BREXIT: Tι αλλάζει για Έλληνες επιχειρηματίες και ασθενείς που ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο

Οι όποιες επιπτώσεις εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε εκτιμάται πως θα φανούν σε 2 με 7 χρόνια

Brexit ψήφισαν οι Βρετανοί. Μουδιασμένοι είναι Έλληνες φοιτητές και εργαζόμενοι στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ επιχειρηματίες με εμπορικές σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο προσπαθούν να οχυρωθούν απέναντι στις επερχόμενε�� οικονομικές συνέπειες της αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
O Δημήτρης Σεφερλής ζει στο Βύρωνα. Ο γιός του ζει στο Λονδίνο εδώ και 11 χρόνια και δουλεύει ως αρχιτέκτονας. Ένας από τους χιλιάδες αξιόλογους επιστήμονες που επέλεξαν να ξενιτευτούν για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Οι εξελίξεις τώρα τον προβληματίζουν έντονα.
«Είμαστε λίγο λυπημένοι με το αποτέλεσμα. Φαίνεται ότι πολύς κόσμος ψήφισε χωρίς να ξέρει τι γίνεται. Σημαντικότερο κριτήριο βάσει του οποίου έχουν ψηφίσει είναι το μεταναστευτικό. Δηλαδή φοβούνται ότι θα μπει η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ακόμα χειρότερα φοβούνται ότι θα μπει και η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό δείχνει την άγνοια που επικρατεί» εξηγεί ο ��ντώνης Σεφερλής.
Τι αλλάζει για τους Έλληνες που εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο;
Όπως εκτιμούν αναλυτές το Brexit ενδέχεται να μετατρέψει τους περίπου 60.000 Έλληνες που βρίσκονται στου Ηνωμένο Βασίλειο, σε εργαζόμενους β' κατηγορίας. Για την πρόσληψη τους θα χρειάζονται βίζα, η έγκριση της οποίας απαιτεί χρόνο και χρήμα. Και σε πολλές περιπτώσεις δεν θα εγκρίνεται.
Η πρόσβαση στο σύστημα υγείας θα είναι περιορισμένη σε σχέση με τους Βρετανούς. «Είναι ένα ζήτημα που μας ανησυχεί κυρίως γιατί ξέρουμε ότι αυτό που γνωρίζουμε αλλάζει. Και μπορεί να αλλάξει προς το χειρότερο» προσθέτει ο Αντώνης Σεφερλής.
Τι αλλάζει για τους Έλληνες φοιτητές στο Ηνωμένο Βασίλειο;
Για τους 35.000 Έλληνες φοιτητές υπάρχει ο κίνδυνος μεγάλης αύξησης στα πανεπιστημιακά δίδακτρα, καθώς θα λογαριάζονται ως φοιτητές από άλλη ήπειρο. Θα πληρώνουν δηλαδή όσο οι φοιτητές από την Αμερική ή την Ασία, περίπου 30 με 40% παραπάνω. Ενώ η πρόσβαση σε φοιτητικά δάνεια αναμένεται να δυσκολέψει.

Τι αλλάζει για τους Έλληνες επιχειρηματίες με εμπορικές σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο;
«Ένα τιμολόγιο του οίκου από την Μεγάλη Βρετανία με τον οποίο συνεργάζομαι αξίας 80 χιλιάδων ευρώ. Μέχρι τώρα επειδή ήταν χώρα κοινοτική δεν πληρώναμε ΦΠΑ στην εισαγωγή. Από εδώ και πέρα όταν θα ξεκινήσει να θεωρείτε τρίτη χώρα θα πρέπει να καταβάλω συν 24% στο λιμάνι την ημέρα της άφιξης. Δηλαδή περίπου 20.000 παραπάνω για την συγκεκριμένη εισαγωγή» εξηγεί ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, Νίκος Μανεσιώτης.
Ο Παναγιώτης Μπαλαμούτσος που διατηρεί την επιχείρηση του στην Παλιά Κοκκινιά και εξάγει ξηρούς καρπούς σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού όπως και της Μεγάλης Βρετανίας, λέει πως… είναι μαθημένα τα βουνά στα χιόνια.
«Εγώ πιστεύω ότι μια σωστή εταιρεία με σωστές προδιαγραφές με σωστά συμβόλαια, προβλήματα δεν θα υπάρχουν. Θα υπάρξει μια σχετική γραφειοκρατία, την οποία θα αντιμετωπίζουμε όπως αντιμετωπίζουμε σε άλλες εξαγωγές ανά τον κόσμο. Προσοχή, εργατικότητα και θα πάμε καλά» λέει χαρακτηριστικά.
Επηρεάζει το Brexit τους Έλληνες ασθενείς που ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο;
«Το Brexit που έγινε στην Αγγλία, είναι ένα πρόβλημα το οποίο μας επηρεάζει όλους μας και ενδεχομένως και την προσπέλαση των ασθενών μας σε αυτή τη χώρα που για ειδικά νοσήματα μεταβαίνουν» εξηγεί ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλης Βλασταράκος.
Η ελληνική κυβέρνηση ανησυχεί για τυχόν επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας από ενδεχόμενη πανευρωπαϊκή ύφεση που μπορεί να προκαλέσει το Brexit. Ταυτόχρονα υπάρχει ανησυχία για τον κίνδυνο επιπτώσεων όχι μόνο στον τομέα των εξαγωγών αλλά και στις επενδύσεις.

«Στην ευρωπαϊκή συζήτηση που αυτονόητα θα ανοίξει η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι ουραγός. Θα πρέπει να προσέλθει με συγκεκριμένες ρεαλιστικές προτάσεις εξόδου από την υφιστάμενη κρίση και κυρίως θα πρέπει να συστήσει τις ανάλογες ενδοευρωπαικές συμμαχίες» εξηγεί ο Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης.

Οι όποιες επιπτώσεις εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμάται πως θα φανούν σε 2 με 7 χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

ΑΥΤΕΣ είναι οι περιοχές στην Αγγλία ψήφισαν Brexit –Δείτε τον χάρτη

London EXIT… μέσα στο Brexit ζητούν οι Λονδρέζοι! Μαζεύουν υπογραφές

Bing Bang λόγω Brexit-Κατρακυλάνε ΟΛΑ τα Χρηματιστήρια!Αποσχιστικές τάσεις Σκωτίας-Β.Ιρλανδίας!

ΜΟΝΟ στο star.gr: Στο πόδι η Βρετανία για το Brexit- Τι μεταδίδουν Έλληνες που ζουν εκεί

Μόνο στο star.gr: Η Ευρώπη αν δεν αλλάξει θα ΤΙΝΑΧΤΕΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ! Έρχεται GREXIT; Όλα τα σενάρια

Brexit: Τι αλλάζει για τους Έλληνες που εργάζονται και σπουδάζουν στη Βρετανία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top