Η ανάγκη για ανακύκλωση έχει πλέον παγιωθεί -αρκετά καλά- στη συνείδηση των πολιτών. Παράλληλα όμως με την ατομική δράση, οι αποφάσεις, τα προγράμματα και οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται σε γειτονιές, πόλεις ή χώρες καθιστούν τα μέρη αυτά… ως τα πιο «πράσινα» στον κόσμο.
Οι εμπειρογνώμονες συλλογής απορριμμάτων BusinessWaste.co.uk δημιούργησαν μια λίστα με τις 15 πιο «πράσινες» πόλεις στον κόσμο, στις οποίες η ανακύκλωση παίζει καθοριστικό ρόλο στην καθημερινότητα των πολιτών.
Οι 15 «πράσινες» πόλεις στον κόσμο
1. Βανκούβερ
Το «κόσμημα» του Καναδά, έχει αυξήσει το ποσοστό ανακύκλωσης από 40% σε πάνω από 60% μέσα σε μια δεκαετία κι έχει στόχο το 80%. Η πόλη το κάνει αυτό καθιστώντας την ανακύκλωση μέρος της κυκλικής οικονομίας, με καινοτόμα σχήματα που ανταμείβουν επιχειρήσεις που ανακυκλώνουν ή επαναχρησιμοποιούν υλικά.
2. Σιγκαπούρη
Η πόλη παράγει μια εντυπωσιακά μικρή ποσότητα απορριμμάτων υγειονομικής ταφής ανά άτομο κάθε χρόνο - μόλις 307 κιλά, σε σύγκριση με τον μέσο όρο των 380 κιλών σε όλη την υπόλοιπη Ασία, σύμφωνα με το Siemens Green City Index. Έχει ως στόχο την ανακύκλωση του 70% των απορριμμάτων του έως το 2030 και έχει αυξήσει τη συμμετοχή των επιχειρήσεων, εισάγοντας νόμους που καθιστούν τις εταιρείες υπεύθυνες για τα απόβλητα που χρησιμοποιούν.
3. Κοπεγχάγη
Με στόχο ένα εντυπωσιακό ποσοστό ανακύκλωσης 70%, η Κοπεγχάγη επωφελείται από την ενθουσιώδη υποστήριξη των Δανών για μείωση των αποβλήτων (Circular Copenhagen). Οι συλλογές από πόρτα σε πόρτα το καθιστούν όσο το δυνατόν πιο εύκολο για τους πολίτες και η Κοπεγχάγη προσπαθεί να γίνει δήμος μηδενικών αποβλήτων έως το 2050.
4. Ελσίνκι
Παρά το γεγονός ότι αγωνίζεται για τη συλλογή απορριμμάτων κατά τους παγωμένους χειμερινούς μήνες, το Ελσίνκι ανακυκλώνει ένα αξιοσέβαστο 58% των απορριμμάτων του. Η πόλη βελτιώνει το οικολογικό της αποτύπωμα, με τα «πράσινα» ταξί και τα συστήματα ανακύκλωσης απορριμμάτων κατασκευών.
5. Κουριτίμπα
Η πόλη της Βραζιλίας επικεντρώνεται στο περιβάλλον διαθέτοντας διασυνδεδεμένους χώρους πρασίνου. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι διαθέτει μια «πράσινη ανταλλαγή» που επιτρέπει στους φτωχούς της πόλης να ανταλλάσσουν συλλεγμένα σκουπίδια, τα δύο τρίτα των οποίων ανακυκλώνονται με φρέσκα τροφή.
Ακολουθούν:
6. Δελχί, Ινδία
7. Λος Άντζελες, Καλιφόρνια
8. Ληντς, Ηνωμένο Βασίλειο
9. Βιέννη, Αυστρία
10. Στοκχόλμη, Σουηδία
11. Σιάτλ, Ουάσινγκτον
12. Σονγκτό, Νότια Κορέα
13. Καμικάτσου, Ιαπωνία
14. Εσκίλστουνα, Σουηδία
15. Σαν Φρανσίσκο, Καλιφόρνια
Οι πέντε πόλεις στον κόσμο που είναι λιγότερο «πράσινες»
Στη λίστα με τις λιγότερο «πράσινες» πόλεις και λιγότερο «φιλικές» προς το περιβάλλον είναι:
- το Μεξικό
- η Μπεϊτζίνγκ στην Κίνα
- η Καλκούτα στην Ινδία
- η Νέα Υόρκη
- η Καλκούτα στην Ινδία