ΒΟΜΒΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: Μπαίνει στην φυλακή ο Χριστόφιας;;;

Αρνήθηκε να καταθέσει για την χρεοκοπία της Μεγαλονήσου,ο πρώην πρόεδρος

Με ανοιχτό το στόμα έμειναν όσοι είδαν τον πρώην πρόεδρο της Κύπρου κ. Δ. Χριστόφια να αποχωρεί από την Ερευνητική Επιτροπή για την Οικονομία χωρίς να λέει κουβέντα για την οικονομική τραγωδία της Μεγαλονήσου. Ο πρόεδρος της Επιτροπής μάλιστα κ. Γ. Πικής δεν μπόρεσε να κρύψει την οργή του, χαρακτηρίζοντας την συμπεριφορά του κ.Χριστόφια ως «ασύγγνωστη και απαξιωτική των θεσμών της ευνομίας».

Ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου εμφανίστηκε ενοχλημένος με την απόφαση της επιτροπής να καλέσει για κατάθεση τον πρώην διοικητή της Κεντρικής Τραπέζης κ. Αθ. Ορφανίδη (με τον οποίο ο κ. Χριστόφιας ποτέ δεν είχε καλή σχέση, αντιθέτως τον κατηγορούσε δημο��ίως για την οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Κύπρος). Παράλληλα, ο κ.Χριστόφιας εξοργίστηκε επειδή δεν έγινε δεκτό το αίτημά του να καταθέσει στην Επιτροπή στο δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, όπως είχε ζητήσει αλλά και επειδή δεν του επετράπη να διαβάσει πριν από τις ερωτήσεις των μελών της επιτροπής ένα πολυσέλιδο κείμενο, το οποίο είχε ο ίδιος ετοιμάσει!

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δημήτρης Χριστόφιας είχε ζητήσει από την επιτροπή να του υποβάλει γραπτώς τις ερωτήσεις και να τις απαντήσει πριν τις 27 Αυγούστου επίσης γραπτώς. Το αίτημα δεν έγινε δεκτό και ο κ., Χριστόφιας αποχώρησε, λέγοντας «Δεν είμαι οποιοσδήποτε μάρτυρας. Είμαι ο κατηγορούμενος».

Έτσι χωρίς να π��ι λέξη, αποχώρησε από την Επιτροπή και έδωσε στη συνέχεια συνέντευξη τύπου, εξηγώντας τους λ��γους της αποχώρησής του

«Η Επιτροπή είναι υποχρεωμένη να δεχθεί και να ακούσει το κείμενο που ετοίμασα» είπε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας τη δυσφορία του για τη στάση της Επιτροπής για όλα τα παραπάνω.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, η Ερευνητική Επιτροπή για την οικονομία παρέπεμψε τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, στον γενικό εισαγγελέα της Κύπρου, ο οποίος και θα κρίνει τελικά το "αδίκημα" του πρώην προέδρου.

Πάντως, σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδα «Πολίτης», κατά το άρθρο 7α του νόμου Περί Ερευνητικών Επιτροπών, αναφέρεται ό��ι όσοι δεν δείχνουν σεβασμό προς ή σε σχέση με τις εργασίες της Επιτροπής «είναι ένοχοι αδικήματος και υπόκεινται, σε περίπτωση καταδίκης, σε φυλάκιση για περίοδο που δεν υπερβαίνει τον έναν χρόνο ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ ή και τις δύο ποινές».

Εν των μεταξύ, ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Αθ.Ορφανίδης επέρριψε ευθύνες στον Α.Βγενόπουλο για τα μεγάλα προβλήματα της Λαϊκής Τράπεζας που συνέτειναν στην κρίση της Μεγαλονήσου .

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top