Bloomberg: Η Ελλάδα πιο κοντά στην χρεοκοπία και στο capital control

"Εάν επιτευχθεί συμφωνία, θα εκταμιευθούν περί τα 3,35 δισ. ευρώ"

Bloomberg: Η Ελλάδα πιο κοντά στην χρεοκοπία και στο capital control

​Σκοτάδι στο …τούνελ της διαπραγμάτευσης Ελλάδας-δανειστών βλέπει το Bloomberg, εκτιμώντας ότι η χώρα βρίσκεται πιο κοντά στη χρεοκοπία μετά και τις χθεσινές αδιέξοδες συνομιλίες.

Ο αγώνας για μια συμφωνία επισπεύδεται περνάει ο καιρός και πλησιάζει η 30η Ιουνίου, χωρίς να διαφαίνεται κάποια συμφωνία που να διασφαλίζει ότι θα καταβληθεί το ποσό των 1,5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, την ίδια ημέρα.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι επικεφαλής των τριών θεσμών, συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους σήμερα το πρωί.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, για τον Φ.Κίργκαρντ, του Peterson Institute for International Economics, ο Τσίπρας αναλαμβάνει έναν όλο και πιο ηγετικό ρόλο στις συνομιλίες και αυτό είναι ένα καλό σημάδι πως θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία.

«Από την αρχή επρόκειτο να είναι μια σκληρή διαπραγμάτευση που θα απαιτούσε την άμεση συμμετοχή του πρωθυπουργού, το οποίο συμβαίνει τώρα στις Βρυξέλλες», δήλωσε σε συνέντευξή του, στην τηλεόραση του Bloomberg.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ενδεχόμενη αποτυχία να κλείσει η συμφωνία μέχρι το Σαββατοκύριακο, θα αύξανε τις πιθανότητες η Ελλάδα να πρέπει να επιβάλλει capital controls (έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων) για να αποτρέψει ένα bank run. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο υπενθυμίζει πως οι Έλληνες έχουν αποσύρει περίπου 20% των καταθέσεων από τις τράπεζες φέτος, υπό τον φόβο ενός Grexit.

«Νομίζω, ότι θα έχουμε μια συμφωνία, το ερώτημα είναι εάν η συμφωνία αυτή θα έρθει πριν ή μετά από την επιβολή capital controls στην Ελλάδα. Η εκτίμησή μου είναι πως εάν δεν υπάρχει συμφωνία μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής, αμφιβάλλω πολύ εάν οι ελληνικές τράπεζες θα ανοίξουν κανονικά το πρωί της Δευτέρας», τόνισε ο Κίργκαρντ.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το Bloomberg, ακόμη και εάν επιτευχθεί μια συμφωνία, ο Τσίπρας μπορεί να δυσκολευτεί να εξασφαλίσει την απαιτούμενη έγκριση από το ελληνικό κοινοβούλιο, καθώς κάποια ριζοσπαστικά μέλη του κόμματός του απειλούν να καταψηφίσουν το συμβιβαστικό σχέδιο που προσέφερε στους πιστωτές αυτή την εβδομάδα.

«Εάν επιτευχθεί συμφωνία, θα εκταμιευθούν περί τα €3,35 δις»

Σε άλλο δημοσίευμα του, το Bloomberg αναφέρει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση σε περίπου 3,35 δισ. ευρώ από τις αρχές Ιουλίου, εάν κατορθώσει να φθάσει σε συμφωνία με τους πιστωτές της, χάρη στα κέρδη των κεντρικών τραπεζών των κρατών μελών που επιστρέφονται στην χώρα.

Όπως εξηγεί το Bloomberg, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, που ελέγχουν την εκταμίευση των κερδών από το Securities Market Program (SMP) της ΕΚΤ, εξετάζουν το ενδεχόμενο να απελευθερώσουν ορισμένα από τα κεφάλαια, μέσα σε λίγες ημέρες εάν η Ελλάδα συνάψει συμφωνία διάσωσης με τις διεθνείς αρχές, σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους.

Τα κέρδη από τα SMP μπορούν να διανεμηθούν γρήγορα διότι οι υπουργοί δεν χρειάζονται έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια, δήλωσε ένας εκ των αξιωματούχων. Αντιθέτως, οι χώρες μεταφέρουν το ποσοστό των κερδών τους σε έναν λογαριασμό στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ο οποίος μπορεί να τα διαθέσει στην Ελλάδα, όταν δώσουν το πράσινο φως οι υπουργοί Οικονομικών.

Αν και οι επικεφαλής των οικονομικών επιτελείων είναι αυτοί που ελέγχουν την εκταμίευση των κεφαλαίων, ορισμένα κράτη, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, έχουν επιφυλάξεις για το εάν αυτή θα ήταν η σωστή στρατηγική, δηλώνει ένας άλλος αξιωματούχος.

Πριν από τις 30 Ιουνίου, εάν ζητηθούν είναι διαθέσιμα 1,85 δισ. ευρώ από τα κέρδη του 2014, τόνισε ένας αξιωματούχος. Την 1η Ιουλίου, τα κράτη αναμένεται να μεταφέρουν άλλα 1,5 δισ. ευρώ στα κέρδη του 2015. Αυτά τα κεφάλαια θα γίνουν προσβάσιμα επίσης εάν το Eurogroup θέλει να τα απελευθερώσει, δήλωσε ο αξιωματούχους.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top