Τσιμπηθείτε να ξυπνήσετε: Άδεια λειτουργίας καταστήματος με μια υπεύθυνη δήλωση!

Μητσοτάκης: Το πρόβλημα είναι η αναποτελεσματικότητα, όχι το μέγεθος του κράτους

Την αλλαγή της διαδικασίας αδειοδότησης μιας κατηγορίας μικρών επιχειρήσεων χαμηλής όχλησης, προαναγγέλλει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος «υπόσχεται» τέλος στη γραφειοκρατία με άδεια λειτουργίας μόνο με μια υπεύθυνη δήλωση!

«Για τις επιχειρήσεις αυτές θα αρκεί μια υπεύθυνη δήλωση έναρξης δραστηριότητας στο δήμο προκειμένου να αποκτήσουν άδεια λειτουργίας. Στη συνέχεια ο δήμος θα έχει την υποχρέωση σε ένα 20% αυτών των επιχειρήσεων να ελέγχει ότι η επιχείρηση αυτή είναι σύννομη. Αντιστρέφουμε δηλαδή τη διαδικασία της αδειοδότησης. Θεωρούμε ότι μία δήλωση του επιχειρηματία αρκεί για να ξεκινήσει αυτή τη δραστηριότητα και στη συνέχεια θα πρέπει ο δήμος ή οι άλλες αρμόδιες αρχές να ελέγξουν τη νομιμότητα της επιχείρησης», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, σε πρώτη φάση αυτή η διαφορετική διαδικασία αδειοδότησης θα ξεκινήσει με επιχειρήσεις χαμηλής όχλησης, όπως π.χ. καταστήματα τροφών, παντοπωλεία, ποτών, κομμωτήρια, αθλητικές σχολές, κλπ: «Θεωρούμε όμως ότι είναι μια πολύ σημαντική κατάκτηση να μπορούμε επιτέλους να θεωρούμε a priori τον επιχειρηματία όχι ένοχο, όχι ύποπτο, αλλά να τον εμπιστευόμαστε και να τον ελέγχουμε δειγματοληπτικά στη συνέχει��» εξηγεί ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

«Το πρόβλημα του κράτους δεν είναι το μέγεθος αλλά η αναποτελεσματικότητα»

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως το περιττό προσωπικό των ΝΠΙΔ θα απομακρυνθεί από το Δημόσιο και των ΝΠΔΔ θα τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι το πρόβλημα του κράτους δεν είναι το μέγεθός του αλλά η αναποτελεσματικότητά του, τονίζοντας ότι «στο τέλος του 2009 ο συνολικός αριθμός απασχολούμενων ��το Δημόσιο ήταν περίπου 913.000, στο τέλος του Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους βρισκόμασταν στους 681.392 δημόσιους υπαλλήλους», με αποτέλεσμα η μισθολογική επιβάρυνση του Δημοσίου στον προϋπολογισμό να έχει μειωθεί κατά περίπου 30%.

«Στο τέλος του 2009 πληρώναμε για μισθούς δημοσίων υπαλλήλων περί τα 24 δισ. ευρώ, εκτιμούμε ότι η δαπάνη αυτή στο τέλος του τρέχοντος έτους θα προσεγγίζει τα 16 δισ. ευρώ. Έχουμε, δηλαδή, μια εξοικονόμηση της τάξης των 8 δισ. ευρώ ως αποτέλεσμα και της μείωσης του αριθμού των υπαλλήλων, αλλά και φυσικά ως αποτέλεσμα της οριζόντιας περικοπής των μισθών όλων των υπαλλήλων» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top