Εχθρικό κλίμα πάλι ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τα stress tests

Νέα ανακοίνωση απ'την Κουμουνδούρου-Στην αντεπίθεση η Βούλτεψη

Εχθρικό κλίμα πάλι ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τα stress tests

​Μόνο... γιορτινό δεν είναι το κλίμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση. Η νέα κόντρα τους δημιουργήθηκε με αφορμή την ολοκλήρωση των stress tests από τις ελληνικές τράπεζες και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε το θέμα αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον ΑΝΤ1, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση και ανέφερε ότι πρόκειται για έναν από τους σταθμούς προκειμένου να βγει η Ελλάδα από την κρίση και τα μνημόνια.

«Όταν λέμε τράπεζες δεν εννοούμε τους τραπεζίτες. Στις τράπεζες υπάρχουν οι καταθέσεις των Ελλήνων. Εκεί κατατίθενται μισθοί και συντάξεις. Είναι άμεσα συνδεδεμένες με την οικονομία μιας χώρας. Όλο το στοίχημα ήταν να περάσουν αυτά τα τεστ αντοχής οι τράπεζες. Όπως ξέρετε, 25 ευρωπαϊκές τράπεζες δεν τα πέρασαν, μεταξύ των οποίων και η τρίτη μεγαλύτερη της Ιταλίας. Άρα, λοιπόν, ο πρώτος στόχος επετεύχθη. Το δεύτερο είναι, ότι πλέον οι τράπεζες έτσι όπως είναι θωρακισμένες, μπορούν να αφοσιωθούν στις τραπεζικές τους εργασίες που είναι η προσέλκυση καταθέσεων και η ρευστότητα στην αγορά» τόνισε.

Σχολιάζοντας την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι «δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει για τις τράπεζες και τα στρες τεστ. Τέσσερις ανακοινώσεις εξέδωσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ. Μία για τα μνημόνια, μία για τις εργασιακές σχέσεις, μία για την 28η Οκτωβρίου και μία για το Κομπάνι. Μόνο για να πει χρόνια πολλά στους Δημήτρηδες δεν έβγαλε ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ».

ΣΥΡΙΖΑ για τα στρες τεστ: Απαξίωση της περιουσίας του ΤΧΣ και «τραπεζοκεντρικές λύσεις»

Εν τω μεταξύ, πριν από λίγο η Κουμουνδούρου εξέδωσε νέα ανακοίνωση για το θέμα των stress tests, κάνοντας λόγο για απαξίωση της περιουσίας του ΤΧΣ και «τραπεζοκεντρικές λύσεις».

Όπως τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόστος διάσωσης των τραπεζών για το ελληνικό Δημόσιο είναι 40 δισεκ. ευρώ και συνυπολογίζοντας και την αναβαλλόμενη φορολογία το κόστος ανέρχεται σε 50 δισεκ. ευρώ.

«Απαιτούμε τη διατήρηση των μετοχών του ΤΧΣ και αντίστοιχη έκδοση μετοχών, που αντιστοιχούν στην αναβαλλόμενη φορολογία. Άλλωστε η προθεσμία για την επαναγορά των μετοχών από τους ιδιώτες μετόχους, σύμφωνα με τις ισχύουσες αποφάσεις, λήγει το 2017 και εφόσον αναμένουν επιτυχή αποτελέσματα η λογική είναι να διατηρήσουμε τις μετοχές για την υπεραξία που αναμένεται να τύχουν» προσθέτουν από την Κουμουνδούρου.

«Το μεγάλο ζητούμενο είναι, άμεσα να αποκατασταθεί η κανονική τραπεζική λειτουργία, με την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, την πτώση των επιτοκίων χορηγήσεων και την ανακούφιση των υπερχρεωμένων πολιτών. Όμως φαίνεται ότι οι τραπεζοκεντρικές λύσεις, που δίνονται για τη διαχείριση των καθυστερημένων δανείων, θα εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των τραπεζών και τη διαπλοκή και δεν θα εξασφαλίσουν την δίκαιη και ίση μεταχείριση των δανειοληπτών» υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Σύμφωνα πάντα με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, «σε κάθε περίπτωση το ελληνικό Δημόσιο πρέπει να ασκήσει τα δικαιώματά του ως ο βασικός μέτοχος των 4 Τραπεζών. Η στόχευση πρέπει να είναι η ενίσχυση της ρευστότητας προς την αγορά και ανακούφιση των δανειοληπτών».

Αριστερή Πλατφόρμα: Φαρσοκωμωδία με πολιτικά κριτήρια τα stress test

Την εγκυρότητα των επιτυχών για τις ελληνικές τράπεζες stress tests, αμφισβήτησε από την πλευρά της η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, αποδίδοντας τα αποτελέσματα σε πολιτικούς λόγους.

Με άρθρο που ανάρτησε στην ιστοσελίδα της iskra.gr, υπό τον τίτλο «Stress tests σκοπιμότητας και εξωραϊσμού του ευρωπαϊκού τραπεζικού κεφαλαίου», η Αριστερή Πλατφόρμα χαρακτηρίζει την όλη διαδικασία «ως φαρσοκωμωδία με πολιτικά κριτήρια», κάνοντας μάλιστα λόγο για «αποτελέσματα που απέχουν από την πραγματική κατάσταση των τραπεζών».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top