Τι προβλέπει ο νόμος για τα ηλεκτρικά πατίνια που κυκλοφορούν στους δρόμους

Πού μπορούν να κυκλοφορούν και ποιοι επιτρέπεται να τα οδηγούν

«Η Τροχαία κόβει κλήσεις ακόμα και σε ανηλίκους που χρησιμοποιούν τα ηλεκτρικά πατίνια», ξεκαθάρισε ο Δ. Παπαγεωργίου, υποδιευθυντής Συντονισμού Τροχαίας Αττικής / Βίντεο: ΕΡΤ

Τα ηλεκτρικά πατίνια έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας, αλλά δυστυχώς πλέον τείνουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο τα ατυχήματα.

Μόλις την περασμένη Τρίτη 13 Ιουνίου σημειώθηκε σοβαρό τροχαίο στην Καλαμάτα, με δύο παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο μετά από σύγκρουση με αυτοκίνητο.

Καλαμάτα: Αγωνία για τον 15χρονο με το πατίνι - «Πάει καλά λένε οι γιατροί»

Μιλώντας για τα ηλεκτρικά πατίνια, ο Δ. Παπαγεωργίου, υποδιευθυντής Συντονισμού Τροχαίας Αττικής,  είπε ότι είναι μια τεχνολογία η οποία έχει μπει στη ζωή μας σαν μικρή μικροαστική κινητικότητα.

«Θα πρέπει να φοράνε κράνος, να μη μιλάνε στο κινητό τηλέφωνο, να μην είναι δύο άτομα πάνω στο πατίνι, αλλά ένας, και να τηρούν τη διάταξη του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας», εξήγησε ο κ. Παπαγεωργίου για τη χρήση των ηλεκτρικών πατινιών / Pixabay

«Θα πρέπει να φοράνε κράνος, να μη μιλάνε στο κινητό τηλέφωνο, να μην είναι δύο άτομα πάνω στο πατίνι, αλλά ένας, και να τηρούν τη διάταξη του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας», εξήγησε ο κ. Παπαγεωργίου για τη χρήση των ηλεκτρικών πατινιών / Pixabay

Τροχαίο με πατίνι στην Καλαμάτα: Διασωληνωμένο το 15χρονο αγόρι

«Είναι ένα μέσο το οποίο είναι οικονομικό, είναι ευέλικτο, αλλά αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη από όλους τους χρήστες του οδικού περιβάλλοντος. Πρέπει όλοι μας να αντιληφθούμε ως οδηγοί ότι υπάρχουν και τα πατίνια στο οδικό περιβάλλον, αλλά από την άλλη και οι οδηγοί των σκούτερ θα πρέπει να αντιληφθούν πού κινούνται», σημείωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Θρήνος στις Κυκλάδες: Δύο νεκροί που οδηγούσαν ηλεκτρικό πατίνι

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ηλεκτρικά πατίνια διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: Τα μικρά σκούτερ, με ταχύτητα μέχρι 6 χλμ./ώρα, πρέπει να κινούνται στα πεζοδρόμια και όχι στο οδόστρωμα και να οδηγούνται από άτομα άνω των 12 ετών. Τα μεγαλύτερα πατίνια, τα οποία έχουν ταχύτητα από 6 μέχρι 25 χλμ. και θεωρούνται ποδήλατα, κινούνται στο οδόστρωμα ακολουθώντας τους κανόνες του ΚΟΚ.

«Θα πρέπει να φοράνε κράνος, να μη μιλάνε στο κινητό τηλέφωνο, να μην είναι δύο άτομα πάνω στο πατίνι, αλλά ένας, και να τηρούν τη διάταξη του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας», εξήγησε ο κ. Παπαγεωργίου.

Παράλληλα, τόνισε πως η Τροχαία κόβει κλήσεις ακόμα και σε ανηλίκους που χρησιμοποιούν τα ηλεκτρικά πατίνια.

«Το πλαίσιο υπάρχει και στην Ελλάδα και είναι καθορισμένο. Δεν μπορεί να έχεις ένα μικρό σκούτερ και να βγαίνεις στο οδόστρωμα, αλλά ούτε και να έχεις ένα κανονικό πατίνι και να κινείσαι σαν να είναι μηχανάκι. Θα πρέπει να κινείσαι σαν ποδήλατο» είπε, ξεκαθαρίζοντας ότι τα ηλεκτρικά πατίνια δεν πρέπει να κινούνται σε αυτοκινητόδρομους που έχουν ελάχιστο όριο ταχύτητας τα 50 χλμ. την ώρα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top