Η κυβέρνηση αποκαλύπτει τι μας ζητούν οι δανειστές-ΜΕΤΡΑ ΦΩΤΙΑ,ΦΟΡΟΙ & ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ (Δείτε τα)

Νούμερα, συντελεστές και ποσά που ζαλίζουν για ΦΠΑ, συντάξεις και πλεονάσματα

Την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου προκάλεσε η πρόταση που παρουσιά��τηκε από τους θεσμούς στις Βρυξέλλες την Τετάρτη. Σύμφωνα με συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, το σχέδιο των εταίρων «περιέχει ακραίες θέσεις, που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την ελληνική κυβέρνηση. Δεν ανταποκρίνονται, μάλιστα, στις αλλαγές που είχαν αποδεχθεί στο Brussels Group».

Κύκλοι του Μαξίμου, υποστηρίζουν πως οι θεσμοί «δεν έχουν κάνει ούτε βήμα πίσω, ανεξάρτητα αν στους τέσσερις αυτούς μήνες οι δύο πλευρές είχαν συγκλίνει σε μεταρρυθμίσεις, τις οποίες, ενώ η ελληνική κυβέρνηση ενσωμάτωσε στην πρότασή της, η πρόταση των δανειστών δεν τις εμπεριέχει».

Η σύγκριση μεταξύ, όχι μόνο των δύο προτάσεων, αλλά και με το μεσοπρόθεσμο 2015-2018, που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση Σαμαρά/Βενι��έλου, καθώς και με το γνωστό mail Χαρδούβελη, αποκαλύπτει ποιοι θέλουν τη χώρα εγκλωβισμένη και τι συμφέροντα εξυπηρετούν, λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού, αποκαλύπτοντας ότι οι θεσμοί (ΕΚΤ,Κομισιόν,ΔΝΤ) ζητούν την ψήφιση όλων των μέτρων τον Ιούνιο και γρήγορη εφαρμογή τους, από την 1η Ιουλίου 2015.

«Οι θεσμοί ζητούν ακόμα μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016!» τονίζουν κύκλοι του Μαξίμου, εξηγώντας αναλυτικά, όπως θα δείτε στην συνέχεια ...έν�� ένα τα μέτρα, που απαιτούν οι εταίροι, αλλά και τις θέσεις-προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

1. Πρωτογενή πλεονάσματα

Τα πρωτογενή πλεονάσματα έχουν τεράστιο ρόλο στην πορεία για την ανάπτυξη. Μία ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερου πρωτογενούς πλεονάσματος μεταφράζεται σε 1,8 δισ. ευρώ, που διατίθεται στην πραγματική οικονομία και όχι στη μαύρη τρύπα του χρέους, λένε κυβερνητικοί κύκλοι.

pinakas1.jpg

Συνολικά στην 4ετία το όφελος για την ελληνική οικονομία είναι περίπου 14 δισ. ευρώ [ακόμα και δεν υπολογίσουμε την ανάπτυξη του ΑΕΠ που μεγαλώνει ακόμα περισσότερο το ποσό]. Ανά έτος αναλογεί περίπου σε 3.6 δισ. ευρώ, 5.4 δισ. 3.6 δις, 1.1 δις αντίστοιχα, τονίζουν κύκλοι του Μαξίμου.

2. ΦΠΑ

Οι δανειστές ζητούν: Επιπλέον έσοδα 1% του ΑΕΠ [1,8 δισ. ευρώ τον χρόνο]. Άμεση εφαρμογή της κατάργησης όλων των εξαιρέσεων από 01/07/2015.

pinakas2.jpg

Η κυβέρνηση προτείνει: Η εφαρμογή του νέου ΦΠΑ σε ξενοδοχεία, καταλύματα και νησιά [όπου καταργούνται οι εξαιρέσεις] θα εφαρμοστούν από την 1η Οκτωβρίου του 2015. Ουσιαστικά μειώνονται οι τιμές των φαρμάκων [έστω και κατά μισή ποσοστιαία μονάδα], ενώ σημαντικά μειώνονται και οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.
3. Συντάξεις - ΕΚΑΣ

Οι δανειστές ζητούν:

-Σύνταξη στα 67! Όσοι συνταξιοδοτούνται μετά την 30η Ιουνίου 2015 θα εισπράττουν ανταποδοτική σύνταξη και αφού συμπληρώνουν την ηλικία των 67 ετών.

-Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ ως το τέλος του 2016. Να σημειωθεί ότι η κατάργηση του ΕΚΑΣ περιλαμβάνονταν στα προαπαιτούμενα, που είχε υπογράψει ο Γ. Στουρνάρας.
-Περικοπές στις συντάξεις κατά 1% του ΑΕΠ τον χρόνο [1,8 δισ. ευρώ!]
Τι προτείνει η κυβέρνηση:
-Καμιά περικοπή σε συντάξεις.
-Δεν θα θιγούν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
-Αναστολή εφαρμογής ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.
-Αντικίνητρα για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.
4. Φάρμακα
Οι δανειστές ζητούν: Αύξηση της συμμετοχής των συνταξιούχων στη δαπάνη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Επίσης, αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα στο 11%, από το 6% που ζητάει η κυβέρνηση και το 6.5% που είναι σήμερα.
5. Ασφαλιστικό σύστημα

Οι δανειστές ζητούν:

-Ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων [γεγονός που αποδέχεται και η κυβέρνηση].
-Κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
-Σύνδεση ασφαλιστικών εισφορών με τη σύνταξη.
-Εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, που θα οδηγήσει στην εξάλειψή τους.
6. Εισφορά αλληλεγγύης
Η κυβέρνηση τροποποιεί τις κλίμακες της εισφοράς αλληλεγγύης. Στόχος της, όπως τονίζουν συνεργάτες του κ.Τσίπρα, είναι να πληρώσουν τα υψηλότερα εισοδήματα και όχι, ως συνήθως, οι χαμηλόμισθοι και οι συνταξιούχοι:

* 12.000 – 20.000 ευρώ 0,7%

* 20.001 – 30.000 ευρώ 1,4%
* 30.001 – 50.000 ευρώ 2,0% [από 1,4%]
* 50.001 – 100.000 ευρώ 4,0% [από 2,1%]
* 100.001 – 500.000 ευρώ 6,0% [από 2,8%]
* Πάνω από 500.000 ευρώ` 8,0% [νέα κλίμακα]
7. Φορολογική δικαιοσύνη
Οι δανειστές ζητούν:
-Έσοδα 2,65 δισ. ευρώ από τα ακίνητα [όσα, δηλαδή, αποδίδει ο ΕΝΦΙΑ] για το 2015 και άλλα τόσα για το 2016, παρά την όποια μείωση των αντικειμενικών τιμών ζώνης.
-Μεγάλη αύξηση της φορολογίας των αγροτών
-Οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών να γίνουν ευκολότερες.
Η κυβέρνηση προτείνει:
-Έκτακτη εισφορά στα κέρδη των μεγαλύτερων επιχειρήσεων
-Φόρο τηλεοπτικών διαφημίσεων
-Φόρο πολυτ��λείας 13% από 10% [αεροσκάφη, ανεμόπτερα, σκάφη αναψυχής, πισίνες, αυτοκίνητα των 2.500 κυβικών και άνω].
-Τηλεοπτικές άδειες.
-Είσπραξη προστίμων ΚΤΕΟ, ανασφάλιστων οχημάτων.
-Περιστολή φοροδιαφυγής και αύξηση εσόδων από ΦΠΑ μέσω ελέγχων και νομοθετικής δυνατότητας επίλυσης υποθέσεων, για να υπάρχει η δυνατότητα είσπραξης των προστίμων.
-Πάταξη λαθρεμπορίου καυσίμων.
-Έλεγχοι στις τραπεζικές συναλλαγές/μαύρο χρήμα.
-Συνεργασία με αρχές χωρών, όπου υπάρχουν αποκρυφθέντα κεφάλαια [ήδη υπάρχει τεχνική συνεργασία με Ελβετία].

8. Δημόσιο

Οι δανειστές ζητούν γενναίες μειώσεις μισθών στο δημόσιο. Ιδιαίτερα στους χαμηλόμισθους!
"Θέλουμε συμφωνία που να καλύπτει τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες και να έχει λύση για το χρέος"
Συνεργάτες του πρωθυπουργού λένε πως, αυτή η στάση των εταίρων «δημιουργεί εύλογα ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο συμβάλει στην εύρεση αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα την αποδεχτεί.

«Αν γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις τους θα συνεχιστεί το τραγικό λάθος της κυβέρνησης Σαμαρά/Βενιζέλου, που οδήγησε τη χώρα σε στρατηγικό αδιέξοδο λιτότητας» τονίζουν κυβερνητικοί κύκλοι.

Από την άλλη πλευρά, λένε συνεργάτες του κ.Τσίπρα ότι, «η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης δεν αντικατοπτρίζει τις αρχικές της θέσεις –όπως αυτές εκφράστηκαν στις προγραμματικές της δηλώσεις- αλλά είναι προϊόν υποχωρήσεων και συμβιβασμών στη βάση των επεξεργασιών του Brussels Group και των τεχνικών κλιμακίων».

Η κυβέρνηση, μάλιστα, όπως τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι, συναρτά την υπογραφή της συμφωνίας μόνο με λύση για το χρέος, καθώς και με την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της ελληνικής οικονομίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με συνεργάτες του κ.Τσίπρα, όπως είχε τονίσει και ο πρωθυπουργός στο συνέδριο του Economist, η όποια συμφωνία συναρτάται με τέσσερα βασικά ��ημεία:

α. Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να μπορέσει η χώρα να διασπάσει το μηχανισμό αναπαραγωγής της λιτότητας και να ανακτήσει τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο.

β. Να μην υπάρξουν δεσμεύσεις, υποχρεώσεις για νέες περικοπές. Καμιά νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα δηλαδή που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα και θα ξαναφέρουν την οικονομία στο σπιράλ της ύφεσης.

γ. Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, ώστε να μπει τέλος στο φαύλο κύκλο της τελευταίας πενταετίας, όπου η χώρα αναγκάζεται διαρκώς να παίρνει νέα δάνεια για να ξεπληρώνει τα προηγούμενα .

δ. Ισχυρό Πρόγραμμα επενδύσεων, συντονισμένη χρηματοδότηση επενδύσεων, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top