Τραμπ: Ανάρτησε το σχέδιό του για τη Μέση Ανατολή στο Twitter

Ο Νετανιάχου οδηγείται στα δικαστήρια

Ντόναλντ Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μετά από συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ανάρτησε στο Twitter έναν χάρτη που σκιαγραφεί το προτεινόμενό του σχέδιο για την Μέση Ανατολή. 

Ο χάρτης εμφανίζει εδάφη υπό παλαιστινιακό έλεγχο σε κάποιες περιοχές της Δυτικής Όχθης, που θα είναι όμως πλήρως περικυκλωμένα από το Ισραήλ με οδικές προσβάσεις στην Ιορδανία. 

Οι εβραϊκοί οικισμοί στη Δυτική Όχθη, όπως ολόκληρη η κοιλάδα του Ιορδάνη, τίθενται υπό ισραηλινό έλεγχο.

Η περιοχή νότια της Γάζας στην έρημο Νεγκέβ θα μεταφερθεί στον έλεγχο των Παλαιστινίων, ενώ ένα τούνελ θα συνδέει την Λωρίδα της Γάζας με τη Δυτική Όχθη. Προτείνει δε ισραηλινό κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ.

Ο Νετανιάχου καλωσόρισε το αμερικανικό σχέδιο και δήλωσε πως βάση αυτού είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί την ειρήνη με την Παλαιστίνη.

Διεθνείς αντιδράσεις για το Σχέδιο Τραμπ για την Παλαιστίνη

Άμεση ήταν η αντίδραση από τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, που δε συμμετείχε στη συνάντηση των δύο αρχηγών στην Ουάσινγκτον. 

«Είναι αδύνατο, για οποιοδήποτε παιδί, Άραβα ή Παλαιστίνιου, να δεχτεί να μην έχει την Ιερουσαλήμ» πρωτεύουσα ενός παλαιστινιακού κράτους, τόνισε ο πρόεδρος Αμπάς, για να δηλώσει το μέγεθος της άρνησης των Παλαιστινίων να δουν την Ιερουσαλήμ να γίνεται «αδιαίρετη» πρωτεύουσα του Ισραήλ, όπως προτείνει ο Αμερικανός πρόεδρος. 

Η Ρωσία προέτρεψε τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους να ξεκινήσουν «απευθείας διαπραγματεύσεις» για να βρεθεί ένας «αμοιβαίως αποδεκτός συμβιβασμός», ενώ σήμερα ο Νετανιάχου θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, για να του παρουσιάσει λεπτομερώς το αμερικανικό σχέδιο ειρήνευσης.

Η Τουρκία απέρριψε το ειρηνευτικό σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί μια απόπειρα κλοπής παλαιστινιακών εδαφών και αφανισμού κάθε προοπτικής εγκαθίδρυσης ενός παλαιστινιακού κράτους πλάι στο Ισραήλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφάντι, δήλωσε ότι ο μόνος δρόμος για συνολική και διαρκή ειρήνη στη Μέση Ανατολή είναι η εγκαθίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους επί τη βάση των συνόρων του 1967 και με την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσά του.

Το ειρηνευτικό σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για τη Μέση Ανατολή είναι μονάχα μια συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ, δήλωσε σύμβουλος του προέδρου του Ιράν, απορρίπτοντάς το ως πρόταση «επιβολής και κυρώσεων».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναδιατύπωσε τη «σταθερή» της δέσμευση για μια «διαπραγματευτική και βιώσιμη λύση δύο κρατών».

Την ίδια στιγμή, όμως, η βρετανική κυβέρνηση διατύπωσε την εκτίμηση ότι το σχέδιο που παρουσίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης «θα μπορούσε να αποτελέσει ένα θετικό βήμα».

Κατηγορείται για διαφθορά ο Νετανιάχου 

Λίγο πριν τη δημοσιοποίηση του σχεδίου από τον αμερικανό Πρόεδρο, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ κατηγορείται για δωροδοκία και απάτη σε τρεις διαφορετικές υποθέσεις διαφθοράς. 

Ισραήλ: Άσκηση διώξεων σε βάρος του Μπενιαμίν Νετανιάχου

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αποσύρθηκε από το αίτημα διεκδίκησης βουλευτικής ασυλίας κι επέτρεψε στον γενικό εισαγγελέα να υποβάλει επίσημα το κατηγορητήριο. Ο ίδιος φάινεται πως αρνείται όλους τους ισχυρισμούς και μιλα για συκοφαντία των μέσων. 

Η δίκη του Νετανιάχου αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες με την ανάγνωση του κατηγορητηρίου, ωστόσο οι δικηγόροι του θα επιδιώξουν να εξασφαλίσουν αναβολή, ώστε να επιβεβαιωθεί πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν θα βρεθεί στο δικαστήριο πριν από τις εκλογές του Μαρτίου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top