Τέμπη: «Προϊστάμενε, δεν ξέρω σε ποια γραμμή έστειλα την αμαξοστοιχία»

Τι υποστήριξε στην απολογία του ο επιθεωρητής του ΟΣΕ

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο επιθεωρητής της Λάρισας για την τραγωδία στα Τέμπη - Mega

Στις φυλακές της Λάρισας θα οδηγηθεί ο επιθεωρητής του ΟΣΕ, ο οποίος κρίθηκε προφυλακιστέος μετά τη μαραθώνια απολογία του για την τραγωδία στα Τέμπη

O επιθεωρητής στην απολογία του επέρριψε ευθύνες στους τρεις σταθμάρχες της Λάρισας για την τραγωδία στα Τέμπη - Eurokinissi

O επιθεωρητής στην απολογία του επέρριψε ευθύνες στους τρεις σταθμάρχες της Λάρισας για την τραγωδία στα Τέμπη - Eurokinissi

Στις ίδιες φυλακές βρίσκεται προφυλακιστέος και ο 59χρονος σταθμάρχης που είχε βάρδια στον σταθμό της Λάρισας το βράδυ του δυστυχήματος. 

Τέμπη: Προφυλακιστέος ο επιθεωρητής του ΟΣΕ

Στο 100 σελίδων απολογητικό του υπόμνημα ο επιθεωρητής του ΟΣΕ, φέρεται να επέρριψε ευθύνες στον 59χρονο σταθμάρχη, στους δύο συναδέλφους του που έφυγαν από το πόστο τους νωρίτερα και στον σταθμάρχη στο Παλαιοφάρσαλο γιατί δεν ενημέρωσε για την καθυστέρηση της αμαξοστοιχίας Intercity 62. 

Τέμπη: Ο σταθμάρχης δήλωνε έτοιμος να αναλάβει βάρδια

Στο υπόμνημά του ο επιθεωρητής φέρεται να υποστήριξε πως εκείνος ήταν που έφερε τις αλλαγές στο ωράριο εργασίας των σταθμαρχών, ώστε να μην υπάρχει μόνο ένας σε κάθε βάρδια. 

Αποκλειστικό Star-Τέμπη: «Λύγισαν» οι μηχανοδηγοί στο σημείο της σύγκρουσης

Πρόσθεσε ότι κανείς από τους παλαιότερους σταθμάρχες δεν παραπονέθηκε για τους νεοπροσληφθέντες, ανάμεσά τους και ο 59χρονος προφυλακισμένος, και ότι ο ίδιος είχε ζητήσει από όλους την τήρηση του κανονισμού κυκλοφορίας, την ορθή επικοινωνία με τους μηχανοδηγούς και τη σωστή παράδοση και ανάληψη καθηκόντων από τους εκάστοτε σταθμάρχες των βαρδιών. 

Ο επιθεωρητής κρίθηκε προφυλακιστέος για την τραγωδία στα Τέμπη - Eurokinissi

Ο επιθεωρητής κρίθηκε προφυλακιστέος για την τραγωδία στα Τέμπη - Eurokinissi

Σύμφωνα με τον ίδιο επίσης, κανείς δεν εξέφρασε κάποια αντίρρηση ή κάποιον ενδοιασμό για το γεγονός ότι ο 59χρονος θα έκανε νυχτερινές βάρδιες. 

Τέμπη: Βγήκε από το νοσοκομείο 21χρονος πολυτραυματίας

Όσο για το πρόγραμμα εργασίας, φέρεται να επανέλαβε ότι την τελική έγκριση δίνει ο επιθεωρητής κυκλοφορίας. 

Τέμπη: Τι συνέβη το μοιραίο βράδυ

Αναφερόμενος στο μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου ο επιθεωρητής σημείωσε αρχικά πως δεν ήταν ενήμερος για την ύπαρξη κάποιου προβλήματος στα δρομολόγια των τρένων και στους σταθμούς. 

Τέμπη: «Μανούλα μου πόνεσες; Όχι, αγάπη μου, για μια στιγμή μονάχα»

Μεταξύ 23:40 και 23:55 ενημερώνεται πως οι μηχανοδηγοί της εμπορικής αμαξοστοιχίας 63503 και του Intercity 62 δεν απαντούσαν στις τηλεφωνικές κλήσεις. 

Ο επιθεωρητής του ΟΣΕ υποστήριξε ότι δεν είχε ενημέρωση για την καθυστέρηση της επιβατικής αμαξοστοιχίας στο Παλαιοφάρσαλο - Eurokinissi

Ο επιθεωρητής του ΟΣΕ υποστήριξε ότι δεν είχε ενημέρωση για την καθυστέρηση της επιβατικής αμαξοστοιχίας στο Παλαιοφάρσαλο - Eurokinissi

Ο ίδιος τηλεφώνησε αμέσως στον σταθμάρχη Λάρισας για να ενημερωθεί. 

Τέμπη: Τι είπε στον ανακριτή για το μπλάνκο ο 2ος απογευματινός σταθμάρχης

«Προϊστάμενε δε μπορώ να προσδιορίσω από ποια γραμμή έχω διώξει την αμαξοστοιχία», φέρεται, σύμφωνα με τον επιθεωρητή, να του είπε ο σταθμάρχης, ο οποίος βρισκόταν σε ταραχή. 

Τέμπη: Η συνάντηση με τον επιθεωρητή μετά το δυστύχημα

Ο επιθεωρητής μετέβη στον σταθμό της Λάρισας στη 01:15, όπου βρήκε τον σταθμάρχη σςε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. 

Μέχρι εκείνη τη στιγμή, όπως υποστήριξε, κανείς δε γνώριζε τον ακριβή αριθμό των θυμάτων και το μέγεθος της καταστροφής. 

Τρένα: Έγγραφο Ντοκουμέντο Για Τις Γραμμές Της Βόρειας Ελλάδας

Ο σταθμάρχης τον ενημέρωσε πως έδωσε μέσω ραδιοτηλεφώνου σήμα στους μηχανοδηγούς της επιβατικής αμαξοστοιχίας ότι υπάρχει ελεύθερη γραμμή έως τον σταθμό των Νέων Πόρων, όμως δεν κατάλαβε ότι εισήλθε στη γραμμή καθόδου, ενώ έπρεπε να κινείται στη γραμμή ανόδου. 

Φέρεται επίσης να του παραδέχθηκε ότι δεν εξέδωσε σήμα 1001 όπως έπρεπε και δεν ανέφερε στους μηχανοδηγούς σε ποια γραμμή κινούνταν. 

Τέμπη: «Θέλουν να με τυλίξουν σε μια κόλλα χαρτί!», λέει σταθμάρχης

Όσο για τους δύο σταθμάρχες που έφυγαν νωρίτερα από τη θέση τους, ο επιθεωρητής φέρεται να είπε πως ο σταθμάρχης στον σταθμό Παλαιοφάρσαλου είχε ζητήσει από τον παλαιότερο σταθμάρχη της Λάρισας να παραμείνει έως ότου διασφαλιστεί η άφιξη της αμαξοστοιχίας 62, η οποία είχε καθυστέρηση, αλλά εκείνος δεν τον άκουσε. 

Υπογράμμισε δε ότι σε περίπτωση καθυστερήσεων δρομολογίων ο ρυθμιστής κυκλοφορίας Αθηνών κατ’ εντολή του και σε συνεννόηση με τον κάθε Προϊστάμενο Επιθεώρησης ζητούσε την επέκταση του ωραρίου στους εμπλεκόμενους σταθμούς μέχρι την ομαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας των συρμών. 

Τι ισχυρίστηκε στην απολογία του ο σταθμάρχης

Τέλος τόνισε ότι είτε σε απρόοπτες καθυστερήσεις, είτε σε οποιοδήποτε συμβάν, οι εκάστοτε σταθμάρχες υποχρεούνται να ενημερώσουν τον Προϊστάμενο, κάτι που στην προκειμένη περίπτωση δε συνέβη.

Τέμπη: Ο σταθμάρχης δεν έκανε ποτέ χάραξη πορείας

Ο επιθεωρητής του ΟΣΕ επεσήμανε ακόμα ότι ο σταθμάρχης Λάρισας δεν έκανε ποτέ χάραξη πορείας για να φέρει το Intercity 62.

Του απέδωσε ακόμα λάθος χειρισμούς, αν και, όπως υποστήριξε, γνώριζε πώς να χρησιμοποιεί τον πίνακα λειτουργίας.

Τέμπη: «Αν Έκανε Αυτόματη Χάραξη Δε Θα Μπερδευόταν»

Τέλος υποστήριξε πως κανείς από τους δύο σταθμάρχες της απογευματινής βάρδιας δεν τον ενημέρωσε ότι αναχώρησαν από την εργασία τους και ότι ο 59χρονος σταθμάρχης έπρεπε να τον είχε ενημερώσει πως οι συνάδελφοί του δεν τήρησαν το ωράριό τους. 

Τέμπη: Τα συμπεράσματα του επιθεωρητή

Σύμφωνα με τον επιθεωρητή για την τραγωδία στα Τέμπη ευθύνονται οι λάθος χειρισμοί του σταθμάρχη Λάρισας, η μη τήρηση του ωραρίου από τους άλλους δύο σταθμάρχες, αλλά και η παράλειψη των μηχανοδηγών της επιβατικής αμαξοστοιχίας να ενημερώσουν τον σταθμάρχη ότι μπήκαν σε γραμμή καθόδου. 

Σταθμάρχης: «Eίμαι έτοιμος για βάρδια μόνος μου. Bάλτε με στο πρόγραμμα»

Απέρριψε τέλος την κατηγορία περί ενδεχόμενου δόλου για τη σύγκρουση των τρένων, τονίζοντας ότι ο ίδιος καθόρισε τις βάρδιες δίκαια, μιας και ο 59χρονος ήταν ισότιμος με τους αρχαιότερους συναδέλφους του, αφού είχε λάβει την ίδια εκπαίδευση και δήλωνε έτοιμος να αναλάβει μόνος του βάρδια. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top