Κύπρος: Νικητής των εκλογών στα κατεχόμενα ο Μ. Ακιντζί

"Εμείς υποφέραμε το 63, αλλά οι Ε/κ υπέφεραν το 1974"

Κύπρος: Νικητής των εκλογών στα κατεχόμενα ο Μ. Ακιντζί

​Νικητής των λεγόμενων προεδρικών εκλογών στα κατεχόμενα αναδείχτηκε ο Μουσταφά Ακιντζί με ποσοστό 60,5%. Ο «ανθυποψήφιος» του, Ντερβίς Έρογλου, έλαβε 39,5%.

Στον πρώτο γύρο ο Έρογλου συγκέντρωσε το 28,18% των ψήφων και ο Ακιντζί το 26,92%.

Τον Μουσταφά Ακιντζί υποστήριξε το Ρεπουπλικανικό Τουρκικό Κόμμα και πολλές συνδικαλιστικές οργανώσεις. Τον Ντερβίς Έρογλου υποστήριξε το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μουσταφά Ακιντζί και εξέφρασε μέσω του Twitter την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα, αναφέροντας χαρακτηριστικά: "Η επιλογή του Μουσταφά Ακιντζί αποτελεί μια ελπιδοφόρα εξέλιξη για την κοινή μας πατρίδα. Προσβλέπω σε σύντομη συνάντησή μας".

Ακιντζί: Εμείς υποφέραμε το 63, αλλά οι Ε/κ υπέφεραν το 1974

Μοιράζοντας κλαδιά ελιάς ανέβηκε στο βήμα για τον επινίκιο λόγο του ο νέος ηγέτης των τ/κ Μουσταφά Ακιντζί.

"Είναι η αρχή μιας νέας εποχής σήμερα και θα την αρχίσουμε μαζί" είπε και πρόσθεσε με νόημα πως "όταν έρθει η ώρα της αλλαγής δεν μπορεί καμιά δύναμη να το εμποδίσει".

Αυτή η νίκη είναι νίκη ολόκληρου του λαού της Κύπρου τόνισε με τον πιο εμφαντικό τρόπο, ξεσηκώνοντας το πλήθος που συγκεντρώθηκε για να πανηγυρίσει την εκλογή του.

Αναφερόμενος στην τηλεφωνική του συνομιλία με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, είπε πως του ανέφερε ότι οι δυο τους, ως άνθρωποι της ίδιας γενιάς, αν δεν λύσουν το Κυπριακό αυτοί θα είναι ένα μεγάλο βάρος για την επόμενη γενιά και σημείωσε πως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας συμφώνησε μαζί του.

"Εμείς υποφέραμε το 63, αλλά οι Ε/Κ υπέφεραν το 1974. Ήρθε η ώρα να κλείσουμε τις πληγές μας" είπε στη συνέχεια, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον Τουρκικό παρεμβατισμό στα του Κυπριακού λέγοντας πως αυτό που ζητεί από την Άγκυρα είναι αμοιβαίο σεβασμό και ομοσπονδιακή λύση.

Ποιος είναι ο Μουσταφά Ακιντζί

Ο Μουσταφά Ακιντζί γεννήθηκε το 1947 στη Λεμεσό και σπούδασε αρχιτεκτονική. Σε ηλικία 29 χρονών το 1976 εκλέγηκε "δήμαρχος" της κατεχόμενης Λευκωσίας και είχε μια επιτυχημένη θητεία.

Διατέλεσε αναπληρωτής πρωθυπουργός και βουλευτής. Είναι η τρίτη φορά που κατέρχεται ως υποψήφιος. Είναι παντρεμένος με την Μεράλ Ακιντζί και έχει τρεις κόρες.

akitzi.jpg

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top