Όλο το παρασκήνιο της διάλυσης της τρικομματικής

Οι κρίσιμοι διάλογοι Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη

Ένα πολιτικό θρίλερ εξελίχθηκε χθες το βράδυ, από την ώρα που προσγειώθηκε ο πρωθυπουργός στο αεροδρόμιο της Αθήνας, μετά τη συμμετοχή στη σύνοδο του ΕΛΚ στην Αυστρία.

Το θρίλερ κορυφώθηκε μετά τη ρήξη με το Φώτη Κουβέλη για την λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης και ξεκίνησε λίγο πριν τις 8 χθες το βράδυ. Μόλις το αεροπλάνο που μετέφερε τον πρωθυπουργό στην Αθήνα από τη Βιέννη προσγειώθηκε , ο Αντώνης Σαμαράς είδε μια κλήση από τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πήρε αμέσως τηλέφωνο. Ο διάλογος ήταν:

Βενιζέλος προς Σαμαρά: «Τα πράγματα δεν πάνε καλά. Ο Κουβέλης με ενημέρωσε ότι δεν μπορεί να περάσει την συμφωνία στην κοινοβουλευτική του ομάδα».

Αμέσως ο πρωθυπουργός κάλεσε τον Φώτη Κουβέλη που βρισκόταν σε συνεδρίαση με τα στελέχη του για να ακολουθήσει με τη σειρά ο παρακάτω διάλογος:

Σαμαράς: Φώτη άλλαξες στάση;

Κουβέλης: Δεν περνάει από τα όργανα της ΔΗΜΑΡ. Η απόφαση είναι για αναδιοργάνωση εν λειτουργία της ΕΡΤ.

Σαμαράς: Πως είναι δυνατόν να μην μπορείς όταν μάλιστα δεν σε αμφισβητεί κανείς μέσα στο κόμμα σου;

Κουβέλης: Δεν περνάει.

Σαμαράς: θα άρεις και την στήριξη στην κυβέρνηση;

Κουβέλης: θα μιλήσουμε από κοντά.

Αντί για τις οκτώ ��αι μισή, η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ξεκίνησε σε βαρύ κλίμα μετά τις εννιά. Και όλοι ήταν παγωμένοι.

Οι διάλογοι στην σύσκεψη των τριών αρχηγών ήταν:

Σαμαράς: Μπορείς να μας εξηγήσεις τι άλλαξε από χθες;

Κουβέλης: απόφαση του κόμματος μου είναι η επαναπρόσληψη όλων των υπαλλήλων με εξάμηνες συμβάσεις.

Βενιζέλος: Ας συζητήσουμε το ενδεχόμενο να προσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι στη μεταβατική φάση.

Σαμαράς: Η χώρα δεν αντέχει εκλογές . Δέχομαι να αυξήσουμε τους εργαζόμενους στους 2000 χιλιάδες.

Κουβέλης: Δυστυχώς , δεν μπορώ να το δεχτώ. Δεσμεύομαι από την Κοινοβουλευτική μου Ομάδα.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης βγήκαν από την σύσκεψη των αρχηγών για να καλέσουν εκτάκτως τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες. Όταν ξαναμπήκαν στην αίθουσα ο Πρωθυπουργός ρώτησε τον Φώτη Κουβέλη αν θα αποσύρει την στήριξη του στην κυβέρνηση αλλά απάντησε δεν πήρε. Ούτε κι όταν ο Φώτης Κουβέλης γύρισε στο κόμμα του για να κάνει δηλώσεις.

Στο ΠΑΣΟΚ συνεδρίασε η κοινοβουλευτική Ομάδα και παρά τις γκρίνιες για την τακτική του πρωθυπουργού αποφασίστηκε να μπει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε εκτάκτως τους υπουργούς στο Μ��ξίμου και αποφασίστηκε να μην πάμε σε εκλογές αλλά ούτε και σε ψήφο εμπιστοσύνης , αλλά να συνεχίσει η κυβέρνηση μαζί με το ΠΑΣΟΚ. "Γνωρίζετε πως η χώρα θα καταστραφεί αν πάμε σε εκλογές. Θα γκρεμίσουμε ό,τι χτίσαμε … Ενώ είχε συμφωνήσει ήρθε εκτός πλαισίου ο Κουβέλης και τα άλλαξε…" τόνισε ο Α. Σαμαράς στους υπουργούς του, ενώ τους έδειξε και το χαρτί με την συμφωνία (non paper) με τον Φ. Κουβέλη για την ΕΡΤ.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top