Άγρια επεισόδια στο Χονγκ Κονγκ: Ξύλο, δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες

Στους δρόμους για όγδοη εβδομάδα οι διαδηλωτές

Συνεχίζεται η κοινωνική κρίση που έχει ξεσπάσει εδώ και περίπου τρεις μήνες στο Χονγκ Κονγκ.

Έπειτα από οκτώ εβδομάδες αδιάκοπων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, το κέντρο της πόλης έγινε για ακόμα μια φορά πεδίο μάχης ανάμεσα στο πλήθος και την αστυνομία του κρατιδίου, που ελέγχεται από την Κίνα.

Δεκάδες νεαροί, οι οποίοι ήταν οπλισμένοι με ξύλα και πέτρες και είχαν καλυμμένα τα πρόσωπα τους με χειρουργικές μάσκες για να προστατευτούν από τα χημικά. Οι αστυνομικοί έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και δε δίστασαν να πυροβολήσουν με πλαστικές σφαίρες κατά του πλήθους.

Ακολούθησαν μάχες σώμα με σώμα, με τους αστυνομικούς  να συλλαμβάνουν δεκάδες διαδηλωτές. Οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι έγιναν τουλάχιστον 13 προσαγωγές εκ των οποίων ενός νεαρού ακτιβιστή, του Μαξ Τσουνγκ, ο οποίος είχε καταθέσει το αίτημα για τη διαδήλωση.

Δύο δημοσιογράφοι έλαβαν τις πρώτες βοήθειες μετά τον τραυματισμό τους και ένας διαδηλωτής είχε το πρόσωπο γεμάτο αίματα.

Οι  συγκρούσεις σημειώθηκαν, νωρίς το βράδυ της Κυριακής, κοντά στο Γραφείο Συνδέσμου της κινεζικής κυβέρνησης στο Χονγκ Κονγκ, σύμβολο της κινεζικής παρουσίας. Εκεί όπου πριν από μία εβδομάδα οι διαδηλωτές είχαν εκτοξεύσει αβγά και είχαν γράψει γκράφιτι. Το Πεκίνο είχε χαρακτηρίσει τις ενέργειες αυτές «εντελώς απαράδεκτες» και είχε ζητήσει να «τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι».

Η ένταση ανέβαινε όλο το απόγευμα ενώ ένα πλήθος δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών γέμιζε τους δρόμους, αψηφώντας την απαγόρευση της αστυνομίας που είχε επιτρέψει μόνο την πραγματοποίηση μιας στατικής συγκέντρωσης σε ένα πάρκο.

Ομάδα περίπου 200 διαδηλωτών που κατάφερε να φθάσει μέχρι το Γραφείο Συνδέσμου βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με την αστυνομία. Παράλληλα, ένα μεγαλύτερο πλήθος διαδηλωτών συγκεντρώθηκε στην εμπορική συνοικία Κόζουεϊ Μπέι, όπου η αστυνομική παρουσία φαινόταν μικρότερη. Οι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα και απέκλεισαν μία κύρια αρτηρία ενώ εμπορικά κέντρα κατέβαζαν ρολά.

Χθες, βίαια επεισόδια ξέσπασαν στη Γουέν Λονγκ στις Νέες Επαρχίες, έπειτα από διαδήλωση χωρίς άδεια στην οποία μετείχαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι. Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, 24 άνθρωποι τραυματίστηκαν, δύο από τους οποίους σοβαρά.

Οι διαδηλωτές στη Γουέν Λονγκ διαμαρτύρονταν ειρηνικά για τις επιθέσεις εναντίον ακτιβιστών υπέρ της δημοκρατίας την προηγούμενη Κυριακή, που φέρεται να πραγματοποίησαν βίαιες συμμορίες και προκάλεσαν 45 τραυματισμούς

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top