Aung San Suu Kyi: Μια ειρηνοποιός που δεν απέτρεψε μια από τις μεγαλύτερες εθνοκαθάρσεις στον κόσμο

Οι διώξεις των μουσουλμάνων Ροχίνγκια και η στάση της διεθνούς διπλωματίας

Η διεθνής διπλωματία έχει στραμμένη την προσοχή της στη Μιανμάρ και σε μία από τις μεγαλύτερες ίσως εθνοκαθάρσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας, αυτή των μουσουλμάνων Ροχίνγκια, υπό την ανοχή μάλιστα μίας πρωθυπουργού που έχει λάβει Νόμπελ Ειρήνης, της Aung San Suu Kyi.

Περίπου ένα εκατομμύριο Ροχίνγκια - μουσουλμανική μειονότητα της Μιανμάρ (αλλά ουσιαστικά λαός χωρίς πατρίδα) - που ζούσαν υπό καθεστώς συνεχών διακρίσεων για δεκαετίες, τους τελευταίους τρεισήμισι μήνες βιώνουν βίαιες διώξεις από τον στρατό της χώρας.

Πολλοί μετέβησαν στο Μπανγκλαντές αναζητώντας καταφύγιο για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Την περασμένη Πέμπτη, η Μιανμάρ και το Μπανγκλαντές υπέγραψαν συμφωνία για την επιστροφή τους στην επαρχία Ρακίν στα βόρεια της Μιανμάρ.

Η συμφωνία ορίζει πως ο επαναπατρισμός των μουσουλμάνων Ροχίνγκια θα ξεκινήσει σε δύο μήνες. Πάνω από 620.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Μιανμάρ και κατέφυγαν στο Μπανγκλαντές στις 25 Αυγούστου 2017, όταν ο στρατός της χώρας ξεκίνησε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις μετά από μία επίθεση ανταρτών Ροχίνγκια σε αστυνομικό τμήμα της χώρας.

Αρκετοί πάντως μουσουλμάνοι Ροχίνγκια αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα τη συμφωνία αυτή, καθώς, όπως τονίζουν, δεν έχουν τίποτα πλέον πίσω στη Μιανμάρ για να συνεχίσουν τη ζωή τους.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, έντονες είναι οι επικρίσεις εναντίον της Aung San Suu Kyi, η οποία, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, είχε κάνει τη διεθνή κοινότητα να ελπίζει ότι θα υπάρξει μεγαλύτερος σεβασμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα και πολύ περισσότερο για τις μειονοτήτες.

Παρ’ όλ΄αυτά, η Suu Kyi δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας. Αν και το 1995 θεωρούνταν ένα σύμβολο ενάντια στην τυραννία της χούντας που κυβερνούσε τότε, τελικά, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση, αποδείχτηκε ανεπαρκής.

Μια ειρηνοποιός που αναδείχθηκε μέσα σε μια μαύρη στιγμή της ιστορίας, στιγματισμένη από εθνοκαθάρσεις, δεν κατάφερε να διαχειριστεί τις φυλετικές διαμάχες στη χώρα της, που ενισχύθηκαν από τη φτώχεια, και τις οποίες εκμεταλλεύτηκε ο στρατός για να υπονομεύσει τη διακυβέρνησή της.

Ήδη, παλιοί της φίλοι στον ΟΗΕ και στο κίνημα για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων την επικρίνουν σκληρά. Η Οξφόρδη πήρε πίσω το τιμητικό βραβείο Freedom of the City, καθώς έκρινε ότι δεν κατάφερε να διαχειριστεί την κρίση των Ροχίνγκια, ενώ οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν «εθνοκάθαρση» τις διώξεις της μειονότητας στη Μιανμάρ.

Την ίδια ώρα ο Πάπας, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη χώρα, πήρε την κατάσταση στα χέρια του, συναντήθηκε με τον αρχηγό του στρατού και τη Suu  Kyi και τους κάλεσε να κάνουν τα πάντα για να επιστρέψει η ειρήνη, η ενότητα και η δικαιοσύνη στη χώρα. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top