Μανιάτης-Γκάμπριελ: Χρηματοδότηση από την KfW της ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων

Συζήτησαν και για νέα δράση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου

Για τη σύσταση ενός επιπλέον υποταμείου του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου (IFG ), που θα ξεκινήσει σύντομα να λειτουργεί για την χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα μας με τη συμμετοχή της γερμανικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW, συζήτησαν στη μεταξύ τους συνάντηση ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας και υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας, Σίγκμαρ Γκάμπριελ, όπως δήλωσε ο Έλληνας υπουργός.

Το νέο υποταμείο, εφόσον σ��σταθεί, θα αφορά τη χρηματοδότηση της ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων. Τα άλλα τρία υποταμεία αφορούν τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με κεφάλαια κίνησης, την κεφαλαιουχική συμμετοχή σε αυτές και την χρηματοδότηση περιφερειακών έργων υποδομής αντίστοιχα,

Ο κ. Μανιάτης δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι η πρόταση της Γερμανίας προβλέπει τη χρηματοδοτική συνδρομή στο πρόγραμμα εξοικονόμησης από τη γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW, η οποία, ήδη, συμμετέχει με 100 εκατ. ευρώ στο πρώτο από τα τρία υποταμεία του IFG, για την παροχή κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο κ. Γκάμπρι��λ τόνισε ότι η αναβάθμιση των κτιρίων ήταν ένας από τους μοχλούς που οδήγησαν τη γερμανική οικονομία στην έξοδο από την κρίση και ότι οι επενδύσεις αυτές βοηθούν την προστασία του περιβάλλοντος, την ανάπτυξη, τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τα νοικοκυριά και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις σχετικά με τη ρωσοουκρανική κρίση και οι πιθανές επιπτώσεις τους στον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο, όπως και η πρόταση της Ελλάδας για τη δημιουργία μηχανισμού αλληλεγγύης για το φυσικό αέριο.

Ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος παρουσίασε στον κ. Γκάμπριελ και τις εξελίξεις στις έρευνες για υδρογονάνθρακες, ενώ κάλεσε τις γερμανικές εταιρίες να συμμετάσχουν στον προσεχή γύρο παραχωρήσεων για τη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και νότια της Κρήτης. Συζητήθηκαν ακόμη η πρόοδος στον τομέα των αγωγών και η προοπτική συνεργασίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top