Βάζει φωτιές και πάλι ο Λαπαβίτσας: «Η Ελλάδα να αποχωρήσει από το ευρώ συναινετικά»

Νέες δηλώσεις υπέρ του Grexit σε Tagersspiegel και ThePressProject

Βάζει φωτιές και πάλι ο Λαπαβίτσας: «Η Ελλάδα να αποχωρήσει από το ευρώ συναινετικά»

​Φωτιές ανάβει στην κυβέρνηση για μια ακόμα φορά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Λαπαβίτσας, ο οποίος σε μια διπλή συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Der Tagesspiegel και στο ThePressProject Internarional τάχθηκε υπέρ ενός Grexit και εξέφρασε την άποψη πως δεν είναι βέβαιος ότι οι εταίροι μας θα το αρνηθούν.

«Αυτή τη στιγμή η καλύτερη πρόταση, κατά τη γνώμη μου είναι η Ελλάδα να αποχωρήσει από το ευρώ με συναίνεση και ομαλότητα. Δεν είμαι σίγουρος ότι η ευρωζώνη δεν θέλει ένα Grexit. Το 2011 ο Σόιμπλε ήταν υπέρ της ιδέας. Τώρα αν τους το ζητήσει μια χώρα, μπορούν να το δεχθούν. Το τίμημα θα είναι η διαγραφή του χρέους, αλλά και η προστασία της συναλλαγματικής ισοτιμίας και η προστασία των τραπεζών. Η Ευρώπη θα κέρδιζε ηρεμία και ειρήνη για κάποια περίοδο. Το να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη δεν σημαίνει ότι πρέπει να φύγει από την ΕΕ», δήλωσε.

Ο κ. Λαπαβίτσας χαρακτηρίζει «λάθος» την στάση της κυβέρνησης να πιστεύει ότι μπορεί να αλλάξει κάτι στην Ευρώπη και ότι θα καταφέρει τελικά να εφαρμόσει το πρόγραμμά της.

«Νομίζω ότι η ηγεσία του κόμματος δεν ξέρει ότι έχει μια πολύ σκληρή απόφαση μπροστά της: Να επιμείνει στο προεκλογικό της πρόγραμμα ή να αποδεχθεί αυτό που ζητούν οι θεσμοί, το Brussels Group ή Τρόικα, πείτε το όπως θέλετε. Αυτά τα δύο πράγματα είναι ασυμβίβαστα. Δεν υπάρχει μέση οδός. Δεν θα το επιτρέψει η Ευρωζώνη. Εάν πιστεύω πως η ηγεσία αιφνιδιάστηκε; Ναι, το υποθέτω ως ένα σημείο. Η ηγεσία πίστευε πως θα μπορούσε να αλλάξει τα πράγματα μέσα στην Ευρώπη, να αλλάξει τις πολιτικές», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, ο κ. Λαπαβίτσας τόνισε ότι δεν είναι τίποτα διαφορετικό από τις προηγούμενες συμφωνίες.

«Όσοι πιστεύουν πως μια απλή πολιτική αλλαγή φτάνει για να μεταμορφώσει αυτή τη λογική, έκαναν λάθος. Αυτό που έχουμε δει είναι ότι το θεσμικό πλαίσιο της Ευρωζώνης και ο ιδεολογικός μηχανισμός που επισυνάπτονται σε αυτόν, δεν είναι ευαίσθητοι στα επιχειρήματα που προέρχονται από τις εκλογικές ανακατατάξεις. Η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου στο Eurogroup αντανακλά ακριβώς αυτό», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top