BOMBA Spiegel: υπέρ της καταβολής των γερμανικών αποζημιώσεων στην Ελλάδα!

«Χρήματα για τα θύματα, αλλά όχι για τον Τσίπρα» είναι ο τίτλος

Ένα άρθρο-βόμβα δημοσιεύτηκε στην διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Der Spiegel με τίτλο: «Χρήματα για τα θύματα, αλλά όχι για τον Τσίπρα» και τάσσεται υπέρ της καταβολής των γερμανικών αποζημιώσεων στην Ελλάδα!

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για το πρώτο γερμανικό Μέσο και μάλιστα τέτοιου βεληνεκούς, που κρατά αυτή την στάση.

Με αφορμή την ενέργεια του Αλέξη Τσίπρα, που άφησε λουλούδια προς τιμήν των 200 εκτελεσθέντων αντιστασιακών, την 1η Μαΐου 1944, στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, το Spiegel Online σχολιάζει ότι η κίνηση του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας δεν ήταν τυχαία:

«Ο Τσίπρας φέρνει έτσι ενώπιον της παγκόσμιας κοινής γνώμης ένα θέμα που παίζει στην πατρίδα του πολύ μεγαλύτερο ρόλο απ' ό,τι στη Γερμανία (…) Πρόκειται τόσο για εκτελεσθέντες αντιστασιακούς, όπως αυτοί της Καισαριανής, όσο και για σφαγές άμαχου πληθυσμού, όπως στο Δίστομο και στα Καλάβρυτα. Πρόκειται και για ένα αναγκαστικό δάνειο, το οποίο πήρε η ναζιστική Γερμανία από την Τράπεζα της Ελλάδος έως το τέλος του Πολέμου, ύψους 476 εκατομμυρίων μάρκων του Ράιχ».

Και συνεχίζει: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει μεγαλύτερη αποζημίωση για τα εγκλήματα των ναζί στη χώρα του. Πράγματι, οι Έλληνες δεν έχουν λάβει σχεδόν καθόλου χρήματα συγκριτικά με άλλα θύματα των εθνικοσοσιαλιστών και η νομική βάση είναι κάθε άλλο παρά σαφής».

«Οι Έλληνες σαφώς έχουν λόγο να αισθάνονται ότι υπέστησαν άδικη μεταχείριση συγκριτικά με άλλα θύματα του εθνικοσοσιαλιστικού καθεστώτος και βρίσκουν υποστηρικτές και στη Γερμανία. Ο μικρός σύλλογος "AK Distomo" στο Αμβούργο δραστηριοποιείται από το 2001 υπέρ της αποζημίωσης Ελλήνων θυμάτων των ναζί» υπογραμμίζει το γερμανικό δημοσίευμα.

Εν συνεχεία, το δημοσίευμα περνά στα οικονομικ�� μεγέθη, σημειώνοντας ότι αναφορικά με τα θύματα στο Δίστομο, οι αποζημιώσεις φτάνουν τα 28 εκατ. ευρώ και είναι οικονομικά εφικτές. «Εφόσον τις καταβάλει η Γερμανία, θα στείλει ένα σαφές μήνυμα. Ότι αναγνωρίζει το αίτημα της Ελλάδας, όχι από πολιτική πίεση, αλλά επειδή υπάρχει σχετική καταδικαστική απόφαση» σημειώνει ο αρθρογράφος του Spiegel, υπογραμμίζοντας ότι «μία τέτοια κίνηση από την πλευρά του Βερολίνου θα αποσυνέδεε το παρελθόν της χώρας από το σήμερα, ενώ συγχρόνως η ελληνική κυβέρνηση, η οποία σήμερα μαζεύει ακόμα και τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων για να μπορέσει να πληρώσει υποχρεώσεις, μισθούς και συντάξεις, θα στερείται μίας ακόμα δικαιολογίας για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει».

Και προσθέτει: «"Το γερμανικό κοινό έχει ανάγκη εξηγήσεων" λέει ο δικηγόρος Μάρτιν Κλίνγκνερ. "Οι άνθρωποι απλά δεν ξέρουν ότι οι περισσότεροι Έλληνες δεν έλαβαν ποτέ χρηματική αποζημίωση" επισημαίνει ο ίδιος. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, δεν δικαιούνται αποζημίωση μεμονωμένα πρόσωπα, αλλά μόνο κράτη».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top