Από «κόσκινο» 336.000 Έλληνες που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό

Σαφάρι της ΑΑΔΕ για τη φοροδιαφυγή

Κέρματα το ένα πάνω στο άλλο

Από «κόσκινο» θα περάσει η εφορία 336.000 Έλληνες φορολογούμενους, που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Οι έλεγχοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αφορούν 1,2 εκατομμύρια συναλλαγές µε τράπεζες του εξωτερικού για καταθέσεις, αγορά και πώληση µετοχών, οµολόγων, αµοιβαίων κεφαλαίων και ασφαλιστικών συµβολαίων.

Στόχος της εφορίας είναι να εντοπίσει αδήλωτες καταθέσεις που βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού. Ήδη, έχει στα χέρια της στοιχεία για συναλλαγές που έγιναν το 2016 και το 2017, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να ζητήσει ανά πάσα στιγμή στοιχεία για τις συναλλαγές από το 2007 και μετά.

Το σαφάρι της εφορίας κατά της φοροδιαφυγής κινείται και σε ένα ακόμη επίπεδο, που αφορά σε εισοδήµατα που έλαβαν Ελληνες φορολογούµενοι στην Ελλάδα από δραστηριότητές τους (π.χ. εργασία) στο εξωτερικό, αλλά και εισοδήµατα από συντάξεις (κατόπιν εργασίας εκτός Ελλάδος) και έσοδα από ακίνητα που διατηρούν στο εξωτερικό.

Φοροδιαφυγή: Με ποιες χώρες ανταλλάζει στοιχεία η Ελλάδα

Σημειώνεται πως η Ελλάδα έχει συνάψει συµφωνία µε 62 χώρες, στο πλαίσιο της οποίας υποχρεούται να αποστέλλει και να λαµβάνει στοιχεία.

Στις χώρες αυτές, από ευρωπαϊκής πλευράς, συγκαταλέγονται η Ελβετία, η Ισπανία, η Γερµανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Βουλγαρία, το Βέλγιο κ.ά., ενώ στην ίδια λίστα περιλαµβάνονται οι ΗΠΑ, η Αργεντινή, η Αυστραλία, η Βραζιλία, η Κίνα, οι Νήσοι Φερόε, η Νήσος του Μαν, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, η Σιγκαπούρη, η Νότια Αφρική, το Μεξικό, η Ινδία, κ.ά.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top