού στα 2,5 δις ευρώ ετησίως.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top