Καζάνι που βράζει η Γάζα:Η Αίγυπτος προτείνει εκεχειρία-Το Ισραήλ λέει ναι- Η Χαμάς βάζει όρους

Στους 187 οι νεκροί και 1390 τραυματίες

Καζάνι που βράζει η Γάζα:Η Αίγυπτος προτείνει εκεχειρία-Το Ισραήλ λέει ναι- Η Χαμάς βάζει όρους

​Ένας νέος διπλωματικός γύρος συζητήσεων ξεκίνησε για την «εκρηκτική» κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή.

Η Αίγυπτος ανέλαβε το βράδυ της Δευτέρας μια πρωτοβουλία με στόχο να τερματιστούν οι συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας, καλώντας Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να τεθεί σε ισχύ η εκεχυρεία από το πρωί της Τρίτης.

Η πρόταση αυτή ανακοινώθηκε μία ημέρα πριν από την άφιξη στο Κάιρο, του Υπουργού Εξωτερικών της Αμερικής, Τζον Κέρι, ο οποίος τους τελευταίους μήνες επισκέπτεται ακόμα πιο συχνά τις «φλεγόμενες» περιοχές με σκοπό την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Το αιγυπτιακό σχέδιο

Οι Αιγύπτιοι ζητούν τον «πλήρη τερματισμό των αεροπορικών, θαλασσίων ή χερσαίων επιθέσεων» από το πρωί της Τρίτης όπως και την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για την είσοδο αγαθών και προσώπων στις περιοχές της Παλαιστίνης που βρίσκονται αποκλεισμένες, σύμφωνα με το κείμενο που δημοσίευσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Η Αίγυπτος προτείνει επίσης να υποδεχθεί σε διάστημα 48 ωρών αφότου τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία δύο αντιπροσωπείες υψηλόβαθμων αξιωματούχων, από τα Παλαιστινιακά Εδάφη και το Ισραήλ, προκειμένου να ξεκινήσουν έμμεσες συνομιλίες στο έδαφός της.

Το «ναι» του Ισραήλ

Το Υπουργικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Ισραηλινής κυβέρνησης συνεδρίασε εκτάκτως την Τρίτη το πρωί για να εξετάσει την πρόταση της Αιγύπτου. Αν και στο συγκεκριμένο σχέδιο αρκετά μέλη του κόμματος του πρωθυπουργού Μπεντζαμίν Νετανιάχου, ήταν αντίθετα, το συμβούλιο αποφάσισε να δεχτεί το προτεινόμενο σχέδιο.

Η Χαμάς θέτει όρους

Από την άλλη πλευρά, η Χαμάς, μέσω δηλώσεων ενός αξιωματικού της, απέρριψε την πρωτοβουλία της Αιγύπτου για κατάπαυση του πυρός, διαμηνύοντας ότι δεν θα δεχθεί μια εκεχειρία εάν το Ισραήλ δεν σταματήσει τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Απορρίπτουμε την κατάπαυση του πυρός εάν πρώτα δεν επιτευχθεί συμφωνία για εκεχειρία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του που εξέδωσε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο Σαμί Αμπού Ζουχρί, εκπρόσωπος της Χαμάς στη Γάζα. «Ποτέ άλλη φορά δεν έχει πραγματοποιηθεί σε κατάσταση πολέμου κατάπαυση του πυρός πριν την επίτευξη συμφωνίας». Δήλωσε επίσης ότι η οργάνωση δεν έχει λάβει επίσημη πρόταση για την πρωτοβουλία από οποιαδήποτε πλευρά και ότι η «Χαμάς αρνείται να παραδώσει τα όπλα επειδή βρισκόμαστε ακόμα υπό κατοχή και η αντίσταση είναι δικαίωμα του λαού μας για την υπεράσπισή του».

Την ίδια στιγμή, οι νεκροί έχουν φτάσει τους 187 ενώ οι τραυματίες στην Παλαιστίνη, ξεπερνούν τους 1390, από τις επιθέσεις των Ισραηλινών την τελευταία εβδομάδα. Από την πλευρά των Ισραηλινών δεν έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής θύματα, ωστόσο πολλοί είναι οι άνθρωποι που έχουν τραυματιστεί από τις εκρήξεις των ρουκετών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top