Ο Σόιμπλε δίνει 5 μέρες διορία στην ελληνική κυβέρνηση για να παρουσιάσει πρόγραμμα

Τελεσίγραφο από τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών

​Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν δραματικά για την ελληνική κυβέρνηση, με την Ευρώπη να εντείνει τις πιέσεις της, ώστε να υποκύψει και να τηρήσει τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η προηγούμενη διακυβέρνηση.

Μετά από τον Μ. Ντράγκι, που ανακοίνωσε ότι η ΕΚΤ δεν θα ��έχεται ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο από τις 11 Φεβρουαρίου και τον Πιερ Μοσκοβισί που έθεσε τελεσίγραφο, έως τις 16 Φεβρουαρίου για να παρουσιάσει η ελληνική πλευρά τις προτάσεις της, σειρά πήρε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Μιλώντας στο Reuters, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει στο έκτακτο Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου να παρουσιάσει μια εμπεριστατωμένη πρόταση εξόδου από την κρίση, διαφορετικά όλα είναι ανοιχτά μετά τις 28 Φεβρουαρίου, οπότε και ολοκληρώνεται το τρέχον πρόγραμμα.

Ο κλοιός γύρω από την ελληνική κυβέρνηση σφίγγει απειλητικά και τα βλέμματα είναι τώρα στραμμένα στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού που θα γίνουν την Κυριακή.

Το Βερολίνο, δια στόματος Σόιμπλε, ο οποίος μίλησε στο ARD, διεμήνυσε ότι δεν έχουν γεφυρωθεί οι διαφορές με την Αθήνα, ενώ αφόρητες πιέσεις δέχτηκε και ο Έλληνας εκπρόσωπος στο EuroWorking Group, Γ. Χουλιαράκης από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Παρ’ όλ’ αυτά, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, μιλώντας την Παρασκευή στους δημοσιογράφους, λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Νταλίπ Σάιν, επέμεινε ότι «το μνημόνιο είναι η συνεχιζόμενη ύφεση» και ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Στο ίδιο κλίμα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης, ο οποίος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα Fm δήλωσε ότι «δεν συζητάμε με τελεσίγραφα».

«Δεν υπάρχει η έννοια τελεσίγραφου. Νομίζω ότι και από την ΕΚΤ και από τα δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο χθες, στο Bloomberg και σε άλλα Μέσα, αλλά και από τις δηλώσεις του κ. Στουρνάρα, τον οποίο άκουσα με πολύ μεγάλη προσοχή, ακόμα και αν εφαρμοστεί αυτή η απόφαση της ΕΚΤ, οι συνέπειες στο τραπεζικό σύστημ�� της Ελλάδας είναι αμελητέες. Δεν συζητάμε με τελεσίγραφα. Αυτό πρέπει να το κάνουμε σαφές», είπε και πρόσθεσε:

«Έχουμε επιδείξει όλη την καλή διάθεση να συζητήσουμε με όλους, και με κυβερνήσεις και με θεσμούς της Ε.Ε. και με τους υπόλοιπους πιστωτές μας, ούτως ώστε να εξευρεθεί μια αμοιβαία επωφελής λύση. Η κυβέρνηση έχει εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, το οποίο περιλαμβάνει βασικές τομές που έχουν να κάνουν και με το φορολογικό σύστημα, έτσι ώστε αυτό να καταστεί και αποτελεσματικό και απλό και κοινωνικά δίκαιο, να καταπολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή, να ενισχύσουμε τους φοροελεγκτικούς και φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top