ΔΝΤ: Να ολοκληρωθεί όσο πιο σύντομα γίνε��αι η αξιολόγηση της Ελλάδας!

Τι δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Γ. Μάρεϊ

ΔΝΤ: Να ολοκληρωθεί όσο πιο σύντομα γίνεται η αξιολόγηση της Ελλάδας!

Να ολοκληρωθεί «όσο πιο σύντομα γίνεται» η έκτη αξιολόγηση της χώρας ζητά το ΔΝΤ, ενόψει της επίσκεψης του κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Ταμείου Γουίλιαμ Μάρεϊ.

Σχετικά με το στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα οποία δείχνουν ότι ένας στους τρεις Έλληνες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση στη φτώχεια στην ΕΕ, ο κ. Μάρεϊ σχολίασε ότι η Ελλάδα θα πρέπει «να εντείνει» τις μεταρρυθμίσεις προκειμένου να βγει από αυτή την κατάσταση αλλά και ότι το ζήτημα θα συζητηθεί κατά την επίσκεψη της τρόικας για την αξιολόγηση.

Απέφυγε πάντως να απαντήσει σε ερώτηση για τις χρηματοδοτήσεις των κομμάτων στην Ελλάδα και εάν το Ταμείο επιμένει σε αλλαγές, χαρακτηρίζοντας το συγκεκριμένο θέμα «ειδικό», για το οποίο θα πρέπει να ζητήσει διευκρινίσεις από τον επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος Πολ Τόμσεν.

Ο κ. Μάρεϊ απέφυγε να τοποθετηθεί και σχετικά με τις αναφορές αναλυτών του ΔΝΤ ότι η απόφαση για «μεγάλες περικοπές μισθών» στην Ελλάδα αποδείχτηκε ότι «δεν ήταν αποτελεσματική» για την ενίσχυση της οικονομίας.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανέφερε ότι η Ελλάδα πέτυχε «τεράστια πρόοδο» για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και ότι «περιμένουμε ο δημοσιονομικός στόχος για το 2014 να εκπληρωθεί και δεν βλέπουμε την ανάγκη για πρόσθετα μέτρα». Πρόσθεσε ακόμα ότι το ΔΝΤ συμφωνεί με την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν χρειάζονται «οριζόντιες περικοπές» σε μισθούς.

Σχετικά με το ελληνικό χρέος και εάν είναι βιώσιμο, αρκέσθηκε να απαντήσει ότι οι εταίροι της Ελλάδας «συμφώνησαν να παράσχουν» την αναγκαία στήριξη για την ελάφρυνση του χρέους στο 114% του ΑΕΠ το 2020 και κάτω του 110% του ΑΕΠ το 2022.

Ο κ. Μάρεϊ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ μέσα στον Αύγουστο, επειδή η κα Λαγκάρντ θα βρίσκεται στην Ευρώπη, αλλά επιφυλάχτηκε να απαντήσει κατηγορηματικά.

Σε μία ακόμη ερώτηση που απέφυγε να απαντήσει, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ δεν σχολίασε τη δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, ότι «η Ελλάδα σώθηκε, προκειμένου να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, οι οποίες ήταν εκτεθειμένες» και παρέπεμψε απλώς στις ιταλικές αρχές.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top