Σε λαϊκό προσκύνημα στον Μητροπολιτικό Ναό της Αθήνας θα γίνει το λαϊκό προσκύνημα της σορού του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου, που εκοιμήθη σήμερα σε ηλικία 95 ετών.
Ο Μακαριώτατος άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί του Σαββάτου, μετά από πολυήμερη νοσηλεία στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου είχε μεταφερθεί στις 3 Ιανουαρίου από τα Τίρανα.
Η σορός του θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα έως τη Δευτέρα, οπότε και θα μεταφερθεί στην Αλβανία για την κηδεία του που θα γίνει στα Τίρανα.
Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: To «αντίο» του πολιτικού κόσμου
Την οδύνη τους για την απώλεια του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, Αναστάσιου εξέφρασε ο πολιτικός κόσμος.
Σε γραπτή δήλωση του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η προσφορά του στην Ορθοδοξία είναι ανεκτίμητη.
«Εκφράζω την οδύνη μου για την απώλεια του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιου. Η προσφορά του στην Ορθοδοξία είναι ανεκτίμητη. Με τη σφραγίδα του να μένει ανεξίτηλη όχι μόνο στη γειτονική χώρα. Αλλά σε κάθε γωνιά της γης όπου ζει και αναπνέει ο Ελληνισμός. Μία φωνή που μπορεί να σίγασε. Που θα εκπέμπει, ωστόσο, για πάντα μηνύματα ζωής και ειρηνικής συνύπαρξης.
Γιατί ο Αναστάσιος υπήρξε ταυτόχρονα πνευματικός ταγός και ενεργός υπηρέτης του ανθρώπου και των δικαιωμάτων του. Πότε ως αρωγός των παιδιών της Αφρικής και πότε ως συμπαραστάτης των Ελλήνων φοιτητών που αντιστέκονταν στη δικτατορία. Και, ασφαλώς, ως πρωτεργάτης της Εκκλησίας στην Αλβανία. Πρώτος Αρχιεπίσκοπος εκεί και πρώτος αγωνιστής για τα συμφέροντα της εθνικής μας Ομογένειας.
Είχα την τύχη να γνωρίσω από κοντά και να συνεργαστώ με τον Ιεράρχη που συνδύαζε τον δυναμισμό της πίστης με την φυσική ευγένεια. Όπως και το εθνικό καθήκον με τον αλτρουϊσμό. Μία προσωπικότητα που έγινε γέφυρα συνεννόησης μεταξύ δύο κρατών. Πρόκειται για χαρακτηριστικά που κάνουν το πένθος μας βαρύτερο. Αλλά και την κληρονομιά του Αρχιεπισκόπου ακόμη πιοπολύτιμη για όλους.
Σήμερα οι ομογενείς της Αλβανίας, η πατρίδα και σύσσωμος ο Ελληνισμός θρηνούν για την εκδημία του Αναστάσιου. Είναι σίγουρο, όμως, ότι από αύριο θα εμπνέονται από την ακτινοβόλα δράση και τη διαχρονική σοφία του. Σε μία διαρκή προσπάθεια να μεταφέρουν, όπως έλεγε και ο ίδιος, «από καρδιά σε καρδιά το φως της ελπίδας». Είθε η μνήμη του να είναι αιώνια. Άσβεστη και δημιουργική».
Νίκος Ανδρουλάκης για Αναστάσιο: «Ήταν πρότυπο για τους ορθόδοξους χριστιανούς σε όλο τον κόσμο».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, δήλωσε για την εκδημία του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστάσιου, ότι με τον μειλίχιο λόγο του και το μεγάλο του έργο άνοιγε δρόμους αλληλεγγύης και αγάπης παραμερίζοντας διακρίσεις και μισαλλοδοξίες.
«Ο Αναστάσιος είχε βαθιά μόρφωση και υπήρξε ένας από τους πιο επιδραστικούς ιεράρχες σε όλη του την διαδρομή.
Εμβληματική μορφή της Ορθοδοξίας ανασυγκρότησε την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας διδάσκοντας την αξία της αλληλεγγύης και συνέβαλε καθοριστικά στις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Συμβόλισε την ταπεινότητα και την ακάματη ιεραποστολική δράση και ήταν πρότυπο για τους ορθόδοξους χριστιανούς σε όλο τον κόσμο».
Φάμελλος για Αναστάσιο: «Η απώλειά του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό»
Ανάρτηση για την εκδημία του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι: «Η ζωή και το έργο του υπήρξαν ζωντανή μαρτυρία της ανιδιοτελούς προσφοράς προς την Εκκλησία, την κοινωνία και τον άνθρωπο», η απώλειά του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό, το παράδειγμά του όμως, αποτελεί πυξίδα για τις επόμενες γενιές.
Ολόκληρη η ανάρτηση έχει ως εξής:
«Με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκα την εκδημία του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, κυρού Αναστασίου. Η ζωή και το έργο του υπήρξαν ζωντανή μαρτυρία της ανιδιοτελούς προσφοράς προς την Εκκλησία, την κοινωνία και τον άνθρωπο. Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος ανέλαβε την ανασύσταση της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας δημιουργώντας εκ του μηδενός μια ζωντανή και δραστήρια Εκκλησία, με πλούσιο πνευματικό και κοινωνικό έργο. Πρωτοπόρος στον τομέα της Ιεραποστολής, αφιέρωσε χρόνια από τη ζωή του στην Αφρική, συμβάλλοντας στην πνευματική και κοινωνική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Παράλληλα, πολύτιμη υπήρξε η προσφορά του στα θεολογικά γράμματα, τόσο μέσα από τη διδασκαλία του όσο και από το συγγραφικό του έργο. Η εμβάθυνσή του στη μελέτη άλλων θρησκειών και η δράση του στις διορθόδοξες, διαχριστιανικές και διαθρησκειακές σχέσεις ανέδειξε την πίστη του στον διάλογο, την ειρήνη και τη συναδέλφωση των λαών. Με την ίδια αφοσίωση εργάστηκε για την κοινωνική δικαιοσύνη και την παγκόσμια ειρήνη. Στις κρίσιμες στιγμές των γεγονότων του Πολυτεχνείου, στάθηκε με θάρρος στο πλευρό των αγωνιζόμενων φοιτητών, υπερασπιζόμενος τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Η απώλειά του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό, το παράδειγμά του ωστόσο που αποτελεί πυξίδα για τις επόμενες γενιές».
Μπελέρης για Αναστάσιο: «Ημέρα θλίψης και οδύνης για την ορθόδοξη πίστη»
«Ημέρα θλίψης και οδύνης για την ορθόδοξη πίστη μας και τον απανταχού ελληνισμό», αναφέρει σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Φρέντη Μπελέρης για την εκδημία του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου.
«Ο αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, Αναστάσιος, αποτέλεσε, άλλωστε, επί σειρά ετών προπύργιό του (του ελληνισμού) στην Αλβανία», συνεχίζει ο κ. Μπελέρης, προσθέτοντας ότι «η διαπερατότητα του κηρύγματός του θεμελίωσε τον διαθρησκευτικό διάλογο, ενώ ο ίδιος ήταν πάντοτε εκεί ως στήριγμα για την κατατρεγμένη μειονότητά μας και τα δικαιώματά της».
«Το κοινωνικό του έργο μιλά και θα μιλά από μόνο του», υπογραμμίζει, καθώς «σχολεία όλων των βαθμίδων, γηροκομεία, μοναστήρια και εκκλησίες ανεγέρθηκαν χάρη στη δική του επιμονή και ακούραστη φύση» και ήταν «αφοσιωμένος πάντοτε στη θεόπνευστη αποστολή του σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης».
«Όμως, και η συνολική αναγέννηση της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας εκ της τέφρας της, φέρει την υπογραφή του. Όταν ο Χριστιανισμός βαλλόταν στη γειτονική χώρα, ήταν εκεί για να υπερασπιστεί και να παλινορθώσει τη θρησκεία μας. Με οδηγό την πνευματικότητά του, μετέφερε το μήνυμα της αγάπης “ από καρδιά σε καρδιά”, φράση που χρησιμοποιούσε και ο ίδιος συχνά», προσθέτει.
«Για όλους εμάς, που υπήρξε πνευματικός πατέρας, η απώλεια είναι τεράστια. Θα τον θυμόμαστε πάντοτε με το μειλίχιο χαμόγελο που ακτινοβολούσε την καλοσύνη και το σθένος του. Αιωνία η μνήμη του», καταλήγει στην ανάρτησή του ο κ. Μπελέρης.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.