Βόρεια Μακεδονία: Οριακό προβάδισμα του εκλεκτού του Ζάεφ

Δεύτερος γύρος στις 5 Μαΐου

Σχεδόν ισοψήφησαν οι δύο υποψήφιοι Πρόεδροι στις εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στη Βόρεια Μακεδονία και όλα πλέον θα κριθούν στον δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί στις 5 Μαΐου. 

Με καταμετρημένο το 98% των ψήφων ο εκλεκτός του Ζόραν Ζάεφ, Στέβο Πεντάροφκσι, συγκέντρωσε ποσοστό 42,72%, ενώ η υποψήφια του VNMRO, Γκροντάνα Σιλιάνοφσκα 42,6%.

Ο τρίτος υποψήφιος, ο οποίος στηρίχθηκε από δύο αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης («Συμμαχία για τους Αλβανούς» και «BESA») συγκέντρωσε ποσοστό 10,3% (76.775 ψήφους).

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, ο Πεντάροφσκι δήλωσε πως στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών επικράτησε το όραμά του, μια κοινωνία για όλους, και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως στον δεύτερο γύρο θα επικρατήσει και εκλεγεί νέος πρόεδρος της χώρας. 

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ συνεχάρη των Πεντάροφσκι για την επικράτησή του, έστω και με αυτή την ισχνή διαφορά και δήλωσε βέβαιος πως στον δεύτερο γύρο οι προοδευτικές θέσεις και απόψεις του θα ενώσουν τον λαό. 

Στο αντίπαλο στρατόπεδο η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα εξέφρασε την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα και τόνισε πως η κυβέρνηση Ζάεφ έχει απωλέσει τη νομιμοποίησή της και πρέπει να σκεφθεί σοβαρά το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων βουλευτικών εκλογών. 

Στον δεύτερο γύρο θα αναμετρηθούν ο 56χρονος Πεντάροφσκι, ο εθνικός συντονιστής της Βόρειας Μακεδονίας για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, και η 65χρονη Σιλιάνοφσκα, καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων.

Για να θεωρηθούν έγκυρες οι προεδρικές εκλογές, πρέπει το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο να ξεπεράσει το 40%. Σε διαφορετική περίπτωση, οι εκλογές θα ακυρωθούν και θα προκηρυχθούν νέες.

Στον χθεσινό πρώτο γύρο, το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε περίπου στο 42%, ήταν δηλαδή το χαμηλότερο όλων των προεδρικών εκλογών που έχουν διεξαχθεί στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top