ΚΡΑΥΓΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ από Έλληνα υπήκοο που κινδυνεύει να πεθάνει-Υποβλήθηκε σε βασανιστήρια

Είναι φυλακισμένος και με επιστολή του ζητά παρέμβαση της ΕΕ

ΚΡΑΥΓΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ από Έλληνα υπήκοο που κινδυνεύει να πεθάνει-Υποβλήθηκε σε βασανιστήρια

​"Ονομάζομαι Χαγκαμπιμάνα Σπύρος, Έλληνας πολίτης, κάτοικος Μπουζουμπούρας, Μπουρούντι…Βρίσκομαι φυλακισμένος αποκλειστικά και μόνο λόγω της εναντίωσής μου να κάνω χρήση βίας και να προβώ σε δολοφονίες άμαχων διαδηλωτών. Η ζωή μου βρίσκεται σε άμεσο και αναπότρεπτο κίνδυνο εντός των φυλακών" γράφει σε άπταιστα ελληνικά ένας αξιωματικός της μπουρουντιανής αστυνομίας, ο οποίος βρίσκεται φυλακισμένος στη Μουραμούγια της Αφρικής από τις 27 Ιουνίου.

Πρόκειται για μια κραυγή βοήθειας ενός ανθρώπου που έχει τελειώσει την Ελληνική Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και είναι Έλληνας υπήκοος. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα απέκτησε το όνομα Σπύρος και είναι Έλληνας πολίτης εδώ και πολλά χρόνια.

Κάποια στιγμή εγκαταστάθηκε στο Μπουρούντι της Αφρικής, έγινε αξιωματικός της Αστυνομίας, παντρεύτηκε μια δικηγόρο και μαζί απέκτησαν μια κόρη που είναι σήμερα 3,5 ετών.

Το Μπουρούντι βρίσκεται τους τελευταίους μήνες σε πολιτική κρίση με εμφύλιο πόλεμο, ταραχές και δολοφονίες.

Ο Σπύρος Χαγκαμπιμάνα ως υπαρχηγός του τμήματος Επιχειρήσεων δέχθηκε εντολές να προβεί σε χρήση εκτεταμένης βίαιης καταστολής των διαδηλωτών, ακόμα και σε δολοφονικές ενέργειες. Εκείνος όμως αποφάσισε να αντισταθεί. Για το λόγο αυτό συνελήφθη και υποβλήθηκε σε βασανιστήρια.

"Επί δέκα ολόκληρες ημέρες υποβλήθηκα σε φρικτά και απάνθρωπα βασανιστήρια, με σκοπό τον εξαναγκασμό μου σε απόσπαση δήθεν ομολογίας. Στις 8 Ιουλίου οδηγήθηκα στις φυλακές της Muramvya με την ψευδή και ανυπόστατη κατηγορία της "απόπειρας πραξικοπήματος", που επισείει εξοντωτικές ποινές. Βρίσκομαι στην άνω φυλακή υπό άθλιες και φρικτές συνθήκες κράτησης. Έχω δικαιολογημένους φόβους ότι δεν θα τύχω δίκαιης δίκης", αναφέρει ο Σπύρος σε άλλο σημείο της επιστολής του.

Οι δικηγόροι του στη Ευρώπη βρίσκουν απολύτως δικαιολογημένους τους φόβους του.
"Η απελευθέρωσή του πρέπει να είναι άμεση και χωρίς όρους. Τα ευρωπαϊκά όργανα πρέπει να εξαντλήσουν τα όρια των αρμοδιοτήτων τους για να διασφαλίσουν τη νομιμότητα, όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο μπουρουντιανό λαό, που εναντιώνεται στο καθεστώς" εξηγούν οι κ.κ. Ανδρέας και Αλέξης Αναγνωστάκης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top