Νέο ��νεύμα συνεργασίας ζητά ο Ομπάμα από το Κογκρέσο: «Κανείς δεν βγήκε κερδισμένος»

Μία μέρα μετά τη συμφωνία "στο παρά πέντε"

Νέο πνεύμα συνεργασίας ζητά ο Ομπάμα από το Κογκρέσο: «Κανείς δεν βγήκε κερδισμένος»

«Ο αμερικανικός λαός είναι εντελώς απηυδισμένος με την Ουάσινγκτον. Θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η δουλειά στην πόλη αυτή» δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα μόλις μια ημέρα αφότου ξεπεράστηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, το μεγαλύτερο δημοσιονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν βρεθεί ποτέ οι ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα ο αμερικανός πρόεδρος κάλεσε το Κογκρέσο σε συνομιλίες για τον προϋπολογισμό, το μεταναστευτικό και την αγροτική νομοθεσία.

Λίγες ώρες αφού υπέγραψε και επικύρωσε το νόμο για να επαναλειτουργήσουν οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες μετά από 16 ημέρες και για να αποφευχθεί μια αθέτηση πληρωμών εκ μέρους των ΗΠΑ, ο πρόεδρος είπε ότι τα γεγονότα των δύο τελευταίων εβδομάδων επέφεραν μια «εντελώς περιττή» ζημιά στην αμερικανική οικονομία καθώς οι αναλυτές πιστεύουν ότι επιβραδύνθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης.

Απλώς και μόνο η απειλή μιας στάσης πληρωμών αύξησε το κόστος δανεισμού των ΗΠΑ, γεγονός που επιβαρύνει το έλλειμμα.

Ο Ομπάμα ανέφερε ότι από την αντιπαράθεση Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων και την πολιτική κρίση που προκλήθηκε με αφορμή τον προϋπολογισμό και το ανώτατο όριο του επιτρεπόμενου δανεισμού του κράτους, «κανείς δεν βγήκε κερδισμένος».

«Η πολιτική δυσλειτουργία ενθαρρύνει τους εχθρούς και αποδυναμώνει τους φίλους μας» επισήμανε στο διάγγελμα που απηύθυνε στον αμερικανικό λαό από τον Λευκό Οίκο. «Ίσως να μην υπάρχει τίποτε άλλο που να έβλαψε τόσο την οικονομία μας και την αξιοπιστία μας στον κόσμο όσο η παράσταση που παρακολουθήσαμε τις δύο τελευταίες εβδομάδες» υπογράμμισε.


Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top