Γιάνης Βαρουφάκης: «η ευρωζώνη αν δεν αλλάξει δεν μπορεί να επιβιώσει»

Σε συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών»

Ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» δήλωσε πως «η Ελλάδα μπορεί και χωρίς νέο δάνειο υπό την προϋπόθεση να γίνει μια σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους της».

Ο υπουργός Οικονομικών συμπλήρωσε ότι: «η ευρωζώνη αν δεν αλλάξει δεν μπορεί να επιβιώσει», προσθέτοντας πως «καμία χώρα δεν έπρεπε να εισέλθει σε ένα τόσο σαθρά δομημένο κοινό νόμισμα ιδίως μια χώρα βαθιά ελλειμματική όπως η Ελλάδα».

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε όσα έγιναν στο πρόσφατο Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας, λέγοντας πως όλα όσα γράφτηκαν γι’ αυτόν («χαρτοπαίκτης», «ερασιτέχνης» κ.λπ.) είναι ψέματα.

Βέβαια, εξέφρασε την δυσφορία του, επειδή ο Γ. Ντάισελμπλουμ δεν διέψευσε τους συγκεκριμένους χαρακτηρισμούς.

Στη συνέχεια, χαρακτήρισε τους δανειστές «παράταιρους εταίρους», τον Σόιμπλε «σημαντικό πολιτικό αντίπαλο» και τη σχέση του με τον Τσακαλώτο άριστη.

Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τα λεγόμενα κάποιων που δεν είναι πολιτικοί του αντίπαλοι:«Χαρισματικός και ευφυής ο Βαρουφάκης, αλλά μιλάει πολύ. Κι όταν μιλάς πολύ -και μάλιστα σ’ ένα εχθρικό μιντιακό περι��άλλον- θα σε φάνε τα τσακάλια», η απάντηση ήταν η εξής:

«Μέχρι τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου του Eurogroup, που πασχίσαμε πολύ να ολοκληρώσουμε, μιλούσα ελάχιστα στα μέσα και επικεντρωνόμουν στην προώθηση των ελληνικών θέσεων στο εξωτερικό. Όφειλα ως υπουργός Οικονομικών να καταδείξω την αποτυχία του μνημονιακού προγράμματος που κατασπατάλησε τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού παράγοντας τη βαθύτερη κοινωνική μεταπολεμική κρίση σε καιρό ειρήνης. Στη συνέχεια, ήμουν υποχρεωμένος να παρουσιάσω τη συμφωνία εκείνη, να εξηγήσω τα πλεονεκτήματά της για τον τόπο και να αποκρούσω ερμηνείες ανεδαφικές και υποβολιμαίες. Αλήθεια είναι, επίσης, ότι αντιμετώπισα ένα μιντιακό περιβάλλον το οποίο γινόταν ολοένα και πιο εχθρικό όσο πλησίαζε το τέλος της περιόδου-γέφυρας που εξασφαλίσαμε την 20ή Φεβρουαρίου».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top