Tα τρομακτικά σενάρια που εξετάζουν οι αρχές για την μοιραία πτήση του Boeing 777

Η CIA δεν αποκλείει τρομοκρατική ενέργεια σε αντίθεση με την Interpol

Ένα πέπλο μυστηρίου «καλύπτει» την εξαφάνιση του αεροσκάφους Boeing 777 των Μαλαισιανών γραμμών καθώς παρά τις ενδελεχείς έρευνες ακόμα αγνοείται.

Οι αρχές εξετάζουν διάφορα σενάρια για την εξαφάνιση, ανάμεσά τους και εκείνο της αεροπειρατείας.


ΣΕΝΑΡΙΟ 1: ΤΟ ΕΡΙΞΑΝ ΜΑΧΗΤΙΚΑ

Λίγα λεπτά πριν το αεροπλάνο της Malaysia airlines εξαφανιστεί από τα ραντάρ μία ειδική εφαρμογή που κατέγραφε την πορεία του, έδειξε ένα μαχητικό αεροσκάφος να το πλησιάζει.

Αυτές οι εικόνες ενισχύουν τα σενάρια που θέλουν στο αεροσκάφος να έγινε αεροπειρατεία και να το κατέρριψαν πολεμικά αεροσκάφη χωρίς πρωτόκολλο εμπλοκής. Θυμίζει αεροπειρατείες όπως αυτής της 11ης Σεπτεμβρίου, με τους τρομοκράτες να αλλάζουν πορεία στο αεροσκάφος για να πλήξουν κάποιο στόχο.

ΣΕΝΑΡΙΟ 2 : ΤΟ ΑΠΗΓΑΓΑΝ ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΕΣ

Άλλο αδύνατο βέβαια σενάριο είναι εκείνο της απαγωγής. Οι αεροπειρατές ίσως ανάγκασαν τον πιλότο να απενεργοποιήσει το GPS χειροκίνητα για να κατευθύνουν το αεροσκάφος σε άγνωστο προορισμό.
«Ο πιλότος μπορεί να κλείσει το τρανσπόντερ του και να μην τον βλέπουν τα ραντάρ της πολιτικής αεροπορίας. Το ραντάρ απαντά στο αεροπλάνο που είναι η θέση του και το αεροπλάνο απαντά είναι εδώ .. αν λοιπ��ν κλείσει αυτόν το πομπό που δίνει την θέση του τότε δεν θα φαίνεται στο ραντάρ της πολιτικής αεροπορίας.» εξήγησε στο Star ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, πρώην διοικητής της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας.

Τα στρατιωτικά ραντάρ όμως που δουλεύουν με ανάκλαση θα έπρεπε να εντοπίσουν το ίχνος του Βoeing, εκτός αν ο πιλότος έδινε ρεσιταλ πλοήγησης και το πετούσε πολύ χαμηλά. Να σημειωθεί ότι οι κυβερνήτες του αεροσκάφους δεν εξέπεμψαν σήμα κινδύνου.

Μία άλλη εκδοχή είναι το σενάριο της εκρηκτικής αποσυμπίεσης.

Tι είναι αυτό; Φανταστείτε βλάβη σε μία από τις πόρτες ή σε ένα παράθυρο. Ξαφνικά η πίεση στην καμπίνα στα 35.000 πόδια χάνεται μέσα σε μισό δευτερόλεπτο. Υπάρχουν περιπτώσεις αποσυμπίεσης που διαρκούν 20-30 δευτερόλεπτα. Υπάρχει χρόνος για να αντιδράσει το πλήρωμα. Εάν όμως γίνει έκρηξη, είναι δυσκολότερ . Σε αυτό το υψόμετρο ό,τι βρίσκεται εντός της καμπίνας θα βγει από το άνοιγμα μέσα σε μία στιγμή.

Εντωμεταξύ, αν οι πιλότοι είχαν διαγνώσει κάποια σοβαρή μηχανική βλάβη, όπως το να έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας και οι δυο μηχανές του αεροσκάφους, τότε θα είχαν χρόνο να ζητήσουν βοήθεια. Αυτό αποδεικνύει πως κάτι βίαιο και ξαφνικό συνέβη.

Η CIA δεν αποκλείει τρομοκρατική ενέργεια

«Δεν αποκλείουμε κανένα σενάριο» δήλωσε, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Star στην Νέα Υόρκη, Δημήτρη Σουλτογιάννη, ο διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν, σχετικά με το ποια μπορεί να ήταν η τύχη της μοιραίας πτήσης. Με αυτή τη ��ήλωση, ο επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ουσιαστικά κρατά άλλη στάση από αυτή της Interpol, η οποία φαίνεται να αποκλείει το ενδεχόμενο για αεροπειρατεία ή τρομοκρατικό χτύπημα. Ο κύριος Μπρέναν αφού επιβεβαίωσε πως η CIA συνεργάζεται με το FBI και την αμερικανική εθνική υπηρεσία ασφαλείας πτήσεων, είπε ότι κανείς δεν πρέπει να εφησυχάζεται.

Επίσης σύμφωνα πάντα με τον ανταποκριτή του καναλιού στην Νέα Υόρκη, ανάμεσα σε άλλους αμερικανούς αξιωματούχους που έχουν μεταβεί στην περιοχή, βρίσκεται και κλιμάκιο της CIA, η οποία αναλύει λεπτό προς λεπτό την πορεία της πτήσης από τη στιγμή που απογειώθηκε μέχρι και τη στιγμή που σταμάτησε να έχει επαφή με το έδαφος.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top