Βενιζέλος: Η Ελλάδα δεν πρέπει να αποκλειστεί απ'την αγορά ομολόγων της ΕΚΤ

«H χρήσιμη ψήφος είναι στο ΠΑΣΟΚ»

Η Ελλάδα δεν πρέπει να αποκλειστεί από την αγορά ομολόγων, δήλωσε το βράδυ της Τρίτης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, με αφορμή τις εκλογές αλλά και την μεθαυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ.

«Η ΕΚΤ είναι το βαρύ πυροβολικό της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Η πραγματική ενίσχυση προς τα κράτη-μέλη, προς το τραπεζικό σύστημα των κρατών- μελών δεν προέρχεται από το μηχανισμό σταθερότητας από τον ESM τον EFSF παλαιότερα που δάνεισε την Ελλάδα, προέρχεται από την ΕΚΤ που έχει την απεριόριστη ρευστότητα. Με την ΕΚΤ έχουμε δυο βασικές σχέσεις. Η μία σχέση αφορά τις Τράπεζές μας που είναι η κρατούσα η βασική σχέση και έχουμε και μια δεύ��ερη που τώρα ιδρύεται, που είναι η σχέση με την αγορά ομολόγων που εκδίδουν τα κράτη. Των ομολόγων, με τα οποία αναχρηματοδοτείται το δημόσιο χρέος» είπε ο κ.Βενιζέλος στον ΑΝΤ1, εξηγώντας πως «ο λόγος για τον οποίο θα μπορούσε να πει κάποιος ότι πρέπει να αποκλειστούμε, είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κατάσταση ενδιάμεση».

Όπως είπε ο κ.Βενιζέλος, αν και η Ελλάδα βγαίνει από το Μνημόνιο, ακόμη δεν έχει διασφαλίσει την προληπτική πιστωτική γραμμή.

«Γιατί ένα βασικό κριτήριο για την ΕΚΤ είναι τα κράτη να βρίσκονται στην αγορά, ή αν είναι εκτός αγοράς να είναι μέσα σε ένα πρόγραμμα. Το πρόγραμμα είναι είτε δάνειο και Μνημόνιο, όπως αυτό που έληξε για μας 31 Δεκεμβρίου του 2014, είτε προληπτι��ή πιστωτική γραμμή» πρόσθεσε

Σε ερώτημα σχετικά με την κατανομή του κόστους μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι πρόκειται για «ιστορική αδικία», να έχουν τα δύο κόμματα τουλάχιστον ίση ευθύνη για όσα συνέβησαν στη χώρα και αυτές να μοιράζονται άνισα. Επιπλέον, κατηγόρησε τη ΝΔ για οικειοποίηση έργου, καθώς εμφανίζεται να έχει επιτύχει εκείνη «όσα πετύχαμε εμείς».

Για τον κ.Βενιζέλο, το πρόβλημα για το ΠΑΣΟΚ δημιούργησαν οι επιλογές της περιόδου 2010-2011, εξαπολύοντας επίθεση στο ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ του Παπανδρέου, χαρακτηρίζοντας το υπονομευτή της παράταξης

Υποστήριξε ότι «η χρήσιμη ψήφος είναι στο ΠΑΣΟΚ», ενώ αναφερόμενος στο ΠΟΤΑΜΙ, είπε ότι είναι μια ετερόκλητη συμμαχία και εξέφρασε την απορία του για τη μνημονιακή πορεία αντιμνημονιακών δυνάμεων που επιδιώκουν παράταση του μνημονίου.

«Χρειαζόμαστε όμως εθνικό χρόνο. Και επειδή πιστεύει για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ ότι '"δεν πειράζει, μπορούμε να παρατείνουμε το δίμηνο και να μείνουμε όσο θέλουμε μέσα στο Μνημόνιο", πραγματικά εγώ δεν μπορώ να παρακολουθήσω μια θεωρία αντιμνημονιακών δυνάμεων που λένε θα κρατήσουμε τη χώρα στο Μνημόνιο, δεν πειράζει υγεία νά ‘χουμε, όπως δεν καταλαβαίνω και τη θεωρία που λέει 'δεν θέλουμε τις δόσεις, δεν χρειάζεται να βγούμε στις αγορές, θα εκδίδουμε έντοκα γραμμάτια του δημοσίου" ενώ ξέρουμε ότι αυτά έχουν στεγνώσει» σημείωσε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top