Μέρκελ: Να δεχθεί ο Τσίπραςτην γενναιόδωρη προσφορά μας - Δεν υπάρχει plan B

Ελπίζουν σε συμφωνία Τουσκ και Ρέντσι

Μέρκελ: Να δεχθεί ο Τσίπραςτην γενναιόδωρη προσφορά μας - Δεν υπάρχει plan B

​Στην συνάντηση που είχε σήμερα με τον Γάλλο Πρόεδρο Φ.Ολάντ και τον Έλληνα πρωθυπουργό Α.Τσίπρα αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου που έδωσε το απόγευμα της Παρασκευής η Γερμανίδα Καγκελάριος Α.Μέρκελ.

«Ενθαρρύναμε τον κ.Τσίπρα να δεχτεί την γενναιόδωρη προσφορά των ευρωπαϊκών Θεσμών. Παρακαλέσαμε τον κ.Τσίπρα να δεχτεί την προσφορά μας για το συμφέρον της Ελλάδας και του επισημαίναμε ότι ξεφύγαμε έξω από τα όρια του δεύτερου προγράμματος» είπε χαρακτηριστικά η κα Μέρκελ, τονίζοντας την ιδιαίτερη σημασία που έχει η αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup.

«Θέλουμε λύση για την Ελλάδα σαν και αυτή που είχαν όλα τα κράτη. Δηλαδή, από τη μία πλευρά αλληλεγγύη και από την άλλη προσπάθεια» πρόσθεσε η κα Μέρκελ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι στην αυριανή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης «όλοι οι συμμετέχοντες θα θελήσουν να προχωρήσουμε σε λύση».

Σε ερώτηση για το τι θα γίνει εάν και άλλα κράτη-μέλη ζητήσουν «γενναιοδωρία», η Μέρκελ είπε: «Αυτή τη στιγμή βλέπουμε μόνο το πρόγραμμα της Κύπρου. Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι βλέπει πως η χώρα του είναι σε καλό δρόμο. Μίλησα για γενναιοδωρία γιατί προχωρήσαμε ένα βήμα παραπάνω για την Ελλάδα. Είπαμε να είναι μικρότερο το πρωτογενές πλεόνασμα, απλοποιή��αμε το πρόγραμμα και φτιάξαμε πλαίσιο για να πούμε ότι πρέπει τώρα το βήμα να το κάνει η ελληνική πλευρά, η οποία είχε δεσμευτεί στις 20 Φεβρουρίου».

Η Μέρκελ δεν θέλησε να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες γιατί -όπως είπε- είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση και τόνισε στη συνέχεια ότι είναι «σε εξέλιξη η συζήτηση».

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο να γίνει νέα Σύνοδος Κορυφής, η καγκελάριος είπε πως δεν νομίζει ότι υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, συμπληρώνοντας πως στη χθεσινή Σύνοδο «συ��φωνήθηκε ότι οι εργασίες που πρέπει να γίνουν είναι στο επίπεδο των αρμοδίων οργάνων, δεν μπορούμε να κάνουμε εμείς τις τεχνικές διαπραγματεύσεις».

«Θέλησή μας είναι να πετύχουμε μια λύση» κατέληξε η Μέρκελ, η οποία -απαντώντας σε σχετική ερώτηση- υπήρξε ξεκάθαρη ότι δεν υπάρχει plan B για την Ελλάδα.

Τουσκ: Έχουμε πλήρη επίγνωση της κατάστασης και των πιθανών συνεπειών!

tousk.jpg

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ελπίζουν ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία των διαπραγματεύσεων και θα έχουμε μια συμφωνία το Σάββατο» είπε από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τουσκ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε πως οι ηγέτες είχαν μια μακρά συζήτηση «και έχουν πλήρη επίγνωση της κατάστασης και των πιθανών συνεπειών».

Ο ίδιος, τόνισε ότι το λόγο τώρα έχουν τα θεσμικά όργανα, ενώ και ο ίδιος σημείωσε ότι δεν υπάρχουν σκέψεις για νέα Σύνοδο Κορυφής εντός του σαββατοκύριακου.

Ρέντσι: Ενδεχόμενο Grexit θα είναι ήττα για την Ευρώπη

rentsi.jpg

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μ.Ρέντσι, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, αναφέρθηκε αναλυτικά στη διαπραγμάτευση της χώρας μας με τους θεσμούς, προειδοποιώντας ότι ενδεχόμενο Grexit θα είναι ήττα για την Ευρώπη.

«Θεωρούμε ότι ένα μέρος της κοινής γνώμης στην Ε��ρώπη -και όχι αποκλειστικά στη Γερμανία- θα έβλεπε με ευνοϊκό τρόπο μια έξοδο της Ελλάδας. Κατά την άποψή μου θα ήταν κάτι το λανθασμένο όχι για τη χώρα μου, γιατί δεν είμαστε στο εδώλιο του κατηγορούμενου, αλλά γιατί μια έξοδος της Ελλάδας θα αντιπροσώπευε ήττα για την Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να δώσει έναν ξεκάθαρο ορίζοντα σε ό,τι αφορά τις διάφορες παρεμβάσεις».

«Οι Έλληνες και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δηλώνουν ότι το έχουν πράξει, αλλά από τους θεσμούς οι απόψεις είναι διαφορετικές. Είμαστε πολύ κοντά. Εκτιμώ ότι αύριο μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία και δε το λέω με εγωισμό ως Ιταλός, αλλά ως Ευρωπαίος. Βρισκόμαστε στο τελευταίο χιλιόμετρο και εκτιμώ,ό��ι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να μπορέσει να γίνει πράξη» κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top