Άγκυρα: Μέλος της ακροαριστερής οργάνωσης DHKP-C ο βομβιστής της πρεσβείας των ΗΠΑ;

Δύο νεκροί και μια δημοσιογράφος σοβαρά τραυματισμένη

Άγκυρα: Μέλος της ακροαριστερής οργάνωσης DHKP-C ο βομβιστής της πρεσβείας των ΗΠΑ;

Πρώτη ανάρτηση: 01/02/2013 13:47

Μέλος της ακροαριστερής οργάνωσης DHKP-C φέρεται να είναι ο καμικάζι που ανατινάχτηκε στην αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα, με συνέπεια να σκοτωθεί ο ίδιος και ένας ιδιωτικός φρουρός ασφαλείας της διπλωματικής αποστολής, ενώ τραυματίστηκε βαρύτατα μία γυναίκα δημοσιογράφος.

Ο βομβιστής πιστεύεται ότι είναι Τούρκος υπήκοος, βάσει δηλώσεων του τούρκου υπουργού Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ.

Το τουρκικό κρατικό δίκτυο TRT μετέδωσε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις θεωρούν ότι πίσω από την επίθεση κρύβεται η ακροαριστερή οργάνωση Λαϊκό Επαναστατικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (DHKP-C).

Ο βομβιστής ήταν ηλικίας περίπου 30 ετών και χρησιμοποίησε πλαστικό εκρηκτικό C-4. Πιστεύεται ότι έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης για κατηγορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία και ήταν μέλος του Λαϊκού Επαναστατικού Απελευθερωτικού Μετώπου (DHKP-C).

Πώς έγινε η έκρηξη

Η έκρηξη σημειώθηκε στις 13:00 (ώρα Ελλάδας) μπροστά από μια δευτερεύουσα είσοδο της πρεσβείας, αυτή που χρησιμοποιούν όσοι θέλουν να πάρουν θεωρήσεις εισόδου (βίζες) για τις ΗΠΑ.

Η έκρηξη δεν προκάλεσε ζημιές στο εσωτερικό του συγκροτήματος της πρεσβείας, πρόσθεσε το NTV.
Πολλά πυροσβεστικά οχήματα και ασθενοφόρα έχουν σταλεί στον τόπο της έκρηξης, όπου έχει μεταβεί επίσης ο αρχηγός της τουρκικής αστυνομίας Μεχμέντ Κιλιτσλάρ.

Η έκρηξη αυτή σημειώθηκε ενώ οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ολλανδία αναπτύσσουν στο τουρκικό έδαφος, υπό την κάλυψη του ΝΑΤΟ, συστοιχίες πυραύλων εδάφους-αέρος Πάτριοτ οι οποίες προορίζονται για να προστατεύσουν την Τουρκία από ενδεχόμενες συριακές επιθέσεις.

«Δεν θα βλάψει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις» είπε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ για την έκρηξη

«Δεν θα βλάψει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις η έκρηξη στην αμερικανική πρεσβεία» δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Φράνσις Ρικαρντιόνε, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

«Θεωρούμε ακόμα την Τουρκία φίλη χώρα» είπε και υπογράμμισε ότι «θα συνεχιστεί η στενή συνεργασία» των τουρκικών με τις αμερικανικές Αρχές σχετικά με τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Μαζί με τον πρεσβευτή, δηλώσεις έκανε και ο νομάρχης της Άγκυρας, Αλαντίν Γιουκσέλ, ο οποίος είπε πως κατά την έκρηξη σκοτώθηκαν ο δράστης και ένας Αμερικανός, από το προσωπικό της πρεσβείας. Είπε επίσης ότι υπάρχει και ένας βαριά τραυματισμένος.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε από την πλευρά του έκκληση για μία παγκόσμια προσπάθεια για την καταπολέμηση των «τρομοκρατικών στοιχείων» σε σχόλιά του που μεταδόθηκαν απευθείας από την τουρκική τηλεόραση λίγες ώρες μετά την επίθεση αυτοκτονίας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top