Plan B για την κινητικότητα στα ΑΕΙ-ΤΕΙ στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης

Μέχρι την επόμενη εβδομάδα οι ΚΥΑ για την κατάργηση 12.500 θέσεων

Plan B  για την κινητικότητα στα ΑΕΙ-ΤΕΙ στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης

Το εναλλακτικό σχέδιο της κυβέρνησης για την υπαγωγή σε κινητικότητα 1500 υπαλλήλων ΑΕΙ και ΤΕΙ, εγκρίθηκε σε συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης.

Στην τρίωρη συνεδρίαση υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά μετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, και οι υπουργοί Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης. Επίσης, μετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Λεωνίδας Γρηγοράκος, η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύη Χριστοφιλοπούλου

Το σχέδιο προβλέπει την έκδοση κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα οδηγήσει σε αξιολόγηση και μοριοδότηση των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ και ΤΕΙ, εάν και εφόσον δεν στείλουν οι Πρυτάνεις τα ονόματα των υπαγομένων σε καθεστώς κινητικότητας μέχρι τη Δευτέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης «πέταξε το μπαλάκι» στον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, ο οποίος συναντά τους Πρυτάνεις.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα δημοσιοποιηθούν και οι κοινές υπουργικές αποφάσεις για την κατάργηση οργανικών θέσεων, από όπου και θα προέλθουν περίπου 2.000 υπάλληλοι, που θα ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, ενώ ο κ. Σαμαράς ζήτησε μέχρι τη Δευτέρα να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Το σύνολο των 12.500 θέσεων θα πρέπει να έχουν καταργηθεί μέχρι τις 28/9(α΄φάση κινητικότητας).

Για τη β΄φάση της κινητικότητας η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πείσει την τρόικα να προσμετρήσει στις απολύσεις τις εθελούσιες αποχωρήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, αλλά και τον αριθμό όσων αποχωρήσουν από το Δημόσιο με τη λήξη των συμβάσεων, μετά την κατάργηση της ισχύος των προσωρινών διαταγών από τα δικαστήρια (συνολικά μπορεί να εξασφαλισθεί ένας αριθμός περί τα 5000 άτομα σε αυτή την περίπτωση σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές).

Στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης εγκρίθηκαν ακόμη τα επικαιροποιημένα σχέδια στελέχωσης υπουργείων και εποπτευόμενων φορέων.

Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος συναντήθηκε προηγουμένως με τον κ. Μιχελάκη, ζήτησε να γίνει αξιολόγηση δομών στην αυτοδιοίκηση και να μην υπάρξουν οριζόντια μέτρα και οι αλλαγές στη λειτουργία του Δημοσίου να αποσυνδεθούν από τις απολύσεις.

Κατά τη σύσκεψη εξετάσθηκε η στάση της κυβέρνησης για τις κινητοποιήσεις και σύμφωνα με πληροφορίες του star.gr επιλέχθηκε η τακτική να αφήνει κάθε κλάδο να «ξεφουσκώνει» με τις διεκδικήσεις του, στερώντας τη δυνατότητα στους συνδικαλιστές της αντιπολίτευσης να κάνουν ενιαίο μέτωπο και να αποκτήσουν τη συμπάθεια της κοινής γνώμης. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από την πλευρά του «να κάνουμε διάλογο με τα συνδικάτα, να λύσουμε και κανένα πρόβλημα».

Ανησυχία υπήρξε και για το ενδεχόμενο ενός κύματος καταλήψεων στα σχολεία, ενώ αν και υπήρξε σχετική πρόταση, σύμφωνα με πληροφορίες, απορρίφθηκε το ενδεχόμενο επιστράτευσης των εκπαιδευτικών. Όσον αφορά τις καταλήψεις πάλι, αποφασίσθηκε να εφαρμοσθεί η νομοθεσία για τους εκπαιδευτικούς και να πιεσθούν οι διευθυντές των σχολείων να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top