Η τρόικα έρχεται και φέρνει 1.000 εκκρεμότητες στη βαλίτσα της

Σε θέση μάχης το οικονομικό επιτελείο

Η τρόικα έρχεται  και φέρνει 1.000 εκκρεμότητες στη βαλίτσα της

​Στην Αθήνα καταφτάνει σήμερα Δευτέρα, η τρόικα για την κρίσιμη 5η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και όπως όλα δείχνουν έρχεται αρκετά αγριεμένη. Ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης θα υποδεχθεί τα στελέχη της τρόικας την Τρίτη, όμως ήδη έχει ξεκινήσει τις επαφές του με υπουργούς της κυβέρνησης, ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή προετοιμασία για τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις.

Όπως έγραψε και το star.gr, το βράδυ της Κυριακής πραγματοποιήθηκε πολύωρη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση, στο επίκεντρο της οποίας τέθηκαν τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και οι ρυθμίσεις οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας δήλωσε σχετικά με το ενδεχόμενο να κατατεθεί σύντομα νομοθετική διάταξη για ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία που να προβλέπει αυξημένες δόσεις, ότι «δεν υπάρχει κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή».

«Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν ο Πρωθυπουργός με βάση αυτά που είπε στη Θεσσαλονίκη, θα προχωρήσει σε μια τέτοια παρέμβαση», πρόσθεσε.

Ο κ. Χαρδούβελης θα συνεχίσει τις συναντήσεις του με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη τη Δευτέρα. Συγκεκριμένα, στις 11:00 θα συναντηθεί με τον υπουργό Ανάπτυξης, Ν. Δένδια κα�� μετά θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Χ. Αθανασίου, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη, Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτη, ενώ στις 17:30 θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Μ. Βορίδη.

Από τα βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν τους κ.κ. Χαρδούβελη και Δένδια στην συνάντησή τους, θα είναι η πορεία των μεταρρυθμίσεων, το νέο ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014 – 2020, η σύσταση Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου και η προώθηση του σχεδίου για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, στο οποίο περιλαμβάνεται και η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια.

Η τρόικα καταφτάνει στην Αθήνα αγριεμένη, κουβαλώντας στις βαλίτσες της 1.000 εκκρεμότητες που θα πρέπει να τακτοποιηθούν. Οι δανειστές μας παραμένουν αμετακίνητοι όσον αφορά στον υπολογισμό του δημοσιονομικού κενού για το 2015, που όπως λένε θα φτάσει τα 2 δισ. ευρώ και έρχονται αποφασισμένοι να πιέσουν για ομαδικές απολύσεις, αλλαγές στο ασφαλιστικό και νέες μειώσεις μισθών στο Δημόσιο.

Πάντως η κυβέρνηση διαμηνύει ότι στη διαπραγμάτευση αυτή θα υπάρχουν κόκκινες γραμμές, όπως για παράδειγμα τα όρια ηλικίας και το ύψος των συντάξεων, τα οποία δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει, θέλοντας να μεταθέσει τη διαδικασία για διαρθρωτικές αλλαγές την άνοιξη του 2015.

Ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης θα συναντηθεί με την τρόικα την Πέμπτη, ενώ σήμερα θα ταξιδέψει για Γενεύη, όπου θα έχει συζητήσεις για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου.

Για το ζήτημα αυτό, οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων έχουν ταχθεί υπέρ μιας αλλαγής μέσα όμως από διάλογο, ενώ κατηγορηματικά αντίθετη είναι η ΓΣΕΕ. Όσον αφορά στις ομαδικές απολύσεις, όλοι συμφωνούν ότι δεν υπάρχει λόγος αλλαγής του θεσμικού πλαισίου, ενώ για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, προωθούνται μισθοί στα επίπεδα του ιδιωτικού τομέα και αυξήσεις με βάση τα τυπικά προσόντα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top