Ανοίγει η πόρτα του εμφυλίου σε Ουκρανία

Διπλωματικός μαραθώνιος σε παρασκήνιο και προσκήνιο

Ανοίγει η πόρτα του εμφυλίου σε Ουκρανία
Η πόρτα του εμφυλίου ανοίγει στην Ουκρανία όπου ο στρατός ξεκίνησε επιχείρηση κατά των Ρωσόφωνων αυτονομιστών στα ανατολικά της χώρας.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα, ουκρανικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα έχουν παραταχθεί στο Ιζιούμ, σαράντα χιλιόμετρα από τη Σλαβιάνσκ (επαρχία Ντόνετσκ) που βρισκόταν υπό τον έλεγχο των φιλορωσικών ομάδων.

«Έγιναν διαπραγματεύσεις αλλά δεν απέφεραν καρπούς» δήλωσαν χθες οι ουκρανικές δυνάμεις, διαβεβαιώνοντας πως δεν πρόκειται να ανοίξουν πυρ «εναντίον ειρηνικών ανθρώπων». Την ίδια ώρα, ο μεταβατικός Ουκρανός πρόεδρος Αλεξαντρ Τουρτσίνοφ μιλώντας στο Κοινοβούλιο έκανε λόγο για «αντιτρομοκρατική επιχείρηση με στόχο στην προστασία των πολιτών της Ουκρανίας».

Ρωσικά μέσα μετέδωσαν χθες το απόγευμα ότι ουκρανικό πολεμικό αεροσκάφος άνοιξε πυρ κατά αεροδρομίου κοντά στη Σλαβιάνσκ που έχει καταλειφθεί από αυτονομιστές, με το Russia Today να κάνει λόγο για τέσσερις νεκρούς και δύο τραυματίες.

Λίγο αργότερα, το Reuters επιβεβαίωνε τους πυροβολισμούς στο αεροδρόμιο αλλά όχι την ύπαρξη νεκρών ή τραυματιών και μετέδιδε ότι τέσσερα ουκρανικά στρατιωτικά ελικόπτερα πετούσαν πάνω από το αεροδρόμιο.

Διπλωματικός μαραθώνιος σε παρασκήνιο και προσκήνιο

«Δεν είναι δυνατόν να στέλνεις τεθωρακισμένα εναντίον πολιτών της χώρας σου και ταυτόχρονα να διεξάγεις συνομιλίες» προειδοποίησε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Η Ρωσία έχει εμπλακεί βαθιά στην κρίση στην ανατολική Ουκρανία, όπου φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν καταλάβει αρκετά κυβερνητικά κτίρια» υποστήριξε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν αργά το βράδυ της Τρίτης ο Βλάντιμιρ Πούτιν και η Άνγκελα Μέρκελ, ο Ρώσος Πρόεδρος προειδοποίησε τη Γερμανίδα καγκελάριο ότι η Ουκρανία είναι στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου μετά την απόφαση της κεντρικής εξουσίας στο Κίεβο να στείλει στρατό κατά των αυτονομιστικών ανταρτών στα ανατολικά της χώρας. Παράλληλα, είπε στη γερμανίδα καγκελάριο πως οι δράσεις του ουκρανικού στρατού σ��ην ανατολική Ουκρανία αντιπροσωπεύουν «αντισυνταγματική χρήση βίας κατά των ειρηνικών διαδηλώσεων».

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία θέτει ως προϋποθέσεις για την επίλυση της κρίσης την παροχή εγγυήσεων για τη μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και την αλλαγή του συντάγματος, στην κατεύθυνση του ομοσπονδιακού κράτους Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top